Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hogyan tudják a mobiltelefonunkat nyomon követni?

Legtöbbünk tisztában van azzal, hogy a telefonjaink GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer) chipeket tartalmaznak, de vajon milyen módon képesek valójában nyomon követni a mobiljainkat?

 

http://www.gpstrackcell.com/

 

Az NSA összehozott egy Geolocation Cell (Helymeghatározó Mobiltelefon) vagy Geo Cell (Geo Mobil) nevű Csapatot a National Geospatial-Intelligence Agency-nél (Állami Geokoordináta-Információszolgálat) dolgozó elemzőkből és technikusokból, azzal a feltett szándékkal, hogy a lakosságot földrajzilag valós időben tudják nyomon követni.

 

A Geo Cell a CIA-val és az Egyesült Államok hadseregével értekezik világszerte, a „Mi lekapjuk őket, ti meg leszeditek őket!” mottót gyorsan ráragasztották a Geo Cell-re, mivel ők követték világszerte az al-Kaida és más „terrorista gyanús személyek mobiljait.

 

Az Egyesített Különleges Műveleti Parancsnokság (JSOC) a „The Find”-nak (Keresd!) hívta a technológiát és arról számoltak be, hogy a kifejlesztett módszer még akkor is nyomon tudja követni a mobilokat, ha azok kikapcsolt állapotban vannak. Ez valószínűleg a „középkategóriás telefonoknak” köszönhető, amelyeket nem lehet teljesen kikapcsolni.

 

Például Graham azt mondta, hogy sok régi „középkategóriás telefonnak” még ha ki is kapcsolják azokat, akkor is bekapcsolhat az alapsávú processzora nagyjából tíz percenként azért, hogy az SMS-ket letölthesse, de nem a hívások végett. „Ennek az a tanulsága, hogy csak azért, mert te ’off’ módba állítod a telefonodat, az még nem jelenti azt, hogy az állandóan százszázalékos mértékben ’off’ állapotban van.” – közölte.

– Valóban ki van kapcsolva a telefon? – Information Week

 

A nyomon követés legegyszerűbb módja az, hogy távolról egy rejtett alkalmazást telepítenek fel a telefonodra, amely továbbítja a készülékek GPS-elhelyezkedését az interneten keresztül vagy akár még az sms-ket is – mindezt pedig a felhasználó tudta nélkül.

Hasonló technikát, az úgynevezett „kószáló poloskát” használja az FBI, amely távolról kapcsolja be a mikrofont azért, hogy az embereket lehallgassa. Vannak ehhez hasonló nyilvánosan elérhető alkalmazások is, azzal a céllal, hogy követhesd a gyermekeidet, vagy arra az esetre, ha elveszítenéd a telefonodat, vagy ha ellopnák azt.

 

Az én esetemben egy ilyen alkalmazást kellett feltelepítenem a telefonbiztosításom részeként. Természetesen ennek megvannak az előnyei és a hátrányai. A legtöbb ilyen alkalmazás nem ilyen forráskódú (nyilvánosan elérhető kód), ami azt jelenti, hogy nem tudjuk leellenőrizni, hogy az applikáció tartalmaz-e bármilyen rosszindulatú kódot rejtett szándékkal, viszont kijelenthetjük, hogy ugyanez a probléma minden mobiltelefonos alkalmazásnál fennáll.

 

Míg egyes aktivisták azzal állnak elő, hogy el kellene távolítanunk az akkumulátort a nyomon követés kiküszöbölése végett, addig sok telefon nem egy könnyen leszerelhető akkumulátorral jön ki, és ha el is távolítod az aksit, akkor arra az időre a készülék hasznavehetetlenné válik. Ugyanakkor a legutolsó ismert helyszínt továbbra is rögzíti a mobilhálózat, s az olyan lehallható társaságok, mint a CSC (számítástechnikai társaságok), valamint természetesen az olyan ügynökségek, mint amilyen az NSA, GCHO, stb.

 

Míg egyes telefonoknál választható a GPS-funkció kikapcsolása, addig az NSA (vagy bárki más elegendő gyakorlattal) meghekkelheti (feltörheti) a mobiltelefonunkat és bekapcsolhatja az internetkapcsolat felhasználásával, vagy egy újabb követési módszert hozhatnak rajta működésbe anélkül, hogy mi erről tudomást szereznénk.

 

http://www.zdwired.com/

 

Másik gyakori módja helymeghatározásunk megállapításának a WiFi-n keresztül történhet.

2010-ben bejelentették, hogy a Google maps Street View (utcakép) autói nem csak a saját 360 fokos közúti térképeiket rögzítették, hanem az olyan WiFi hálózati információkat is, mint a MAC (Hálózati Eszközök Hozzáférésének Ellenőrzése) címei és a SSID-k (vezeték nélküli hálózatok esetében használt azonosító). A MAC címeket általában nem lehet megváltoztatni és minden egyes WiFi router és hálózati adapter esetében egyediek, míg a SSID-ket általában meg lehet változtatni. Ezeket a SSID-ket és MAC címeket lehet rögzíteni és össze lehet kapcsolni azzal a helyszínnel, amit a Google adatbázisában regisztráltak, ily módon a számítógépek és a telefonok helyzetét WiFi-n keresztül könnyebben el lehet érni. Ez gyakran nagyon pontos, mivel a fedélzeti komputerek a WiFi kapcsolaton keresztül képesek érzékelni azt, hogy mikor a legerősebb a jelátvitel.

 

Csak azért, hogy tisztázzuk, ez nem csak az átlagembereket érinti, akik ingyen WiFi jelszót kapnak, amit a Starbucks-ban használhatnak. Az SSID és egy MAC címek általában véve bármiféle jelszó nélkül elérhetők, mivel ezeket többnyire nyilvánosan sugározzák, így ha a mi ingatlanunk megtalálható a Google maps Street View-n, akkor nagyon valószínű, hogy a WiFi kapcsolatunkat már átvizsgálták és az megtalálható a Google adatbázisában.

 

A laptopok, a mobiltelefonok és a tabletek (táblagép) gyakran WiFi-t használnak arra, hogy rákapcsolódjanak az internetre és mihelyt feltelepültek, lehet, hogy mi meg is feledkezünk arról, hogy a kapcsolat fennmarad.

 

De mi van akkor, ha mi csak olyan 3G-t vagy más internetalapú mobilhálózatot használunk, amely az okos telefonokon és sok tableten alapértelmezettként van beállítva? Mi van akkor, ha a mobiltelefonunknak még internet-lehetősége sincs?

 

A hálózatalapú technológiák vagy a GSM (világméretű mozgó távközlő rendszer) nyomon követő rendszere kiszámítja, hogy mennyi időt vesz igénybe, amíg az adatok átadódnak a telefon és az antennatornyok/bázisállomások között – a legpontosabb módszer, amiről tudomásunk van ebből a típusúból az úgynevezett „Forward Link”. (forward link = központ és a távoli végpont közötti kapcsolat))

 

A SIM-alapú eljárások hasonló módon működnek, mint a hálózat-alapú technológiák, viszont általában kevésbé pontosak, és a helyzetünkről szóló további információra inkább azon embereken keresztül lehet szert tenni, akik távolabbról próbálják elérni a helymeghatározó adatokat, mintsem a felhasználó mobilján keresztül.

Az OTDOA (a megfigyelt beérkezési időpontok különbsége) és az Enhanced Cell ID, E-CellID, vagy a E-CID olyan fejlett technológiák, amelyek szintén hasonló módon működnek és egyre népszerűbbekké válnak a 3G és a 4G LTE („hosszú távú fejlődés” = egy negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány) nagysebességű internet eszközök számára.

 

http://www.fahad.com/

 

Gyakorta együtt használnak több ilyen technológiát a legfontosabb helymeghatározó technikákhoz. Ezeket olykor Hibrid helymeghatározó rendszereknek hívják.

 

Már bejelentették az új Broadcom GPS technológiát, amely alacsony fogyasztású Bluetooth szabványt használ a beltéri helymeghatározáshoz – BCM4752-nek hívják –, és már megtalálható néhány telefonmodellben. A Broadcom azt állítja, hogy ha a Bluetooth jeladót nem is állítottuk be beltéri navigációra, az új chip akkor is használni tudja majd a telefonos rezgésmérőt (ez képes a lépések számát számolni), giroszkópot (3D mozgásérzékelő), magnetométert stb., hogy rendes munkát tudjon készíteni a beltéri navigációról, azzal a „nyílt” szándékkal, hogy eligazodhassunk a hatalmas bevásárlóközpontokban, sportarénákban és a többi óriási fedett helyeken.

 

Ez a beltéri helymeghatározó rendszer is GNSS-t (Globális Műholdas Navigációs Rendszert), WiFi-t, mobiltelefon-tornyokat, NFC-t (rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és általában mobil eszközök között) stb. használ.

Jelenleg a mobil alkalmazások fejlesztőinek 31 százaléka támogatja világszerte az NFC-t a szoftvereiben. További 45 százaléknak szándékában áll ilyen támogatást adni az alkalmazásaikhoz a következő 12 hónap folyamán, ezzel ez a technológia fontosabbá válik a fejlesztők munkarendjében az olyan funkcióknál, mint amilyen a hangfelismerés, a távolságmérő és a készülékpárosítás.

 – FC támogatás kulcsfontosságúvá válik a mobilalkalmazások fejlesztői számára – MISCO NEWS

 

Az NFC alapvetően egy RFID (rádiófrekvenciás azonosító) technológia, amit a mobiltelefonokba építenek be azért, hogy olyan dolgokat tudjunk csinálni, mint amilyen a parkolójegyek kifizetése telefon használatával, vagy érintés nélküli bankkártyával. Az RF jeleket azonban be lehet fogni helyben (10 méteren belül), s a biztonsági információkat rögzíteni lehet, avagy rámásolni más készülékekre nagyon gyorsan rendkívül kis összegért.

 

Lehet, hogy ez egészen addig nem is tűnik nagy problémának, amíg rá nem jövünk, hogy az érintés nélküli bankkártyák ugyanezt a technológiát használják, és ki nem mutatják, hogy hihetetlenül gyorsan lehet őket klónozni. Ezt hívják kártyamásolásnak, ugyanakkor nagyon sok érintés nélküli bankkártya nem fejezi ki, hogy érintésmentes technológiával működik, és nem is hozzák a „vásárló” tudomására ezt a működő technológiát.

 

Blokkolhatjuk az RFID jeleket alumíniumfólia vagy RFID-t blokkoló tárcák használatával. Beszámoltak nekünk arról is, hogy egy zárt acéltartállyal még az SMS-ket is blokkolni lehet, azonban a fent említett nyomon követő módszerek többségéhez hasonlóan, mihelyt elkezdjük korlátozni a jeleket, a telefonunk is sokkal kevésbé lesz hasznos a számunkra.

 

Még mobiltelefon nélkül is automatikusan megfigyelhetnek bennünket a Narus szoftverrel, és léteznek olyan rendszerek is, amelyek kizárólag a CCTV-n (kamerás megfigyelő rendszer) alapuló rendszereken keresztül képesek követni bennünket.

 

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..