Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hatalmas és rejtélyes föld alatti labirintus féltve őrzi titkait Egyiptomban

Úgy gondolják, hogy az ősi Egyiptom csaknem valamennyi tudását tartalmazza az az elveszett labirintus, amelynek végeérhetetlen kőfalait hieroglifákkal vésték tele az örökkévalóság jegyében.

Vajon miféle titkokat rejt ez a legendás, gigantikus föld alatti komplexum?

Netán ez lehet az emberiség történelmének a legfontosabb felfedezése?

 

Egyiptom labirintusát számos olyan ókori szerző vetette már papírra, mint amilyen Hérodotosz, Sztrabón, Diodórosz és Plinius. A labirintus kora és ősi eredete tisztázatlan, azonban Hérodotosz látogatásának idején több mint 1300 éves volt.

 

Ez a legendás komplexum, amit az ókori görögök a „labirintus” névvel illettek, egy mitikus építmény volt, amelyről úgy vélik, hogy voltaképpen az azt megalkotó 12 királynak a hatalmas sírja, valamint a szent krokodilok nyughelye lehetett. Hawara-ban található, kb. 90 kilométerre, délre a modernkori Kairótól. A komplexum titkos termeket, folyosókat, szentélyeket és sírokat tartalmaz.

 

Hérodotosz a Kr.e. 5. században így írt a labirintusról: „Tizenkettő fedett udvara van – hat észak felé és hat dél felé néz – mindegyik ajtaja pontosan egymással szemben helyezkedik el.

 

Belül az építmény kétemeletes és 3000 termet tartalmaz, melyek fele a föld alatt helyezkedik el, míg a másik fele közvetlenül a felszín felett.

 

Engem átkísértek a felső szinten található termeken, így csak a saját megfigyeléseimet tudom elmondani, ugyanakkor a föld alatti helyiségekről csupán beszámoló alapján szólhatok, mivel az ezért felelős egyiptomiak nem engedték, hogy megpillantsam azokat, mondván, olyan királyok sírját tartalmazzák, akik a labirintust építették, ezen felül pedig szent krokodilusok sírhelyei is vannak ott.”

 

http://3.bp.blogspot.com/

 

„A fenti termeket ellenben láttam, s nehéz róluk elhinni, hogy emberek munkái lennének; a szobáról szobára és teremről teremre nyíló elképesztő és bonyolult folyosók kivívták a határtalan csodálatomat, amint az udvarról a termekbe, a termekből a folyosókra, a folyosókról további termekbe, s innét megint újabb udvarokra haladtunk.

 

Minden egyes terem, udvar, folyosó mennyezete kőből készültek, akárcsak a falak.

 

A falakat faragott alakok díszítették és mindegyik udvart pompásan alakították ki fehérmárványból és ízlésesen vették körül oszlopsorral. ”

 

A Labirintus valódi fekvése sokáig ismeretlen maradt.

 

Amióta Hérodotosz 2500 évvel ezelőtt a legendás egyiptomi Labirintusban járt, az építmény eltűnt az idő homályában.

 

1888-ban Flinders Petrie professzor állapította meg az egyiptomi Labirintus valódi helyét. Elegendő rész maradt meg az eredeti alapokból ahhoz, hogy az építmény méretét és tájolását nagyjából meg tudjuk határozni. A Labirintus 304 méter hosszú és 244 méter széles volt. Magyarul, elég nagy volt ahhoz, hogy magába tudja fogadni a karnaki és a luxori templomot!

 

Sok éven keresztül senki sem tett fel kérdéseket a Labirintusról, kivéve Erich von Dänikent.

 

A Szfinx szemei című könyvének egyik fejezete részletesen foglalkozik a Labirintussal és azt is latolgatja, hogy vajon egy ekkora épület hogyan tudott eltűnni az idők homályában. Däniken, aki Lepsius és Petrie kutatásait egyaránt tanulmányozta, azt mondta, hogy a Labirintust mégis csak felfedezték.

 

Rézkarc: „Egyiptom leírása”, Párizs, 1809

 

Írásaiban Hérodotosz hírt ad arról, hogy egy közeli piramis található a Labirintus sarkánál. Ez volt a Hawarai piramis. Vajon ez az utalás kulcsként szolgálhat a Labirintus helymeghatározásában?

 

http://www.pyramids-of-egypt.com/

 

Amikor a Mataha Expedíció 2008-ban átvizsgálta az alapterület részeit Hawaraban, határozottan felmerült bennük az elképzelés, miszerint több méterrel a felszín alatt, tekintélyes mélységig összefüggő termek és falak lehetnek.

 

A kutatócsoport felfedezései igazolták, hogy III. Amenenhat Hawara-i piramisától délre régészeti tárgyak vannak. Az átvilágítás több méteres vastagságú függőleges falakat mutatatott ki, amelyek egymáshoz kapcsolódva számos zárt helyiséget alkottak.

 

Az átpásztázott felületek egy Labirintus-körzetre vallottak a piramistól délre. Az egyik terület 150 x 100 méter volt Bahr Wahbi jobb oldalán, míg 80 x 100 méteres volt baloldalt.

 

Az egyiptomi Labirintus rekonstrukciója Athanasius Kircher nyomán. Rézmetszet, “Turris Babel Sive Archontologia”, Amsterdam 1679.

 

Így sikerült a csapatnak bebizonyítania a hatalmas kiterjedésű Labirintus létezését, ugyanakkor a teljes méretére és formájára továbbra sem lehetett következtetni. A talajvíz és a csatorna rányomta a bélyegét a vizsgálat hatékonyságára.

 

A kutatók először 1,5 x 2,5 méteres falakat és struktúrákat találtak a föld alatt. Ez nem volt más, mint sártéglából készült falak és házak maradványa. Ezt a réteget a római és ptolemaioszi korszakra datálták. Ezt követően a Labirintus régiót temetőként használták. Ez a bizánci periódus alatt volt így, amikor lakásokat építettek ide. E réteg alatt pihent egy gigantikus kőtömb, amire Petrie talált rá. A tudósok átkutatták a tömb alatti részt és amit találtak, az még inkább megerősítette az elméleteiket.

 

Föld alatti helyiségek voltak. Amit Petrie alapzatnak nevezett, az valójában mennyezet volt!

 

A Mataha Expedíció még feltárás nélkül is minden idők egyik legnagyszerűbb felfedezését tette. Ott feküdt a föld alatt Egyiptom legendás labirintusa.

 

Sajnálatos módon, erről a csodálatos felfedezésről sohasem lehetett hallani, mivel az egyiptomi kormány ellenezte, hogy a nagyvilág tudomást szerezhessen róla.

 

A Mataha Expedíció eredményeit 2008 őszén a NRIAG tudományos folyóiratban publikálták és az eredményeket megváltoztatták a Ghent University tartott nyilvános előadás során. Az egyiptomi Műkincsek Legfelső Tanácsának főtitkára az egyiptomi nemzetbiztonsági szankciókra hivatkozva az eredmények megosztásának beszüntetését kérte. A kutatók türelmesen várták, hogy Dr. Hawass nyilvánossá tegye a felfedezést. Erre sohasem került sor. Így a csapat készített egy honlapot és megjelentette rajta a felfedezéseit.

 

Bár a Mataha Expedíció felfedezése rendkívüli, mégsem tettek további kísérleteket a labirintus tanulmányozására. Létfontosságú, hogy a Labirintus majd egyszer ismét napvilágra és bemutatásra kerülhessen az emberek számára.

 

Vajon ezúttal mennyi ideig lesz még eltusolva a Labirintus és annak minden titka?

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/labyrinthegypt.php#ixzz3G19sAKP2

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..