Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HÓEMBER ÉPÍTÉS

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

VILÁGREKORD

 

Már egy ideje a Guinness Rekordok közé tartozik a hóember állítás is. Iskolások és turisták láttak neki a hóember építésnek a szlovákiai Velka Raca síterepén, hogy magukhoz hódítsák a világrekordot. A feladat, amellyel meg kellett birkózniuk nem volt más, mint egyetlen óra leforgása alatt a lehető legtöbb szabvány szerinti hóember megalkotása. A hóember építő lázat csak tovább növelte, hogy az addigi világrekordot a tőszomszédságukban lévő síterep tartotta. Az elszánt hógolyógörgető iskolásoknak végül 205 darab szabályos hóembert sikerült összeállítaniuk, ami már elegendő lett volna a világcsúcshoz, ám a helyszínre látogató turisták további 156 darab hóemberrel járultak hozzá a diákok fáradozásaihoz. Így született meg az új világrekord: 361 darab hóembert sikerült egy óra leforgása alatt építeni.

 

Ami a szigorú versenykiírást illeti, egy hóember nem lehetett kisebb 120 centiméternél, a szemeit széndarabból, az orrát pedig répából kellett kialakítani. Ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel sikerült a korábbi, Remata-Handlova síterep rekordját messze túlszárnyalni, akiknek korábban csupán 78 hóembert sikerült építeniük.

 

A HÓEMBER ÉPÍTÉS TRADÍCIÓJA ÉS SZIMBOLIZMUSA

 

A hóemberállítás kifejezetten a téli napfordulóhoz kötődő ősi hagyomány, amely mély szimbolizmusával az ember teljességét és égi eredetét fejezi ki. A hóemberépítés misztériuma eredetileg Tibethez és az Olümposzhoz kapcsolódott. Nyilvánvalóan a görögök ritkán láthattak havat, ezért nagy megbecsülésnek örvendett az égi áldás.

Jelképrendszerét tekintve, a hóember három egymásba kapcsolódó gömbből áll. Ez fejezi ki a mindenség szférikus (gömbszerű) kiterjedését és szerkezetét. A gömb a tökéletesség állapotát hivatott szimbolizálni. A gömb valamennyi forma közül a legkisebb feszültséggel rendelkezik. Ez utal a Teremtő által alkalmazott tervrajzra. Ugyanakkor a hármasság az anyagi, az asztrális és a mentális síkokra vonatkozik. Vagyis az egymásba ágyazódó, egymással összefonódó és összekapcsolt síkokra.
Fontos észrevenni a hó színszimbolikáját is. A fehér szín a tisztaságot, a megtisztulást, a fiatalságot és az ártatlanságot jelképezi. Az alsó gömb az anyagi világ színpada, melyet a kettősség jellemez. Ezen szokták elhelyezni a széndarabkákból álló gombokat. A középső a lelki világot jeleníti meg, amelyhez a seprű kapcsolódik, mint világtengely, tehát egy függőleges valami, amin fel lehet jutni a felsőbb világokba. Itt figyelnünk kell arra, hogy a seprű merre áll, hiszen nem mindegy, hogy honnan eredeztetjük a „gyökereinket”: a szellemi világból vagy az anyagi síkról. A hóember harmadik, legfelső gombóca, gömbje a szellemi dimenziókat fejezi ki. Ez a legfelső szint, ahol a szellem mozog.

A hóember fejét általában kalap (vagy újabban) lábas fedi, amely a szellemi világokkal való kapcsolatot, illetve a szenttel kialakított viszonyt jelképezi. A répából készült hosszú orr pedig az intuíciókkal és az inspirációkkal való kapcsolatra utal a sorsban való előrelátást mutatva meg ezzel.

 

A hóember építés nagyszerű móka a barátok, a rokonok és a családtagok számára. Természetesen a legfontosabb az együttlét, a közösen végzett munka, a sok kacagás, a hógolyózás és mindeközben rejtetten a megemlékezés. Miről? Az égi eredetünkről, a szellemi hovatartozásunkról és a teremtésről. Mikor lehetne alkalmasabb időpont erre a téli napfordulónál és a karácsonynál?

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..