Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hat módja annak, hogy elkerüld a genetikailag módosított élelmiszereket

Hacsak földrajzilag nem abban az egy tucat olyan országban tartózkodsz a világban, amelyekben a GMO-t (genetikailag módosított élelmiszereket) betiltották, akkor te valószínűleg fogyasztasz GMO-t. Szinte lehetetlen elkerülni az összes GMO-s élelmiszert, viszont az önképzés nagy hatással lehet azon élelmiszerek százalékos arányára, amelyeket fogyasztókként megvásárolunk.  

 

http://www.engineeringwellness.com/

 

1. Ismerkedj meg a legelterjedtebb olyan élelmiszerekkel, amelyek genetikailag módosítottak (GM). Ezek olyan termékek (illetve azok származékai), amelyek esetében a legnagyobb a valószínűsége, hogy genetikailag módosították őket:

 

Szója: A becslések szerint 93%-a genetikailag módosított. Baktériumból ((Agrobacterium sp. strain CP4) származó gént ültettek a szójababba azért, hogy ellenállóbbá tegyék a növényvédő szerekkel szemben.

 

Kukorica: A becslések szerint 86%-a genetikailag módosított. A GM kukoricának két fő változata van. Az egyiknek van egy olyan génje, amelyet a Bacillus thuringiensis nevű szójabaktériumból ültettek bele, hogy Bt toxint állítson elő, ami megmérgezi a Lepidoteran (lepkefélék és pillangófélék) kártevőket. Számos esetben ellenáll a különféle növényirtó szereknek.

Jelen van a magas gyümölcscukor-tartalmú kukoricából készült szörpben és a glükózban/fruktózban, amelyek nagyon elterjedtek a különféle élelmiszerek. Jelen lehet az út menti standokon és piacokon közvetlenül a vásárlóknak árusított kukoricában. Csak biokukoricát, biopopcornt és biokukorica-chipset vásároljunk.

 

Repcemag/Canola – 100%-ban genetikailag módosított. A hozzáadott/átvitt gént tartalmaz, amely ellenállóbbá teszi a kukoricát a növényirtó szerekkel szemben.

 

Cukorrépa: A becslések szerint 95%-a GM (Az USA-ban 99%-a).  Hozzáadott/átvitt gént tartalmaz azért, hogy a terményt ellenállóbbá tegye a Monsanto Roundup nevű növényirtó szerével szemben.

 

Gyapot: 93%-át genetikailag módosítottnak becsülik, amelyet úgy terveztek meg, hogy Bt toxint állítson elő. A magokból gyapotmagolajat préselnek ki, amely gyakori alapanyaga a növényi olajoknak és margarinoknak.

 

Tejtermékek: ez a rBGH/rBST rövidítésű génsebészetileg létrehozott hormonnal beinjekciózott teheneknél áll fenn; akiket elképzelhető, hogy genetikailag módosított magvakkal és szénával etetnek.

 

Cukor: 2012-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet jóváhagyta, hogy a GMO cukorrépa árusítása is engedélyezett legyen a piacon… „cukor” név alatt. Így most, amikor a „teljesen természetes” Breyer’s (egy márkanév) jégkrémjeit megyünk megvenni, még csak nem is tudhatjuk biztosan, hogy tulajdonképpen ténylegesen természetes nádcukrot eszünk-e. Ha a „nádcukor” feliratot látjuk, jó esélyünk van arra, hogy az nem GMO. Ez a felcímkézéssel kapcsolatos csalódások egyike, mivel oly sok dologban van cukor, ugyanakkor el lehetne kerülnünk azokat az élelmiszereket, amelyek esetleg GMO cukrot tartalmaznak, azonban ezt nem igazán tudjuk megtenni.

 

Papaya: A becslések szerint 85%-a genetikailag módosított. Néhány ázsiai országban a közeljövőben számíthatunk a GM papaya engedélyeztetésére és termesztésére. 2007-ben úgy vélték, hogy 3500 hektáron termesztettek Kínában papayát.

 

Cukkíni

 

Megsütött termékek: A gyakori genetikailag módosított összetevőkből többnyire egyet vagy többet tartalmaznak. Miért van szükség kukoricára vagy szójára a kenyerünkben, a rágcsálnivalónkban vagy a desszertjeinkben? Nem könnyű a felhasznált keverékeket kimutatni. Mivel néhány márka kerüli a genetikai módosított összetevőket, ezért keress egy olyat, amilyen tetszik, és ragaszkodj hozzá.

A biotermék egy másik választás.

Újabb választás: tanulj meg brownies-t és egyebet sütni a nulláról saját bioolajjal.

 

Olyan ételek, amelyek nagy valószínűséggel tartalmaznak genetikailag módosított összetevőket:

 • Bébi tápszerek
 • Canola olaj (repceolaj)
 • Chipsek
 • Cukorkák
 • Csokoládé
 • Édes aprósütemények
 • Élelmiszer adalékanyagok
 • Fehérjepor
 • Genetikailag módosított takarmánnyal táplált tehenekből származó tejtermékek
 • Gyapotolajmag
 • Hot dog
 • Húspótlók
 • Jégkrémek
 • Kenyér
 • Kukoricakeményítő
 • Kukoricaliszt
 • Magas fruktóz tartalmú kukoricaszörp
 • Majonéz
 • Margarin
 • Mélyhűtött joghurt
 • Mesterséges édesítőszerek
 • Mogyoróvaj
 • Növényi olaj
 • Olyan cukor, amely nem 100%-ig nádcukor
 • Paradicsomszósz
 • Rágcsálnivalók (sós kekszek, ropik, stb.)
 • Repcemag olaj
 • Salátaöntet
 • Sült ételek
 • Sütőpor
 • Szójafehérje
 • Szójasajt
 • Szójaszósz
 • Tamari (szójababból készült japán szósz)
 • Tempeh (szójatermék)
 • Tofu
 • Üdítőital
 • Vegetáriánus hamburger
 • Vitaminokkal dúsított liszt (nem csak a fehér)
 • Zabpelyhez és hasonló gabonafélék

 

http://api.ning.com/

 

2. Ismerjük fel a zöldségek és gyümölcsök feliratszámait!

 

Ha 4 számjegyből áll, akkor a terméket hagyományos úton állították elő.

Ha öt számjegyű, ami 8-sal kezdődik, akkor genetikailag módosított. Azonban, ne vedd biztosra, hogy a genetikailag módosított termékeknek lesz termékazonosítója (PLU), amiről rá lehet majd ismerni, mert ennek az azonosítónak (PLU) a felcímkézése szabadon választható (nem kötelező).

Amennyiben az 5 számjegyű szám 9-sel kezdődik, akkor biotermékről van szó.

 

3. Ha marhahúst fogyasztasz, vásárolj olyan marhát, amit 100%-an zöldtakarmányon tartottak.

Az Egyesült Államokban levő tehenek többsége legelőn nevelt, azonban életük utolsó részét olyan hízlalótelepeken töltik, ahol genetikailag módosított kukoricát kaphatnak annak érdekében, hogy az izomzatukban található zsír mennyiségét és a márványozottságot növeljék. Ha szeretnéd magadat távol tartani a GMO-tól, akkor győződj meg róla, hogy a tehén 100%-ban legelőn nevelkedett és táplálkozott (olykor úgy utalnak rá, hogy „végig legelőn vagy füvön élt”).

 

Ugyanezek vonatkoznak az olyan egyéb növényevőkre, mint amilyen a bárány.

 

Csekély esélye annak is lehet, hogy az állatok genetikailag módosított lucernával táplálkoztak, noha kevésbé valószínű, ha helyben szerzed be a húst.

 

Az olyan nem kérődző állatok, mint amilyen a sertés vagy a baromfi, nem lehet 100%-osan legelőn nevelkedett, ezért jobban teszed, ha 100%-osan biohúst keresel.

 

4. Helyi üzletek

Bár az összes genetikailag módosított termék felét az Egyesült Államokban állítják elő, többségük a nagy ipari gazdaságokból származik. Azáltal kerülhetjük el a genetikailag módosított élelmiszereket, egyszersmind akkor spórolhatunk pénzt, ha a gazdák piacán történő vásárlásokkor leszerződünk egy olyan gazdasággal, amely a helybéli „Közösségileg Támogatott Mezőgazdasághoz” (CSA) tartozik, vagy rendszeresen vásárolunk ugyanabban a helyi boltban.

 

Egyre több kis gazdaság kínál gabonát és húst a fogyasztóknak, ráadásul a megszokott áron (zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket).

 

A helyben történő vásárlásnak megvan az az előnye, hogy beszélhessünk a gazdával és kiderítsük, hogyan vélekedik a GMO-ról, továbbá hogy alkalmazza-e azokat vagy sem a saját munkájában.

 

5. Csakis teljes értékű élelmiszereket vegyél (ami nem utal arra, hogy tárolták)!

Részesítsd előnyben azokat az élelmiszereket, amelyeket saját kezűleg főztél, illetve készítettél szemben azokkal, amelyeket már előre feldolgoztak vagy előkészítettek (például ez bármi lehet, ami dobozos vagy tasakos csomagolásban van, a gyorsan elkészíthető kajákat is beleértve).

A teljes értékű élelmiszerek tipikusan nem tartalmaznak hozzáadott összetevőket, ekképpen sót, szénhidrátot vagy zsírt. A teljes értékű élelmiszerek példái közé tartoznak a babfélék (hüvelyesek), a gyümölcsök és a zöldségek. A fogalmat gyakran összekeverik a bioélelmiszerekkel, azonban a teljes értékű élelmiszerek nem feltétlenül organikusak, s az organikusak sem szükségképpen teljes értékűek. A kulcs, hogy tudnunk kell, melyik teljes értékű élelmiszer módosított genetikailag és melyik nem. Amit feláldozol a kényelemből, azt visszanyerheted spórolt pénz és az elért elégedettség formájában csakúgy, mint elméd növekvő békéjeként. Próbálj hetente egyszer-kétszer teljesen kútfőből megfőzni egy fogást – élvezetes lehet –, és határozd el, hogy egyre gyakrabban fogod ezt csinálni.

 

6. Termessz saját élelmiszert!

Ez annak útja-módja, hogy pontosan tudd, mi terem, s hogy belefolyj a termesztésbe. Vásárolj az elkülönült és nemzetiségi közösségekben élő kertészektől és az őstermelők családi gazdaságaiból származó magokat. Sok örökölt magból termesztett zöldség a nyitott beporzáson át megőrizte a tulajdonságait, míg az olyan gyümölcsfajtákat, mint amilyenek az almáé, évszázadokon át szaporították oltásokkal és dugványokkal.

 

http://www.geneticliteracyproject.org/

 

Még kettő további lehetőség, bár vigyázat, kutatást igényel!

 

I. Tartózkodjunk az olyan termékektől, amelyekre kifejezetten non-GM vagy GMO-free címke van ragasztva.

 

Sok olyan cég van, amely jelenleg felugrálgat a GMO-free (GMO-mentes) vasúti kocsira, erősködvén, hogy az ő termékei genetikailag nem módosított organizmus, miközben így van. A Föld Egyensúlya tökéletes példája annak, ahogyan a vállalatok a fogyasztókat ámítják. Kereshetünk olyan honlapokat, amelyek felsorolják azokat a vállalatokat amelyek nem használnak genetikailag módosított élelmiszereket, viszont legyünk óvatosak, mert gyakran a tájékoztatás nem teljes körű és az ellentétes érdekek nem kerülnek bemutatásra. Sok olyan vállalat van, amely nem árulja el az igazságot a GMO-mentes státuszáról.

A nonGMO projekt egy másik címke, amelyet a saját felelősségünkre használhatunk. Ne a vállalat tanúsítványait nézzük…, először az összetevőket és csak utána a címkét.

 

II. Legyünk óvatosak minden Organikus (magyarul bio) Tanúsítványt nyújtó intézménnyel, illetve bio-nak felcímkézett élelmiszerrel!

 

Jóllehet az USA és Kanada kormányzatai nem engedik meg a gyártóknak, hogy valamit úgy hitelesítsenek „bio”-nak, hogy az az élelmiszer genetikailag módosított, vagy genetikailag módosított takarmánnyal táplált állatból származik, a legtöbb ember még mindig nincs annak tudatában, hogy az élelmiszereket akkor is bio-címkével hitelesítik, ha vegyesen tartalmaz hagyományos és bioösszetevőket.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma bio-címkéje nem megbízható. Keressük meg a termékcímkén található hitelesítő jelölést. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma organikus szabványai nem tekintik a terméket100%-an bio-nak, ha csak az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Organikus (Bio) Bizonyítványával rendelkezik. Még a QAI-ben (Nemzetközi Minőségbiztosítás), Oregon Tilth-ben és a CCOF-ben sem méltó a bizalomra, mivel azok még mindig megbíznak olyan behozatali engedélyekben, amelyekről kiderült, hogy csalással lettek szerezve.

2011-ben az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma egy olyan cselszövést leplezett le, amelynek során egy Kínában nem hitelesített beszállító által gyártott, hamis biotanúsítványokat importáltak. A kínai cég nem organikus termények– köztük szójabab, köles és hajdina – jelölésére használt hamis tanúsítványokat, bio-nak hitelesítve azokat. Mindig tanulmányozzuk át még a legtekintélyesebb vállalatok forrásait is, amelyek amúgy a szigorú előállítási szabályaikat és a helyi ellenőrzéseket bizonygatják. Elképednél, ha tudnád, hogy mi megy valójában néhány szervezeten belül. Mindig ellenőrizd le a forrásokat és ne higgy vakon a címkének!

 

forrás: http://www.wakingtimes.com/

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..