Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hihetetlen ősi kohászati csodák, melyekre nincs értelmes magyarázat és a még ma is igazi rejtélynek számítanak

A vízözön előtti emberek olyan technológiákkal rendelkeztek, amelyek méltó párjai a mieinknek; s vannak arra utaló jelek, melyek szerint bizonyos területeken olyan rendkívüli tudás birtokában voltak, amelyet a modern tudomány is csak alig tud felülmúlni.

 

Az ókoriak nagyon fejlett edzési technikái, miként a nagy épületelemek régi öntvényei is, széles körben elterjedtek az ókorban. Elődeink rendkívül kifinomult fémipari tudományos ismeretek birtokában voltak, amit egy korábbi műveltségtől örököltek meg, s e tudás bizonyítékait a világ több pontján is megtaláljuk.

 

A nagy fémipari múltra visszatekintő Kína volt a legkorábbi olyan kultúra, amely gyárilag állított elő öntöttvasat. Néhány ókori kínai öntöttvas bravúr olyan lenyűgöző, hogy már szinte hihetetlen.

 

Ezek közül az egyik jó példa nem mást, mint az öntöttvas pagoda, mely teljes mértékben öntöttvasból készült 1061-ben a Hubei Tartomány Dangyang nevű településén. Ez a legmagasabb fennmaradt öntöttvas építmény a maga 17,9 méterével, amely 13 emelettel bír, s csapok és csapkötések segítségével egymáshoz illesztett, nyolcszögletű öntöttvas darabokból építették fel.

 

A 13 méter magas Yu Quan pagoda Dangyangban teljes mértékben öntöttvasból készült 1061-ben. Ezzel a legrégibb fennmaradt öntöttvas pagoda.

A 13 méter magas Yu Quan pagoda Dangyangban teljes mértékben öntöttvasból készült 1061-ben. Ezzel a legrégibb fennmaradt öntöttvas pagoda.

 

Egy másik legendásan híres hatalmas szobor a Hebei tartománybéli Cangzhou-ban található Nagy Csatornától nem messze elhelyezett fenséges öntöttvas oroszlán. Kr.u. 953-ban gyártották.

A gigantikus oroszlán 5,4x3x5,3m, tömege pedig meghaladja a 37 tonnát. Üreges és a falainak vastagsága 40 és 20 centiméter között változik. A hátán egy körülbelül 5 tonna súlyú öntöttvasból készült lótusz oszlopot helyeztek el.

 

4.2

 

A fenséges és gigantikus öntött vas oroszlán a Hebei tartományban található Cangzhou. Tömege meghaladja a 37 tonnát.

 

„A kínai és az indiai vashasználat rejtélye olyasfajta, ami zavarba hozza a modern kohászokat. Feltételezik, hogy ezek az országok nyugatról jutottak hozzá a vassal és más fémekkel kapcsolatos kohászati szakismereteikhez, azonban a bizonyítékok más irányba mutatnak.” – meséli D. H. Childress Az istenek technológiája: Az ókoriak hihetetlen tudása című könyvében, tovább Nikolass van der Merwe dél-afrikai archeológust idézi: „a Mediterráneumból kelet felé haladva még a keresztény időszámítás előtt terjedt el a vas Ázsia java részén.”

 

„Kr.e. 1100-ra már használták Perzsiában, ahonnét Pakisztánba és Indiába is eljutott. A vas indiai megjelenésének időpontja továbbra is némi vita tárgyát képezi…”

 

Példának okáért, az ókori indiaiak olyan vasat állítottak elő, amely a korróziónak is képes volt ellenállni, ami minden bizonnyal az akkoriban gyártott vasban található magas foszfortartalomnak volt köszönhető.

 

Egy 23 láb magas (azaz 7 méteres) öntött vas oszlop, amely megközelítőleg 6 tonnát nyom és 16,4 hüvelyk az átmérője, jelenleg az indiai Delhiben található Kutb Minar udvarán található.

 

Egy szanszkrit nyelven íródott szöveg arról számol be, hogy az oszlopot eredetileg Muttra templomában állították fel és Garuda volt a tetején, aki nem más, mint „A Megtartóként” ismert Vishnu istenség madár alakú inkarnációjának megjelenési formája az „Istenek üzenetei” szerint.

 

Azonban, a muszlim hódítók lerombolták a Garudát és eredeti helyéről kiszakították az oszlopot, majd a jelenlegi helyére szállították Delhibe a 11. században.

 

Úgy vélik, hogy az oszlop teteje eredetileg egy Garuda-alakot tartott – „Az istenek üzenetei”

Úgy vélik, hogy az oszlop teteje eredetileg egy Garuda-alakot tartott – „Az istenek üzenetei”

 

Homály fedi, hogy mióta áll Muttra-ban ez a lenyűgöző vasoszlop.

 

Vajon mit szimbolizálhatott?

Csupán egy vallási jelkép lett volna, avagy valamilyen más célt szolgált?

Vajon melyik korszakhoz tartozik ez az oszlop?

 

A 98 százalékban nem tiszta kovácsolt vasból álló szobrot, melyet semmilyen módon nem forrasztottak össze – a jelek szerint egyetlen, gigantikus vasdarabból kovácsolták.

A 98 százalékban nem tiszta kovácsolt vasból álló szobrot, melyet semmilyen módon nem forrasztottak össze – a jelek szerint egyetlen, gigantikus vasdarabból kovácsolták.

 

Sok mítoszt szenteltek az Asóka Oszlopnak, melyet a Delhiben található Vas Pillérként is ismerünk, s úgy tartják, hogy az elmúlt 1600 évben már létezett, viszont egyes tudósok úgy vélik, hogy néhány ezer éves.

 

Ez a kohászati csoda megmagyarázhatatlan és a mai napig valódi rejtélyt jelent részint hatalmas méretének, részint a készítéséhez szükséges jókora öntési munkának köszönhetően. Még elképzelni is nehéz, hogyan emeltek fel és mozgattak meg a megmunkálása során egy ilyen hatalmas vastömeget.

 

Hogyan sikerült „fennmaradnia” az indiai trópusi hőség és a tomboló monszunesők közepette?

 

Normál esetben egy 1600 évvel ezelőtt készített vasdarabnak már régen korrodálódnia kellett volna. Azonban, nem ez az egyetlen rejtély Asóka Oszlopával kapcsolatban.

A 98 százalékban nem tiszta kovácsoltvasból álló szobrot, melyet semmilyen módon nem forrasztottak össze – a jelek szerint egyetlen, gigantikus vasdarabból kovácsolták.

 

Manapság csak ellenőrzött laboratóriumi körülmények között, elektrolízis révén lehet előállítani rendkívül nagy tisztaságú vasat. Ezt a tudást a közelmúltig nem adták tovább.

Hasonló minőségű vasat 1938-ban tudtak előállítani.

 

 

A jelenlegi helyére 1727 körül állították, viszont hol állhatott korábban? A műremeket évszázadokon keresztül rejtély övezte és továbbra is a tudományos elmélkedés tárgyának számít. Vajon kik, hogyan és miért készítették? Ezek a kérdések megválaszolatlanok.

A jelenlegi helyére 1727 körül állították, viszont hol állhatott korábban? A műremeket évszázadokon keresztül rejtély övezte és továbbra is a tudományos elmélkedés tárgyának számít. Vajon kik, hogyan és miért készítették? Ezek a kérdések megválaszolatlanok.

 

 

Kétség kívül az ókoriak kohászati csodájának számít a több mint 16 évszázadon keresztül a szabadban álló. a nap, a szél és az eső dacára is bámulatos rozsdaállóságáról híressé vált, hét tonna súlyú és hét méter magas Vas Oszlop elkészítése.

Továbbra is rejtély, hogy az ókori indiaiak vajon hogyan tettek szert ilyen tisztaságú vasra és milyen technológiával alkalmaztak egy ilyen hatalmas vasoszlop öntéséhez.

 

Egy másik vasoszlop található Kottenforst-ban, amely a németországi Bonntól pár mérföldre fekszik nyugatra. Helyi elnevezése: a „Vasember”. Szögletes fémoszlop megjelenésű, amely 4 láb 10 hüvelykkel magasodik a földfelszín fölé és a becslések szerint 9 lábnyira mélyed a földbe.

 

Nem ismert, hogy kik, hogyan és miért hozták lére.

 

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/pillardelhi.php#ixzz3MHsosbt8

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..