Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Házi oltár készítése

Mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy melyik az a közös vonása az embernek, amely minden általunk ismert kultúrában közös? Nyilvánvalóan nem a nyelv, nem a tudomány, nem a művészetek, nem a vallás…, hanem akkor mi?

Természetesen a hit!

 

házioltár2Minden ember hisz valamiben vagy valakiben. Van, aki a jó szerencsében, van, aki Istenben, van, aki az angyalokban, van, aki a saját igazságaiban, van, aki a tudományban és a sort valószínűleg a végtelenségig lehetne folytatni. De minden ember hisz a természetfelettiben! Bár vitázhatunk azon, hogy mit aposztrofálunk természetfelettiként, a lényegen aligha változtat. Nemrégiben a kvantumok és a kvarkok is természetfelettinek tűnt, mint ahogyan a fénynek is vannak ismeretlen, de azért megismerhető tulajdonságai. A világmindenség intelligenciáját egy magára valamit is adó tudós, teológus és egy átlagember aligha vonhatja kétségbe.

 

Hitünk megfogalmazására, a hitélet szabályozására vallásokat alkottak számunkra. Hogy kik, arról megoszlanak a vélemények. Szerény véleményem szerint, nem az emberek követték el a vallásokat, nem a fáról lejött emberek elméjében fogantak meg a gondolatok: nosza, alkossunk bonyolult vallásokat és kezdjük már el imádni az isteneket, avagy a Teremtőt. Nem, szerintem ez nem így történt. Sokkal „hihetőbb” számomra, hogy a Teremtő valamilyen rejtélyes, misztikus, de azért értelemmel felfogható úton és módon tudomására hozta a teremtményeinek – ekképpen az embereknek is –, hogy hogyan működik a világ, s hogy miként kéne működtetni ahhoz, hogy fenn is maradjon, mi több, fejlődjön. Ez ilyen egyszerű! Sokféleképpen nevezhetjük ezt a folyamatot, de ne vesszünk el a részletekben.

 

Amikor a vallások, de inkább mondjunk hitet, közös gyökereit keressük, jusson eszünkbe valami! A vallás eredetileg egy kapocs, mely arra hivatott, hogy az ember visszatérhessen Istenhez, a Teremtőhöz, bárhogy is nevezze azt el magában. A hit pedig egy kötél, amin fel tud mászni a magasabb, isteni létsíkokba, világokba, már csak azért is, hogy megértse és megfejtse létének értelmét. A kapcsolat, az összeköttetés, az egyesülés a lényeges, nem a különválasztás és az eltávolodás, ha az ember meg szeretné ismerni Istent.

Ehhez nem árt néha eszközöket készíteni. Persze ne gondoljunk mindjárt a Frigyládára, médiumi képességekre és sok egyéb misztikus-mágikus kellékre. Találjuk meg az élet bonyolultságában az egyszerűséget!

 

házioltár3Mindenki készíthet egy kis házi oltár otthonra magának és a családja számára. Ezzel egyszersmind kifejezheti az ember a személyes, individuális hozzáállását Istenhez. A következőkben néhány tippet és tanácsot adnék egy ilyen házilag készített kis oltár megalkotásához és használatához.

 

  • Vegyünk egy csak erre a célra használt, lehetőség szerint természetes anyagból – például fából – készített kis asztalkát. Ez természetesen lehet egy átalakított, lecsiszolt, esetleg lelakkozott fa ülőke, vagy bármilyen bútordarab.
  • Keressünk számára méltó helyet a lakásunkban. Ahova meghitten elvonulhatunk, ahol alkalmasint elcsendesedhetünk, ami tiszta és ahol úgy érezzük, hogy jó energiák vannak. Állítsuk oda az oltárunkat!
  • Következő lépésként helyezzünk rá egy fehér terítőre, egy vagy három fehér gyertyát (gyertyatartóban) attól függően, hogy az egységet vagy a hármasságot szeretnénk kifejezni. A kettőség az anyagi világ sajátja. Az egység az isteni világok lényege, míg a hármasság a Szent Háromság kifejezője. Test, lélek és szellem hármasa az ember, a térnek három dimenziója van, az idő múltból, jelenből és jövőből áll, a család apa, anya és gyermek hármas egysége.
  • Helyezzünk szenteket, spirituális vezetőket, isteneket (például egyiptomi istenségeket), istenembereket, szent ereklyéket (például Szent Lándzsa, Torinói Lepel) ábrázoló képeket, festményeket, képeslapokat és/vagy szobrokat az oltárunkra.
  • Helyezhetünk még az oltárunkra szent helyekről származó, energiákkal áthatott köveket, kristályokat, ásványokat, kristálykoponyákat, ásatásokról származó leleteket és egyéb relikviákat.
  • Tehetünk melléjük korhű szertartások során felszentelt tárgyakat és fényképeket is. Az elrendezésüket ki-ki ízlése és elképzelései szerint döntse el.

 

házioltár5Ezek után használjuk akár napi rendszerességgel a házi oltárunkat. Időről-időre gyújtsuk meg a gyertyákat. Imádkozhatunk az oltárunk előtt, meditálhatunk, csendben létezhetünk a közelében, kis személyes rituálékat végezhetünk el mellette. Az ily módon elkészített oltárunk megerősíti az ember tisztaságát, erejét, felerősíti a belső békéjét, rezgései emelik a tudatunk frekvenciáját, s pozitív energiával töltik az auránkat. Rendszeresen, akár ünnepek alkalmával,  friss virággal díszíthetjük az oltárunkat. Gyújthatunk füstölőt, vagy égethetünk tömjént időnként rajta.

 

Ezzel a nyugalom szigetét teremthetjük meg az otthonunkban, ahova mindig visszatérhetünk, ahol feltöltődhetünk és ahol közelebb kerülhetünk a felsőbb világokhoz és végső soron Istenhez.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..