Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hat jele annak, hogy talán elveszítettük a kapcsolatunkat a belső bölcsességünkkel

„Ismerd meg, hogy mi visz előrébb és hogy mi tart vissza, majd válaszd a bölcsességhez vezető ösvényt.” – Buddha

 

Könnyebb ezt a tanácsot meghallgatni egy megvilágosodott ember szájából, mint megvalósítani. Mindannyian elindultunk a saját személyes bölcsességünkhöz vezető úton. S inkább az a kérdés, hogy milyen messzire jutottunk, miben reménykedhetünk és jelenleg még milyen akadályokkal kell szembenéznünk.

 

Sajnálatos módon a belső bölcsességünk nem olyan dolog, amit tankönyvekből, előadásokból vagy tanórán megtanulhatunk. A bölcsességet csupán megélni lehet.

 

://humansarefree.com/

 

G. Stanley Hall öregedésről szóló, 1922-ben megjelent, úttörőnek számító műve kapcsolatba hozta a személyes szintű bölcsesség kifejlesztését a meditáció végzésével, a bölcs nyugalommal, a részrehajlatlansággal és az élettapasztalatokból származó morális leckék levonásának igényével.

 

A mindennapi élet erőfeszítései gyakorta rossz irányba sodornak bennünket ezekhez a jellemvonásokhoz képest, amelyekre egyébként fókuszálnunk kellene. Az erőfeszítéseink nem állnak kapcsolatban az igazi énünkkel. De ha időt szakítunk arra, hogy elcsípjük azokat a pillanatokat, amelyek gátolják az intuíciónkat, akkor felfedezhetjük azt a kibontakozó és tartós belső kapcsolatunkat, amelyet mindig is kerestünk.

 

Íme, hat módja annak, ahogyan útjába állhatunk saját belső bölcsességünknek anélkül, hogy észrevennénk:

 

6. Elhamarkodottan ítélünk meg egy könyvet a borítója alapján

 

A világról előre kialakított képzeteink és mindaz, amit a világ felölel, olyan a személyes bölcsességünk számára, mint a lakatok az ajtón.  Akár megbízunk az első megérzéseinkben, akár vakon hallgatunk mások ötleteire, akár zárt elmével közelítünk az élethez, valami nagyon fontos dolgot hanyagolunk el, illetve olyan csodálatos leckétől fosztjuk meg magunkat, melyek éppen a dolgok felszíne mögött rejtőznek. Amikor empatikus módon élünk, akkor összekapcsolódunk a többi emberrel és a környezetünkkel, s nem ítéljük meg őket – ez teszi lehetővé számunkra, hogy minden egyes párbeszédből és tapasztalatból sokkal többet tanuljunk, ily módon gazdagítva a személyes bölcsességünket. Ha egy picit tágabbra nyitjuk a szemünket, az elménkben található gondolatok követni fogják azt.

 

5. Nem tanulunk a kudarcainkból

 

Amikor fájdalmat, szégyenkezést vagy megalázottságot érzünk életünk legnagyobb hibája miatt, akkor úgy tűnik, hogy a legkönnyebb válasz az, hogy kirekesztjük a negatív érzéseinket és megpróbálunk föléjük kerekedni.

 

Azonban, ha figyelmen kívül hagyjuk a kudarcainkat, s nem tesszük azokat bensőnk szerves részévé, akkor csupán arra kárhoztatjuk őket, hogy a jövőben újra megtörténjenek, ami pedig hasonló fájdalmat fog okozni a számukra, s lehet, hogy még rosszabb lesz, mivel meg volt a lehetőségünk az első alkalommal annak feloldására.

 

Gyakoroljuk az éberséget, használjuk fel az érzeteinket, nem számít, hogy mennyire kényelmetlennek tűnnek, avagy dolgozzunk velük és rajtuk keresztül, és tanuljunk annyit belőlük, amennyit csak tudunk.

 

4. Soha nem szánunk időt arra, hogy megálljunk és megkérdezzük, hogy „miért”.

 

„Azt, hogy egy ember okos-e vagy sem, a válaszai alapján tudjuk eldönteni. Azt, hogy egy ember bölcs-e vagy sem, a kérdései alapján tudjuk megmondani.” – Naguib Mahfouz

 

Ursula M. Staudinger a Robert. N. Butler Columbia Aging Center igazgatója és a bölcsességkutatás úttörője, igazolta, hogy az ember nem érheti el a személyes bölcsességét anélkül, hogy képes volna önmagán túlra tekinteni.

 

Vesd bele magad a világba nagy elánnal és vedd fontolóra, hogy a dolgok miért olyanok amilyenek. Ehhez nem kell sem vallásosnak, sem spirituálisnak, sem tudományosnak lenned, csupán kíváncsinak.

 

„Nincs szükség másra, mint ráeszmélni arra, hogy a valóság az „itt és most”-on túl van.” – mondta Staudinger.

 

http://uvacontemplation.org/

 

3. Gyatra hallgatóság vagyunk

 

Ez azért van, mert amikor hallunk valamit, akkor az nem egyenlő azzal, hogy meg is halljuk azt a valamit. Hihetetlenül nehéz lehet az a feladat, hogy sokat koncentráljunk valamire, de amikor ezt tesszük, akkor a belső kreativitásunk szemmel láthatólag új gondolatokra és meglepetésszerű belső bölcsességre inspirál bennünket.

 

Hogy rákapcsolódhassunk arra a belső erőre, amit vagy ismerünk vagy nem, szenteljünk teljes figyelmet az embereknek, amikor hozzánk beszélnek. Meg fogunk döbbenni ennek az önmagunkra és másokra gyakorolt hatásán.

 

2. Figyelmen kívül hagyjuk az ösztöneinket

 

A belső bölcsesség kulcseleme összehangolja egymással a cselekedeteinket és az intuícióinkat. Akár teljes mértékben tudatában vagyunk ennek jelenleg, akár nem, „ezek a zsigeri érzéseink”, amelyek valójában abból a  személyes bölcsességünkből fakadnak, amely összeköti a képességünket az érzéseinkkel és az értelmünkkel.

 

Talán létezik egy szociális stigma az emberi ösztönök használatával szemben ama tudományos bizonyítékok hiányának köszönhetően, amelyek igazolhatnák őket, mégis éppen ezek lehetnek azok az eszközök, amelyek az elveszett harmóniaérzetünk megtalálásához szükségeltetnek.

 

1.Nem ragadjuk meg a csendet

„A bölcs ember azért beszél, hogy valamit mondjon, a bolond pedig azért, mert valamit mondania kell.” Platón

 

A Science magazinban megjelent egyik új tanulmány szerint a férfiak 67 %-a, míg a nők 25 %-a inkább elektrosokkoltatná magát, mintsem csöndben kelljen ülnie és a saját gondolataival kellene törődnie.

 

Ironikus módon modern kultúránk szakadatlan hírközlése és ingerkeltése hihetetlenül természetellenessé és nyomasztóvá teszi a csendet, holott ez az az elsődleges állapot, amelyben előhozhatjuk magunkból a személyes bölcsességünket.

 

Akár meditációnak hívjuk ezt, akár nem, szánjunk időt arra, hogy leüljünk egyedül saját kósza gondolatainkkal és fedezzük fel, hogy hová vezetnek el bennünket. Meg fogunk lepődni, hogy mennyi mindent megtudhatunk magunkról.

 

Forrás: http://humansarefree.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..