Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hogyan kötődik a magyarsághoz Buddha, a vallási reformer?

Elsőre talán földtől elrugaszkodottnak tűnik a kérdés, pedig egyáltalán nem az. Több jel is a felé mutat, hogy származásunkban bizony közös gyökereink vannak azzal a nagyjából 2500 évvel ezelőtt élt királyi sarjjal, akiről később a buddhizmus a nevét kapta. E jelek és tények tükrében pedig közelebb kerülhetünk ősvallásunk, a fehér napvallás megértéséhez. E cikk elolvasása előtt ajánljuk a következő cikk áttanulmányozását: Szanszkrit-magyar hasonlóság? Védikus-magyar párhuzamok?

 

http://miracles.webzio.com/

http://miracles.webzio.com/

 

Gautama Sziddhártha, vagy Gautama Buddha, vagy Sákjamuni Buddha, vagy egyszerűen csak a Buddha egy olyan, már-már mitikus bölcs volt, aki a hagyomány szerint i.e. 6. században, a tudomány szerint valamivel később élt Kelet-Indiában.

Nevét azzal írta be az indiai-tibeti szent könyvekbe, hogy ő az aszkézis és az érzéki örömök kielégítése közötti középutat képviselte és tanította, s ezen az úton érte el a megvilágosodás állapotát. Maga a buddha szó felébredettet, illetve megvilágosodottat jelent.

Amikor pedig a buddhizmus névadójára célzunk, akkor őt a Buddhának hívjuk, ellentétben a buddha szó kisbetűs változatával, amely olyan lényt takar, aki egy világkorszakban elsőként éri el a megvilágosodás állapotát. Ergo számtalan buddha létezik.

 

Ha Indiában járunk, akkor a Buddha szóval így, magyarosan kiejtve, nem találkozunk, mivelhogy így ejtik: Buda. Ez pedig számunkra sok mindent jelent. Eszünkbe juttathatja Ősbudavár fővárosát, illetve a mai főváros egyik részét, ugyanakkor megszemélyesíti főtáltosunkat is, aki Attila fivére, bátyja volt. Csupán a véletlen számlájára kellene írnunk ezt az egyezést? Aligha.

 

A Buddha Sákjamuni volt, vagyis a Sakya nevezetű nép köréből került ki. A Sakya/Shakya szó tibeti eredetű, mi úgy mondanánk, hogy szaka, görögösen szíkta nép/népcsalád, óperzsául Sáka. Máris helyben vagyunk.

Shakya = Sáka= szaka = szkíta

 

Hol élt a Sakya nép? Északnyugat-Indiában. Az pedig tudjuk, hogy Indiában éltek szkíták. Gondoljunk csak Magadha államra, ahol magar és makar néven emlegették akkoriban a lakosságot. Magadha idővel Bihar/Bihár nevet kapta. Bihár ma is India egyik szövetségi állama a Hindusztáni-alföldön Uttar Prades államtól keletre. Bihart a fehér hunok alapították.

 

https://granviacentral.files.wordpress.com/

https://granviacentral.files.wordpress.com/

 

Középnyugat-Nepál hegyeiben a mai napig él egy törzs, melynek neve kham-magar. Eredetmondájuk szerint egy szarvas vezette őket a szállásterületükre, pontosabban egy ősikerpárt.  Hét törzsből állnak, melyek közül az egyik neve Buda. Az már csak hab a tortán, hogy rovásírással írnak.

Most bárki mondhatná: Ugyan, ez csak mitológia! Miért bíznánk meg benne?

 

Kőrösi Csoma Sándor a Kah-Gyur gyűjteményből a Buddha (Buda) származásáról a következőképpen tudósít:

 

“Én Shakya, szittya nemzetből való vagyok,

Szeplőtlen családból születtem.

Az emberi lényeget oly hitben oktatom,

Mely elvezeti őket oly hazába, ahol fájdalom nincs,

Arra tanitom őket, mi módon lehet felszabadulni

E földi testben lévő életünkből”

 

Van olyan szerző (Dodds), aki egyértelműsíti, hogy Buddha nem árja, hanem turáni fajú és a Sakya törzs vezetője volt. Ez a magyarázat arra, hogy a turániak között miért is tudtak tanításai könnyedén elterjedni (és terjednek mai is).

Ugyancsak kutató állítja és jelenti ki helyettünk a tényt, mely szerint Buda népe és törzse szkíta volt.

 

Álljon itt még egy idézet, amely alátámasztja Buddha (Buda) szkíta-hun származását:

 

„Amint a gyermek (Shakya) tanítója elé került, az utóbbi úgy találta,

hogy legkisebb oktatás nélkül máris tudta

mindazon betőket, melyeket a mester neki mutatott. Ön-

ként előszámlált hatvannégy különböző betőrendet, kö-

zöttük említette a yavana és a hún nyelvekét is és elő-

mutatta a betők alakját”.

 

Tehát Buda beszélt és írt őseinek hún (hun) nyelvén.

 

könyv

 

Buddha temetése sem mondható éppen szokványosnak, mivel elhamvasztották, de ereklyéit nyolc részre osztották és megtartották. Baktay Ervin hívja fel a figyelmet arra, hogy a Buddha-maradványok fölé emelt domb megfeleltethető a szkíta temetkezési rítusok egyikének. Ez ugyanis egy kurgán, vagyis sírdomb, azaz temetkezési domb, ami pedig Indiában nem szokványos hantolási módszer, ellenben a sztyeppei népeknél annál inkább.

 

Most jön a legérdesebb rész, amely Buddhát a napvallással kapcsolja össze!

Ismerkedjünk meg Avalókitésvara személyével, akinek neve ezt jelenti: „Úr, aki lefelé tekint”;”az Úr, aki lenéz (könyörülettel)”. Ő egy olyan bodhiszattva (megvilágosodásra törekvő lény), aki az összes Buddha együttérzésével rendelkezik.

A mahájána buddhizmus irányzata szerint Avalókitésvara bodhiszattva esküt tett, mely szerint nehézségek idején segíteni fogja az érző lényeket, s addig nem válik buddhává , amíg minden más érző lény a nirvánába nem jut. Avalókitésvara ugyanaz a Brahma volt, aki a tradíciók szerint meggyőzte Sákjamuni Buddhát a megvilágosodása után, hogy maradjon még a Földön és tanítson.

 

Avalókitésvara egy olyan lény, aki képes eljutni a végső megismerésig, aki képes meglátni a végső igazságot. Márpedig a napvallás célja éppen ez, akár tibeti/indiai/buddhista, akár magyar köntösbe bújtatjuk.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Őszi Szernap jpg

 

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..