Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Házasság és válás az ókori Egyiptomban: más, mint manapság, de nem komplikált

Az ókori egyiptomiaknak nem voltak speciális feltételeik, amelyek a házasság és a válás jelentését és célját írták volna le. Az ókori egyiptomi szövegek szerint azt mondhatjuk, hogy egy háztartás létrehozását házasságnak tekintették.

A házasságra és a válásra az ókori Egyiptomban fontos dologként tekintettek, viszont nem igényelt semmilyen törvényes dokumentációt, amely formálissá tette volna az egyesülést. Később, a harmadik átmeneti kor kezdetén szükség volt a pénzügyi megállapodással és a támogatási kötelezettségekkel foglalkozó dokumentumok aláírására.

 

Amikor egy pár frigyre lépett, akkor nem volt szükség sem vallási, sem hivatalos ceremóniára. A házasság egyszerű volt, s akkor jött létre, amikor két ember együtt élt és családot alapított. A legtöbb esetben a szülők rendezték meg a házasságot oly módon, hogy megállapodtak a menyasszony áráról. Amikor a nő a férfi házába lépett azokkal az ingóságaival, amelyekről megállapodás született, akkor házasságot kötöttek.

 

Az 5. dinasztia alatt (Kr. e. 2500-2350) az egyiptomi varázsló, Ptahhotep – akit alkalmanként I. Ptahotepnek, Ptahhotpe-nak vagy Ptah-Hotepnek hívtak, számos útmutatást írt le bölcsessége és élményei alapján.

Ptahhotep azért adott tanácsot, hogy az életünket élhessük, és világossá tette, hogy a férjnek szeretnie kell a feleségét: „Szerese a feleségedet, lásd el étellel, öltöztesd fel, és tedd boldoggá… de engedd, hogy föléd kerekedjen” – mondta volt Ptahhotep.

 

 

A válásra akkor került sor, amikor az egyik házastárs elhagyta a lakóhelyet és a vagyona megosztásra került. Amíg a férfi és a nő együtt élt, kedvük szerint használhatták a javakat, azonban mihelyt elváltak, a személyes tárgyaikon meg kellett osztozniuk. A férj kapta a javak kétharmadát, míg a feleség az egyharmadukat.

 

A válás nem számított szégyenletesnek, és gyakori volt az újraházasodás. A házasságtörés fenyegetést jelentett, de nem a hűtlenség miatt. A probléma a családi vagyon megosztása volt. A házasságon kívül született gyermekekre ugyanúgy tekintettek, mint a házasságban születettekre, örökösödési joguk volt. Ha nem születtek gyerekek, akkor örökbe lehetett fogadni.

 

A testvérházasság gyakori volt a királyi családokban, de ezt a nép többsége helytelenítette. A királyi családoktól elvárták, hogy megóvják a vérvonalat, azonban az átlagembereket arra bátorították, hogy olyasvalakikkel házasodjanak, akik nem a családtagjuk.

 

Az ókori Egyiptomban a családi egységet tekintették a stabil társadalom alapjának, és az emberektől elvárták, hogy hosszú ideig éljenek együtt, így egy megfelelő partner megtalálása nem mindig járt együtt szerelemmel. Egy férfinek nem kellett szeretnie a feleségét, hanem megelégedett azzal, hogy olyan jó felesége van, aki dolgozik, ételt tesz az asztalra és felneveli a gyerekeiket. Erre úgy tekintettek, mint egy jó ókori egyiptomi családra.

 

Napjainkhoz hasonlóan a házasságtól elvárták, hogy egy életen át tartson, de bizonyosan nem mindig így állt a helyzet.

 

Mivel az ókori egyiptomi nőknek egyenlő jogaik voltak a férfiakéval, nem kellene meglepődnünk annak hallatán, hogy ők is kiélvezték a házasságuk adta szabadságot. Ez azt jelenti, hogy az ókori egyiptomi nők sokat köszönhettek Maatnak, az ókor Egyiptom legfontosabb vallási koncepciójának.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/12/12/marriage-and-divorce-in-ancient-egypt-were-different-but-uncomplicated/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature