Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hatalmas ősi kőarcra bukkantak az Amazóniai őserdőben

A fordító előszava: Amikor ezt a cikket először olvastam, kissé elszorult a szívem. Tudom, hogy sokan rohannak a világban, az emberek többségét leköti a hajsza, s úgymond „nincs idejük” másokkal törődni, különösen nem az Amazonas vidékén élő bennszülöttekkel. De a Föld népei valahol együvé tartoznak, a globális folyamatok nem függetlenek egymástól, és a pillangó-hatás sem hagyható figyelmen kívül. Szóval, a címadó hír mögé pillantva, szánjunk pár másodpercet arra is, hogy a világban zajló „modernizációnak” nevezett folyamatok káros hatásait is kiértékeljük. Ne feledjük, a nagyhatalmi-ipari érdekek embertelen következményeinek részint mi, részint utódaink lesznek a kárvallottjai! Ezért nem árt tudatosan élni, állást foglalni és jobbá tenni a világunkat! Mert rajtunk is múlik. Minden apró tett számít! Most pedig következzen a cikk!

6.1

Egy új kisfilm egy olyan Amazonas-vidéki törzset kísér útjára, amely a saját felségterületének szívébe tesz egy túrát azért, hogy egy rejtélyes kőarccal találkozzanak, amit állítólag az ősi népek faragtak sziklába. A Handcrafted Films szerint, amely az Újraegyesítés című dokumentumfilmet forgatta, ez az első alkalom, hogy a Rostro Harakbut (vagyis Harakbut népének arcát) lencsevére kapták. Mára a műemléket – valamint a perui régióban élő őslakosokat – veszélyezteti az illegális favágók, bányászok és telepesek beözönlése.

 

„Háromnapi kemény túrába került eljutnunk oda, de pompázatos volt.” – mesélte a mongabay.com-nak Tom Bewick, a Rainforest Foundation amerikai programvezetője, aki részt vett az expedíción. „A Rostro rendkívüli, s olyan benyomást kelt, mintha az erdő őrzője volna. Luis-nak és Jaime-nek, a film két főszereplőjének, teljesen hitelesen esett le az álla és kerültek a hatása alá.”

 

Egy vízesés felett magasodva – olyan látványt nyújt, mint a Húsvét-szigeti távolba révedő kőfejek, illetve mintha a Gyűrűk Urából lépett volna elő –, ez az óriási műemlék már nagyon régi időktől fogva ismert a Harakbut nép előtt, amely a Amarakaeri Rezervátumot lakja. Azonban, egészen mostanáig titokban tartották az arc létét. A hatalmas kőfejet eddig még egyszer sem vizsgálta meg archeológus, viszont a Harakbut nép úgy hiszi, hogy az arcot nem a természeti erők formálták ki, hanem hajdan volt korokban élt ősök faragták.

 

VIDEÓ: https://vimeo.com/112387515

 

Bewick azt állítja, hogy több jel is az emberi eredetre utal, nem pedig a természeti erők behatására.

 

„A Rostro tökéletesen a folyóvölgy felé tekintve pihen, egy vízesést és egy medencét ural, amely egy amfiteátrumra emlékeztet.” – magyarázta, s hozzátette, hogy „olyan nyomokra bukkantak a Rostro-n, amelyek kezdetleges eszközökkel végzett durva faragómunkáról tanúskodnak.”

 

Ugyanakkor nincs egy hasonló formájú szikla sem a környéken, s a folyó távolodó irányba áramlik az arctól, ami valószínűtlenné teszi, hogy az áradások alakították volna ki ezt a nagyon is emberszerű arcot.

 

„A Harakbut nem rendelkezik írott történelemmel, de állítják, hogy Rostro generációk óta a szájhagyomány része… Kétségtelenül további vizsgálatokra van szükség.” – tette hozzá Bewick.

 

Ezen kívül létezik egy másik arc is a műalkotáson: az állon pihenve egy pár behunyt szemet találunk egy bumszli orral.

 

Az Újraegyesítés című film egyik állóképe a Rostro Harakbut-ot mutatja.

Az Újraegyesítés című film egyik állóképe a Rostro Harakbut-ot mutatja.

 

A Harakbut nép abban reménykedik, hogy a világ elé tárva Rostro Harakbut-ot, képesek lesznek hatékonyabban óvnia területüket az illegális telepesek váratlan betolakodásától.

 

„Az Amarakaeri Rezervátumot 2004-ben hozták létre Peruban, Madre de Dios Harakbut ősi vidékének a szívében. Egészen 15 évvel ezelőttig, de lehet hogy még korábbi időkig a terület gyakorlatilag érintetlen volt Cusco és Puerto Maldonado között, amit kizárólag repülőgéppel lehet megközelíteni vagy 25 órás terepjáró úttal.” – fejtette ki Bewick. – „Mindez gyorsan megváltozott, amikor egy közel öt éves periódus során egy új autópályát építettek Cusco és Bolívia, illetve Brazília összeköttetése céljából, az arany ára megugrott a 2008-as globális gazdasági válságot követően… A hegyláncból érkező vándorok napi rendszerességgel léptek be a területre bányamunkát vagy fakitermelő állást keresvén… A bennszülött vezetők azóta küzdenek a Rezervátum és az azt övező ütközőzóna megmentéséért.”

 

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy egy amerikai olajvállalat, a Hunt Oil, természetes gázlelőhelyek után folytat feltárásokat a védett területen. Bewick azt állítja, hogy a fúráshoz „a forrásvidék környékén található Rezervátum központjában láttak neki, ami hosszú távú fenyegetést jelent. Az őslakosok 2006 óta küzdenek a Hunt Oil koncessziója (engedélye) ellen.

 

Az Egyesült Államokbeli Esőerdő Alapítvány már két éve egy megfigyelő rendszer felállításán munkálkodik az őslakos vezetőkkel karöltve, amely többek között GPS-es mobiltelefonból, videóból és drónokból állna.

 

Forrás: http://themindunleashed.org/

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..