Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HESPERUS

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Érdekesen csengő név, nemde? De említhetném őt még néhány másik nevén is: Beteggyógyító, Szerelem csillag, Álmatlan, Juhászok vezércsillaga, Báránykereső, Báránylegeltető, Pásztorserkentő. Talán ennyiből már sejteni lehet, hogy egy égi csodáról lesz szó. S arra is fény derül, hogy milyen kapcsolat van Hesperus és a 2011-es esztendő között!

hesperus8

MINDENNAPI MEGFIGYELÉS

 

Naprendszerünk második planétájáról van szó, amelynek keringési ideje 224,7 földi nap. Legismertebb és legelterjedtebb nevét a szerelem római istennőjéről, Vénuszról kapta. Ő a Hold után a legfényesebb égi objektum az éjszakai égbolton. Amikor fénye eléri a maximumát, akkor még nappali időszakban is megfigyelhető. Mivel pár órával a Nap után nyugszik, avagy néhány órával előtte kel fel, ezért hívják Esthajnalcsillagnak.

A Vénusz kalauzcsillag, mert mindig is segítette az utazókat a tájékozódásban. Ezért nagyon népszerűvé vált ez a bolygó és sokféle nevet adtak már neki. Természetesen megkülönböztették az este látható és a hajnalban látható formáját. Az esti Vénusz elnevezései: Vadlegeltető, Vadak csillaga, Vacsorakori csillag, Vacsora csillag, Szarvaslegeltető. A hajnali Vénusz a Virradó csillag, a Hajnal csillag vagy a Hajnal hírmondója.

Mivel a Vénusz a Naprendszerünk egyetlen olyan bolygója, amely női alakról kapta a nevét, már csak ezért is több figyelmet érdemel. A Vénuszon kívül csak három törpebolygó: a Ceres, az Eris és a Haumea visel még női nevet.

 

HESPERUS A TRADÍCIÓKBAN

 

A hajnalcsillag görögül, illetve görögösen heszperosz, phoszphorosz, latinul lucifer, stella matutina, magyarul esthajnalcsillag, alkonycsillag. Mind ugyannak az égitestnek, a Vénusznak a megnevezései. De vajon miért kapott ennyi különös titulust ez a bolygó?

Nos, a Vénusz mozgása roppant különös, ugyanis a Vénusz a Nappal való felső együttállása után annak bal oldalán alkonycsillagként, a Nappal való alsó együttállása után annak jobb oldalán hajnalcsillagként tündöklik. A hagyomány szerint Kr. e. 500 körül Püthagorasz ismerte föl, hogy a hajnalcsillag és az alkonycsillag ugyanaz, tudniillik a Vénusz.

Mivel a Nap erős fényt kölcsönöz neki, ezért napnyugtakor az első, napkeltekor az utolsó látható fényesség az égbolton.

Az Ószövetségben az Esthajnalcsillag Isten alkotása (Jób 11,17; 38,32), a teremtés kezdete (Zsolt 109,3), a hatalom szimbóluma (Iz 14,12). Az Újszövetségben Krisztus jelképe (2Pt 1,19). A húsvéti liturgiában (az Exsultetben) a szelíd fénnyel ragyogó Esthajnalcsillag a halálból szelíden, de isteni hatalommal feltámadó Krisztus jelképe.
Összegezve az eddigieket, amikor tehát a Vénusz egyik esztendőben a Nap előtt jár, akkor Lucifernek, fényt hordozónak, vagyis hajnalcsillagnak nevezik, a másik esztendőben pedig követi a Napot, ilyenkor Hesperus, vagyis estcsillag a neve.

A Heszperosz (Hesperus), azaz az Esthajnalcsillag sötét barlangjából felkelti az Álmot, majd a fénylő hajnalcsillag (Lucifer, Vénusz) sötét barlangjába visszaűzi. A Hesperus (Vesper, Venus) és a hajnalcsillag (Lucifer, Eous) azonossága már az i. e. V. században köztudott volt.

A Vénusz a görögöknél Aphrodité, a korai görögöknél Phosphoros (hajnalcsillag), Hesperos (estcsillag), még korábban a suméreknél Ishtar, Babilonban Nabu, Indiában Sukra és Egyiptomban Ízisz. S hogy az Újvilág se maradjon ki, az azték vallásban Quetzalcoatl (hajnalcsillag, az égbe szállt istenként: Tlahuizcalpantecuhtli), Xolotl (estcsillag), a majáknál Kukulkan, a Tollaskígyó istenség.

 

A FELFEDEZÉS

 

Eleinte a csillagászok nem ismerték azt a tényt, hogy a Hesperus (Alkonycsillag) és a Phosphurus (Hajnalcsillag) ugyanaz, nevezetesen a Vénusz bolygó. De még a felfedezés után is két külön nevet használtak a Vénusz bolygóra. Ezzel egy picit összezavarták az embereket, akik sokáig azt hitték, hogy két csillagról van szó. A görög mitológiában Eos a hajnal istennőjének fia Hesperus, az esti csillag jelképe, míg bátyja Eosphorus a hajnali csillag jelképe.

 

A modern kor csillagászai már helyükre tették a Vénusszal kapcsolatos ismereteket, eloszlatták a félreértéseket és több érdekes megfigyelést tettek. Például, hogy a Vénusz keringési pályája az összes bolygóé közül a legközelebb áll a körhöz, vagy hogy a Földdel csaknem azonos méretekkel rendelkezik: tömege a Földének csak 81%-a, sűrűsége viszont a Föld 0,95 része. Azért olyan fényes és azért tűnik csillagnak, mert a reá eső napfény 62%-át visszaveri.

Távcsőben a Vénusz a Holdhoz hasonló frázisokat mutat, melyeket először Galilei vett észre. Ahogyan a Vénusz távolsága változik, úgy szembetűnően a nagysága is. Felső együttállásban a Nap mögött áll 256 millió kilométerre, míg alsó együttállásban csak 40 millió kilométerre van tőlünk. Érdekes, hogy amikor távolabb jár, akkor a teljesen megvilágított korongját fordítja felénk, viszont amikor közelünkbe ér, akkor újhold módjára viselkedik, tehát láthatatlan. A Vénusz felületén nagyon elmosódott foltok látszanak, amelyek megfigyelhetővé tették a retrográd tengelyforgási idejének meghatározását: 243 nap.

 

 

HESPERISZEK

 

A Heszperiszek (Heszperidák) a görög mitológiában nimfák, a boldogság kertjének őrzői és gondozói. Ezt hívják a Heszperiszek kertjének, amelyet minden író máshová helyez el a térképen. A különféle források szerint a heszperiszek hárman, négyen, vagy heten voltak. Legismertebb a görög triász mintájára a három grácia, vagyis a szépség, a kedvesség, az ajándékozó kedv és a hála három istennője a római mitológiában, valamint a Moirák (a Végzet Istennői a görögöknél).

Név szerint Aegle (a pompázó „kápráztató fény”), Arethusza, Erütheia (vagy Erytheia a bíborló), Heszperia (vagy Hespereia, az alkonyuló), Heszpera, Hesztia, és Heszperusza.

Említik őket az Est leányai, a Nyugat szüzei, vagy a Naplemente, az Alkonyat istennői néven is A heszperiszek az Éjszaka istennőjének (Nüx) és a Sötétség urának (Erebosz) lányai. Más források szerint Atlasz titán gyermekei voltak.

 

HESPERUS ÉS 2011

 

A 2011-es esztendő Hesperus, azaz a Vénusz éve lesz. Ennek köszönhetően középponti szerepet kap a harmónia, a szépség, az érzelmek világa, a szerelem, az ízlés, a nőiesség és a báj. A Vénusz asztrológiai jelképe egy kör és egy kereszt, ami hűen reprezentálja, hogy a szellem az anyag felett áll.

A Vénusz a „Fortuna Minor”, vagyis a „kis szerencse” bolygója. A Vénusz arra figyelmeztet, hogy minden erőnkkel törekedjünk a végletek és a szélsőségek közötti harmónia megtalálására. A Vénusz felerősíti és hajlamosítja a kiegyensúlyozottságot és a nyugalmat, illetve elősegíti a megteremtésüket. Mindent és mindenkit megszépít. A Vénusz évében felerősödik az emberekben a művészeti hajlam és tehetség, illetőleg megnő az esztétika szerepe.

2011-ben különösen tapasztalni fogjuk, hogy az érzelmeinken keresztül tanít a Sors. Kerüljük a végleteket: a hiúságot, a lustaságot, a nemtörődömséget, az igénytelenséget, a kicsapongásokat, a szenvedélybetegségeket és tartsuk kordában a függőségeinket!

 

Kreatív időszak elébe nézünk: rengeteg ötlet juthat eszünkbe, ugyanakkor több erőfeszítést kell majd tennünk az eredmények megvalósításáért, de megéri. Az eredetiség sokat nyom majd a latban és az év alkalmas a szárnyalásra. A pénzszerzés lehetősége időszakos az évkörben, de támogatott. Az emberekben egyre jobban felerősödik majd az anyagi stabilitás szükségességének és a labilitás megszűntetésének érzése. Sok új dologba vághatunk bele. A kiteljesedés időszakába lépünk.

 

Párkapcsolati perspektívák is kínálkoznak 2011-ben. Sok üdítő hatás szövi át az évet. Növekszik a társas kapcsolatok iránti igény mindenkiben. A flörtön túl igazi társak és szövetségesek megtalálására nyílik lehetőség. Ugyanakkor nőni fog a szenvedélyek hőfoka, valamint a birtoklás és a féltékenység igénye. Sok elválást és egymásra találást rejt 2011.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..