Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HARRY PRICE

A legnagyobb kísértetvadász

 

A világ leghíresebb kísértetvadásza Harry Price (1881-1948). Egész életében azon volt, hogy tudományosan és a laikus nagyközönség számára is hitelt érdemlően bebizonyítsa a szellemek és a szellemi entitások létezését. Úgy hírlik, hogy múlhatatlan fáradozásai és feljegyzései dacára nem érte el hőn áhított célját, mindazonáltal esetei érdekfeszítőek és elgondolkodtatóak. Talán Harry Price másokhoz hasonlóan jóval megelőzte a korát.

harryprice2

A természetfölötti világ angol szuperdetektíve kétségtelenül Harry Price. Egyik legendásan híres esete a Borley parókián történt. A ház Suffolkban, egy kis faluban állt Sudbury és Long Melford között.

 

Harry Price angol tudósként elszántan vadászta az egyszerű embereket megvezető és kihasználó médiumokat. Nagyszerűen értett a leleplezéshez. Lehetett az csalás, bűvészkedés, hamis szellemfotók vagy illuzionista mutatvány, ha valaki, akkor ő biztosan megorrontotta a trükköt. Külön említést érdemel, hogy kimutatta a tűzön járásról, hogy az nem mond ellent a tudományos teóriáknak, sőt az agy és az elme tulajdonképpen képes efféle kihívásoknak is megfelelni. Ebből látszik, hogy Price nem volt alapvetően ellenséges és tagadó a természetfeletti, paranormális jelenségekkel szemben, csupán nem viselte el, ha valaki átveri a jóhiszemű embereket. Price elismerte, hogy létezik a szellemvilág és maga szintén megtapasztalta a kísértetek hóbortos játszadozásait. Volt egy szerkezete, amellyel sokszor sikerült lelepleznie a csalásokat, ezzel együtt belátta, hogy egyes esetekre nem találni tudományos magyarázatot.

 

A BORLEY-PARÓKIA

Kísértetjárta ház

 

A 20. század elején egy angliai paplakot szálltak meg a szellemek. A parókiát 1863-ban építették egy régebbi épület helyén. Nem sokkal később ez az egyik leghíresebb szellemjárta ház lett Angliában. Évtizedek alatt több százan fordultak meg a házban, hogy kinyomozzák az ott zajló furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségeket.

1929-ben egy országos napilap Mr. Price-hoz fordult segítségért. Egy visszajáró szellemről, egy kísértő apácáról, önmaguktól megszólaló harangokról, zárból kiugró kulcsokról, ok nélkül becsapódó ajtókról, lakatlan szobákban megtett lépésekről, különös fényjelenségekről, repülő tárgyakról és suttogásról számoltak be a kíváncsi emberek.

Harry Price a ’30-as évek elején egy évre kibérelte az épületet. Kollégáival folyamatosan ügyeletet tartott és minden furcsaságról feljegyzéseket készített. Több száz esetben észleltek paranormális eseményeket. Összességében kilenc évet szánt az ügy felgöngyölítésére, de még sem sikerült beazonosítani a történteket. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a helybéli lelkészt poltergeistek, azaz kopogó szellemek zaklatták. A poltergeist német eredetű kifejezés (der Polter: zörej, der Geist: szellem, lélek), amely egy olyan láthatatlan szellemi lényre vonatkozik, amely pszichikai erejével érzékelhető hatásokat vált ki egy adott személy vagy egy bizonyos hely környezetében. Zajok, zörejek, kopogások, recsegések, fuvallatok, szagok, bútorok elmozdulása utalhat Poltergeist jelenségre.

Mr. Price még könyvet is írt róla. Ezzel kihívta tudós munkatársai ellenszenvét, akik támadni kezdték. Megkérdőjelezték hitelességét és minden fórumon igyekeztek lejáratni a nagy múltú és objektivitásáról elhíresült kutatót. Bár ellenlábasai mindent elkövettek, mégsem sikerült eltántorítani Price-tól a spiritizmus lelkes híveit. Végeredményben a paplakban zajló eseményeknek soha nem sikerült bebizonyítani vagy megcáfolni a valódiságát.

 

Eric Smith tiszteletes és feleség Mrs. Smith mesélte el a legkülönösebb eseteket Price-nak. Többek között említettek egy barna papírba csomagolt női koponyát, melyet az egyik szekrényben találtak. Később a ház újabb tulajdonosa egyik este a könyveit pakolgatta éppen, amikor váratlanul egy könyvkupac eldőlt, s az általa felborított olajlámpa felgyújtotta az egész házat. Az épület leégett. A tűzeset után két helybéli asszony és vendégeik látták, amint egy kék ruhás hölgy az egyik emeleti szobában fel-alá járkál. Csakhogy annak a helyiségnek már jó ideje padlója sem volt. A hátborzongató események hat éven át tartottak, mígnem 1945. május 29-e után teljesen megszűntek. Talán azért, mert éppen ezen a napon Price hagyományos keresztény szertartás szerint eltemettette az évtizedekkel korábban megtalált koponyát. A koponya a kísértetvadász szerint egy beteg apácáé lehetett, de a nővér életéről nem sikerült érdemleges információkat kiderítenie. A Borley-parókia mítosza a’70-es években újraéledt, mivel a közeli templomban különös dolgok kezdtek történni.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..