Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hatalmas kanyont találtak az Antarktisz jege alatt

http://usahitman.com/

 

Az Antarktisz jege alatt megbújva, egy óriási, a Grand Canyontól is mélyebb, jégbe fagyott nyiladékot fedeztek fel.

(A Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában. Kora a becslések szerint eléri a 17 millió évet. Impozáns méreteiről pedig annyit, hogy mélysége 1200 és 1800 méter közötti – legmélyebb pontja 1829 méte.)

 

A felfedezés egy olyan tudóscsoportot dicsér, amelyik éppen az Ellsworth nevű jég alatti hegységként is ismert vidéket térképezte fel, mely egy ősi, mélyen a jég alatt fekvő hegylánc.

 

A földön áthatoló radarképek és a műholdképek kombinációjának felhasználásával képesek voltak képet készíteni a földrész régen elveszett domborzatáról.

 

Úgy vélik, hogy az óriási árok több mint 1,9 mérföld (azaz több mint 3 kilométer) mélyre nyúlik le, ami mélyebb, mint a Grand Canyon 1,13 mérföldje. Úgy gondolják, hogy az új antarktiszi kanyont kezdetben a geológiai törésen egykoron keresztülfutó, ősi folyó vájta ki, majd a jégmezőképződés szélesítette ki az évek során.

 

„Elképesztő kiváltság, hogy egy újabb mozaikdarab felfedezésével járulhattunk hozzá Földünk felszínének kirakós játékához.” – jelentette ki Neil Ross geológus, a kutatócsoport vezetője.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..