Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hit és a szabad döntés

Soha ne mások elvárásai miatt, illetve annak megfelelően éljünk! Csakis önmagunkért, a bennünk lévő isteni lény és a magunk örömére legyünk azok, akik vagyunk. Minden pillanatban éljünk úgy, hogy örömöt leljünk önnön magunkban, elfogadva és szeretve azt.

 

Hisz mindenkiből – így belőled és belőlem is – csak egy van. Mindannyian egyediek vagyunk, bár életutunk hasonló ösvényekből áll, de mindenki maga határozza meg és dönti el, hogy a számtalan ösvényből melyiket választja majd. Ne félj a hibás döntéstől, hisz az is hasznodra válhat. A hibás döntések útját járva, tapasztalatokat gyűjthetünk, s lehet, hogy ez saját vagy mások javát szolgálja majd.

 

De az, hogy mi megismertük a „rossz” utat, nem hatalmaz fel bennünket arra, hogy erőszakosan minden ismerősünket a mi általunk jónak ítélt ösvényre tereljünk. Egyrészt azért, mert lehet, hogy másoknak is szükségszerű megtapasztalni a nehezebb út gyötrelmeit. S az is lehet, hogy amitől mi másokat szeretnénk megkímélni – mert számunkra az gyötrelmes út volt – nem biztos, hogy másoknak is az lesz majd. Ezért ne keseredjünk el, ha minden jó szándékunk ellenére a legjobb barátaink mégis a nehezebb ösvényt választják. Ha mi tudattuk, feltártuk döntésének lehetséges eredményét, engedjük el a kezét! Hagyjuk, hogy szabadon döntsön, hisz annak idején, mi is megkaptunk ugyanezt az esélyt.

 

http://kk.org/

 

Fontos, hogy ne legyünk erőszakosak se önmagunkkal, se másokkal szemben! Tehát ne azonosuljunk mások „bölcs” iránymutatásaival, még akkor sem, ha hasonló életutat járt be! Hallgassuk és fontoljuk meg a „jó” tanácsokat, de a végén mi döntsünk, ne mások tegyék azt meg helyettünk. A Teremtő magát a döntést várja el tőlünk: azt, hogy a nehéz helyzetekben saját belső vívódásainkon keresztül dűlőre jutva hozzuk meg azt; nem pedig a könnyebbik utat választva, mások tanácsira hallgatva hagyjuk el életünk eme fontos kereszteződéseit. Inkább dönts rosszul, mint másokra hallgatva jól!

 

A lényeg, hogy fogadjuk el, hogy mindenki önálló individuum.

 

Mint önálló individuumok, nem tudhatjuk, hogy miért születtünk erre a világra, milyen megtapasztalásokon kell keresztül mennünk életünk folyamán. Véleményem szerint minden ember célja, hogy a földi életében megtalálja a Teremtőhöz vezető utat, méghozzá a belső szikráján keresztül.

 

De ez az út mindenki számára egyedi, hisz a hegy tetejére is számtalan út vezet. A legjobb, ha ezt az utat mi magunk, szabad döntéseink alapján találjuk meg, nem pedig mások erőszakos iránymutatásai alapján.

 

A vallások többsége előre meghatározott utat jelöl ki, amin haladni kell, s nem veszi figyelembe az egyént. Azt, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia a saját hitét, s nem a vallásnak kell rátelepednie az emberek mindennapjaira félelmet szítva és kényszert előidézve arra, hogy gyakorolják azt.

 

Meglátásom szerint az igaz hit belülről fakad! Azt nem irányíthatja más, mint a bennünk lobogó lángocska, mely magából a Teremtő hatalmas tüzéből való. Ez a tűz megszületésünktől fogva várja, hogy rátaláljunk. De ha másokra hallgatva feladjuk szabad döntésünket, illetve másokat irányítva eltávolodunk belső önmagunktól, nem számíthatunk arra, hogy megleljük e benső tüzet.

 

De változni sosem késő! Bízzunk magunkban, és abban, hogy rátalálunk belső lángocskánk biztonságot nyújtó melegére, mely mindig visszavár, ő mindig ott lesz és segít átlendülni bármilyen nehézséggel is kelljen szembe néznünk a még előttünk lévő hosszú úton.

 

Béres Andrea

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..