Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Híres jövendőmondók

Michel de Nostredame

 

Latinosított nevén Nostradamus (1503-1566) egy személyben volt IX. Károly francia király udvari orvosa, emellett csillagász, csillagjós és látnok. Hírnevét az emberiség jövőjére vonatkozó próféciájának köszönheti.

 

híresjövendőmondók1

 

Ráth-Végh István kultúrtörténész így ír Nostradamus-ról:

„Nostradamus talán az egyik legrejtélyesebb ember, aki valaha élt: Előre kell bocsátanom, hogy Nostradamus nem volt csillagjós. Ámbár tudományosan képzett csillagász volt, a számításokat úgyszólván csak keretként használta fel, és kitöltötte hozzájuk kapcsolódó látomásaival.”

Montpellier-ben végzett az orvosi egyetemen 1529-ben, majd közel harminc évig praktizált. Két nagy pestisjárvány kapcsán is jelentős érdemeket szerzett. 1556-tól II. Henrik francia király és felesége, Medici Katalin vette pártfogásba, 1564-től IX. Károly udvari tanácsosává szegődött. A próféciák című művének első változata 1555-ben jelent meg Lyonban.

 

De Nostradamus-nak távolról sem volt egyszerű élete: egy ismeretlen betegség, tragikus hirtelenséggel vitte el első feleségét és két szép gyermekét. Jóslással Salonban történő letelepedését követően kezdett foglalkozni. Éjszakánként „elragadtatott állapotba” került, minekután lelki szemei előtt furcsa képek, víziók jelentek meg és látomások kerítették hatalmukba, melyeket állhatatosan lejegyzetelt. Csillagászati ismereteit latba vetve igyekezett megfejteni, magyarázatokat kreálni a látottakra. Meg volt győződve arról, hogy a látomásai természetfeletti eredetűek, azaz Isten ihleti őket. Semmi kétsége nem volt afelől, hogy a révüléseiben szerzett tapasztalatai pontosan ráillenek bizonyos létező történelmi személyekre és egyes előrevetített eseményeket ő valamilyen magasabb rendű értelemnek köszönhetően lát.

 

híresjövendőmondók3

 

 

A próféciák (Les propheties) című művében a látomásait versekké formálta és megjelentette.

A katolikus egyház mély gyanakvással tekintett az orvos-látnokra, gyülekezni látszottak az eretnekség és egyéb rágalmak felhői a látnok feje felett. Nostradamus megjósolta például Medici Katalinnak, hogy három fiát is királyként fogja látni. S valóban ez így is történt a jóslat minden valószínűtlenségének ellenére. Ilyen és ehhez hasonló, beigazolódott jóslatai tették Nostradamus-t a reneszánsz uralkodók barátjává.

 

Az első legendásan híres beteljesült jóslatának tragikus szereplője II. Henrik volt, aki 1559-ben egy lovagi tornán egy balesetben megsérült, majd életét vesztette.

Nostradamusnak később hat gyermeke született második feleségétől, de máshol további leszármazottakról találunk információkat. Nostradamus mindvégig ellent tudott állni a gazdaság kísértésének és tisztességes erkölcsű emberként élt, ami akkoriban sem volt kis teljesítmény. Saját halálát már egy évvel korábban megjósolta, miként azt is közölte utolsó estéjén, hogy asszisztense és barátai már nem fognak másnap hajnalban találkozni vele.

Anekdota vagy sem, egyszer, amidőn Nostradamus Itáliában járt, találkozott egy szerzetessel, aki előtt letérdelt, majd Őszentségének szólította. Csaknem 45 évvel később az illetőt V. Szixtusz néven pápává választották.

A próféciák 965  négysoros (a többi hatsoros) versből áll. Ezek az úgynevezett jósversek, melyeket Nostradamus százas csoportokba, centuriákra tagolt. Amennyire lehetett, beburkolta a jelentésüket. Ennek hátterében az a megfontolás állt, hogy szerette volna elkerülni, hogy boszorkánysággal vádolják. Ezért aztán szándékosan burkoltan fogalmazott és latin, görög, francia és provanszál nyelvkeveréket alkalmazott. A centuriákban sok bennük a mesterséges szó és az időrendet is összekutyulta egy kissé, hogy csak az értők jöjjenek rá a megfejtésükre.

 

híresjövendőmondók4

 

Bár a kutatók álláspontja sok jóslat értelmezésében merőben eltérő, abban általában egyetértenek, hogy Nostradamus megjósolta:

  • a nagy londoni tűzvészt
  • a Nagy Francia Forradalmat,
  • Napóleon színrelépését
  • Hitler fellépését
  • a XX. századi világháborúkat
  • Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombákat
  • a Holdra szállást,
  • a Challenger-katasztrófát
  • a jugoszláviai polgárháborút

 

Sokan kardoskodnak amellett, hogy Nostradamus valódi próféta lehetett, de egyesek megkérdőjelezik a hitelességét. Utóbbiak hamisításra gyanakodnak, mindamellett sokan az ő neve alatt jelentettek meg saját készítésű jóslatokat ezzel is hiteltelenítve a látnok munkásságát.

Hozzáteszem, a rengeteg fordítás, értelmezés és gondolkodás Nostradamus próféciáit a Bibliával emelik egy szintre legalábbis a tekintetben, hogy mennyi fejtörést okozott és okoz manapság is az olvasó, kutató és szkeptikus elmék számára.

 

híresjövendőmondók6

 

Edgar Cayce

 

Edgar Cayce (1877-1945) amerikai tisztánlátó, médium, gyógyító és látnok, valamint az Association for Research and Enlightment (ARE), azaz egy holisztikus célokat kitűző és emberközpontú szervezet megalapítója.

Thomas Sugrue, a család barátjának állítása szerint Cayce-nek gyerekkorában sokszor felolvastak a Bibliából. Talán ez adhatta neki az ötletet, hogy ő maga is többször elolvassa a Könyvek Könyvét. Állítólag olvasás közben egy hölgyalak jelent meg előtte, aki közölte vele, hogy imái meghallgatásra találtak és megkérdezte tőle, hogy mire vágyik a legjobban. A kisfiú azt válaszolta, hogy leginkább beteg gyermekeken szeretne segíteni. Így indult el Cayce a spirituális fejlődés útján.

 

híresjövendőmondók7

 

 

Világi szakmája is volt: könyvkereskedésben dolgozott, majd fotográfusnak tanult. Tisztánlátó képességei révén nyert információit (közléseit) alvás közben tette. Ezért Edgar Cayce-t az „alvó prófétának” keresztelték el.

Negyvenhárom év alatt harmincezer ilyen közlést dokumentáltak. Nem csupán a történelem egyes fejezeteit mondta tollba, hanem sokszor gyógymódokat javasolt a hozzáfordulóknak. Megállapításai és terápiái az esetek kilencven százalékában bizonyultak helyénvalónak annak dacára, hogy soha nem tanult orvoslást. Erre máig nem tudnak magyarázatot adni a kutatók.

 

Vessünk egy pillantást a beteljesült jövendöléseire is!

Sok információt osztott meg az esszénusokról, egy Jézus-korabeli beavatotti társaságról. Halála után két évvel, 1947-ben felfedezték a Holt-tengeri tekercseket, melyek számos, az esszénusokról szóló állítását visszaigazolták.

De olyan jóslatokat, illetve megállapításokat is tett, melyeket később a tudomány igazolt vissza. Ilyen volt például, hogy az óceáni áramlatok befolyásolják az időjárást.

Az egyik leghíresebb visszaigazolható jóslata Atlantisz újjáéledése volt. Cayce megjósolta, hogy Atlantisz feltámad, és újból virágzásnak indul. 1940 júniusában így jövendölt: “Atlantisz részei közül Poszeidia lesz az első a felemelkedésben. Nem kell rá sokáig várnunk, 1968-69-ben fog bekövetkezni!” A helyet is pontosan meghatásozta, a Bahamákat! Igazán csodálatos egybeesés, hogy 1968-ban repülőgépek pilótái a Bahamáknál, Észak-Bimininél arra lettek figyelmesek, hogy a partok mentén épületek emelkednek ki a vízből. A búvárexpedíciók kiderítették, hogy a mederben kőépítmények húzódnak, amelyek hatalmas utakat, falakat, piramisokat, köröket formáznak. Amennyire a feltárások alapján ez lehetséges, az archeológusok feltételezik, hogy a “Bimini utak” emberi alkotások.

 

híresjövendőmondók8

 

Ezek tükrében érdemes eltűnődnünk Cayce azon a jövendőmondásán, ami nem mellesleg egybeesik az egyik maja próféciával, mely szerint 2012. december 22-én véget ér egy evolúciós és egy csillagászati ciklus, s ez a Földön maradandó átalakulásokkal fog majd járni. Ebbe a próféciába minden jel szerint komoly katasztrófák is beleférnek. Edgar Cayce erre az időre datálja Atlantisz kiemelkedését az óceánból. Már nem kell sokat várnunk, hogy megtudjuk, Cayce jóslata vajon beteljesül-e.

(Utólagos megjegyzés: Időközben eltelt a híres 2012-es dátum, de Atlantisz romjaira csupán kisebb jelek mutatnak, a várva-várt földrész/sziget felbukkanása egyelőre nem következett be.)

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..