Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Holisztikus terápia – Az egység ösvényén

Négy létszükséglete van minden embernek: lélegezni, inni, enni és aludni. Természetesen nem merül ki ennyiben az ember igényrendszere, de ezek az alapfunkciók olyanok, melyeket viszonylag könnyen befolyásolhatunk. A holisztikus (teljes körű) terápia lényege, hogy ezen szegmensek mindegyikére figyeljünk oda, mert bármelyik elhanyagolása a test, a lélek és a szellem alkotta háromszög felborulásához vezethet.

 

Anélkül, hogy részletesen belefolynék a légzésterápiákba, megjegyezném, hogy jó komolyan venni a légzéstechnikákra vonatkozó tanácsokat. Csak akkor fog ugyanis fejlődni az ember, ha megfelelően lélegzik. A belégzések és a kilégzések hossza, illetve a köztes szünetek időtartama abszolút befolyásolja a gondolataink és az érzelmeink hullámzását. Gondoljuk csak meg, a stresszes, frusztrált ember szaporán, felszínesen és egyenetlenül veszi a levegőt. De ez a folyamat visszafelé is működik: a légzésünk szabályozásán keresztül visszahathatunk az idegrendszerünk működésére, s ezáltal a tudatállapotunk minőségére is.

 

önmegvalósítás2

 

A mai ezotréria fun-okkal (rajongókkal) az a fő probléma, hogy szűretlenül, szinte porszívóként szívják be és zuhanyként áramoltatják ki magukból a milliónyi közforgalomban lévő információt. Ez azért hiba, mert sokszor a tekintélyelvűség alapján elfogadott nézetek, vagy csak a túlzott magabiztosság megnyerő marketingvarázsa által elemi hibákat ejtenek és túlzás nélkül állíthatjuk, hülyeségeket fecsegnek az élettechnikai tanácsokkal kapcsolatban a műkedvelők. Persze nem a minősítés itt a lényeg, hanem a keverés-kavarás. Ugyanis hiába jó az egyik módszer és hiába kitűnő a másik, együtt a kettő már lehet, hogy hasznavehetetlen, minthogy az egyik a másikat üti. Ez majdnem olyan, mint cukrászdában sütit enni és kérni mellé egy tejes kávét azzal a kikötéssel, hogy szigorúan mesterséges édesítőszerrel szeretnénk a fogyókúrázásra hivatkozva. Szóval, döntsük el, mit szeretnénk, de vegyünk készpénznek minden jó tanácsot és ne keverjük a szezont a fazonnal.

 

Illusztris példa a légzési és a táplálkozás témakörében az információvadászat és a tudáshabzsolás. Nos, ilyenkor jobban tenné az ember, ha az ösztöneire hallgatna, persze korántsem biztos, hogy egy diszharmonikus testi, lelki, szellemi hármasban jól működnek az ösztönök. Így hát ilyenkor érdemesebb elengedni az elme pórázát, s éppen nem igyekezni kielégíteni az információ-bevitelt nyüstölő zsigereinket. Ha elfogadjuk és elgondolkozunk ezen, megszabadulhatunk az elménket nyugtalanító szükségtelenségektől. Mindig időt kell hagyni magunknak arra, hogy minden tapasztalatunk a helyére kerüljön! Csak ez vezethet tovább a következő lépéshez, hogy saját tudásunkat elérjük. A holisztikus (testi, lelki és szellemi területekre együttesen ható) terápiák fejlesztik a kreativitást, növelik a vitalitást, kiegyensúlyozott fizikai állapotot teremtenek, ötletgazdagságot eredményeznek, hozzásegítenek a jó kommunikációs képességek kialakításához, megteremtik a jó lét érzését. Mindehhez nézőpontot kell változtatnunk és mellőznünk kell az egyoldalúságot. E helyett a test-lélek-szellem hármasságával foglalkozó módszereket részesítsük előnybe, és a siker nem marad el. A jövő útja ez.

 

Minden elérhető, ha figyelünk magunkra és a lélegzésünkre. Ez a filozófia az egység és a stabilitás alapja. Életünk szervezettségének és a fejlődőképességünknek az egyik alapeleme és titka a stabilitás és a rendszer. Csakis ezáltal válik fenntarthatóvá a harmónia az életünkben, és fordítva: a rendszer elvű gondolkodás csak bizonyos harmónia, illetve harmonikus együttállások mellett állhat fel. A bizonyos holisztikus háromszög, mely egyik pontja a lélek, másik a szellem, s az ezeknek életet adó test, valójában nagyon idegenül cseng a modern embernek. Miért? Mert a neveltetésünk, az iskolarendszerünk és a szocializációs (valamint sok esetben a vallási) elveink segítségével sikeresen leszoktattak bennünket arról, hogy a finomabb alkotóelemeinkkel tartsuk a kapcsolatot, egyáltalán tudjunk róluk, s hogy figyelembe vegyük a szükségleteiket. Míg a ma embere önmagát a porhüvelyében látja és önmagát a fizikai testével azonosítja, addig az ősi spirituális kultúrákban tudták, hogy a lélek mennyire fontos. A lélekre hatva felépíthető a sikeres ember, s a sikeres emberek felépíthetnek és működtethetnek egy sikeres társadalmat. Egyiptomot. Persze most nem ez a feladat.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..