Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hitvalló Edward három csodája

A történelem tanúbizonysága szerint Hitvalló Edward (1042-1066) Anglia királya volt. Edward The Confessor alapította Westminsterben az apátságot. Szüzességi fogadalma, hitbuzgalma és erélyes élete okán 1161. február 7-én III. Sándor pápa avatta szentté. Roger of Hoveden Évkönyvei három csodát említenek Eduárddal, az utolsó angolszász királlyal kapcsolatban.

 

Edward egy igencsak válságos, viharos időszakban lépett Anglia trónjára, amikor az ország sorsa nem annyira a király, sokkal inkább a gátlástalan oligarchák kezében volt. Valamivel a királlyá választása után történt, hogy éppen misére igyekezett a templomba, amikor az útjába botlott egy leprás ember. A kísérőknek valahogy nem sikerül odébb ebrudalni a jövevény, mire fel a király megparancsolta, hogy ne foglalkozzanak vele. A leprás ezután a királyhoz fordult és Isten nevében megkérte, hogy vegye a hátára és személyesen vigye be a templomba. A király így is tett. Becipelte a hátán a beteget a szent helyre és közben imádkozott érte. Ezért is nevezték a királyt szentéletűnek. Amint betoppantak a templomba, a leprás tüstént meggyógyult.

 

A második csoda Edward jellemére mutat rá, amelyet az igazságosság és a jó szándék acélosított meg. Történt ugyanis, hogy a király tudta és megkérdezése nélkül külön adót vetettek ki a szegényekre. A földadó hatalmas sarcnak számított a korabeli Angliában, aminek az lett a következménye, hogy a kincstár megtelt, viszont a nép egyre kilátástalanabbnak érezte a helyzetét.

Ekkor Edward szíve választottjával és Harold gróffal együtt felkereste a kincstárat, hogy ellenőrizze a meglévő államkasszát. Miközben nagyban vizsgálódott, egyszeriben megjelent neki a pénzkupac tetején az ördög. Edward kérdőre vonta, hogy mit keres ott. Mire az ördögfióka közölte, hogy a saját jussát őrzi, merthogy igaztalanul jutottak a pénzhez az adószedők. Erre a királynak se kellett több, azonnal megparancsolta, hogy adják vissza a pénzt azoknak, akiktől elvették.

A harmadik csoda, amely Edward angolszász király nevéhez fűződik egy szentmise alkalmával ment végbe. Az uralkodó éppen az oltár előtt imáiba merült, amikor váratlanul látomása támadt. Lelki szemei előtt megjelent a rivális dán uralkodó, aki a vízió szerint a szigetország elfoglalásának tervét forralta magában. A dán felség egy csónakból szállt át egy nagy hajóra, amikor vízbe pottyant és a hajója is megsemmisült. Az égi látomás hatására Edward elmosolyodott, amit a misét követően a püspök szóvá is tett. A király a püspök kérésére elárulta, hogy milyen titkot tár fel előtte az ég. A sors fintora vagy éppenséggel szinkronicitása, hogy a dán uralkodóval órára pontosan akkor történt a tragédia, amikor Edward a látomást átélte.

A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy a jámbor természetű Edward nagylelkűen támogatta az egyházat. 1045-ben feleségül vette Godwin leányát, Edgythát, ámde frigyükből a király szüzességi fogadalma miatt nem született gyermek.

Hitvalló Edward országlásának első 11 esztendejében Godwine, Wessex grófja volt Anglia igazi ura.

1053-ban azonban Godwine meghalt, így fiára, Haroldra szállt a királyság kormányzását. A király nem tudta volna leigázni a walesieket, ezért ez a feladat Haroldra szállt, aki 1063-ban sikeresen terjesztette ki hatalmát. Így a király végül jogos utódjául Haroldot jelölte ki a halálos ágyán. 1066-ban azonban a Hastingsi csatában Hódító Vilmos megölte Haroldot, majd királlyá koronáztatta magát. Megjegyzem, eredetileg Edward neki ígérte a koronát.

Bárhogy is értékeljük Hitvalló Edward történelmi ténykedéseit és csodáit, a jóságos király halálát is egy legenda harangozta be. Eszerint egy alkalommal odaajándékozta a gyűrűjét egy koldusnak, aki maga Szent János volt álruhában. Később a szent visszaküldte Edwardnak a gyűrűt azzal a hírrel, hogy fél év múlva találkozni fognak a mennyekben. Úgy lett! A királyt súlyos betegség vitte el.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..