Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A HOLT-TENGERI SÓ GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

A Holt-tenger 400 méterrel a tengerszint alatti fekvésével a Föld legmélyebben található felszíni képződménye. Sótartalmának oka, hogy nem rendelkezik elvezetéssel, vagyis egyetlen olyan folyó sincs, amely belőle eredne. A betorkolló folyók vize csupán egyetlen úton képes távozni: párolgással. Így a rengeteg ásványi só hatalmas koncentrációban fordul elő a tenger vízében. Olyannyira így van ez, hogy ha az ember ráfekszik a vízre, nulla úszástudománnyal, minden erőfeszítés nélkül lebeghet benne. Így háton fekve lehet újságot olvasni, már ha van kedvünk szikrázó napsütésben, olykor 45 Celsius fokban ezt tenni. E helyett egy valódi élmény a testnek és léleknek egyaránt, ha pár órácskára megmártózhat a Holt-tenger vizében, avagy holt-tengeri sós fürdőt vehet az otthonában.

 

holttengerisó2

 

A só gyógyító ereje

Induljunk ki abból, hogy a Holt-tenger átlag 300 gramm/kilogrammos sótartalma nem teszi lehetővé, hogy vizében vagy akár csak körülötte bármilyen élőlény megélhessen. Ez azt is jelenti, hogy a Jordán-folyó vízével érkező halak szinte azonnal elpusztulnak, amint a Holt-tengerbe érnek. A holt-tengeri só kémiai összetétele eltér a konyhasóétól: a nátrium-kloridon kívül nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot. Ez a sókoncentráció 8-10-szerese az óceánokénak.
A Holt-tengerből származó só és iszap gyógyhatását annak köszönheti, hogy évezredeken keresztül sikerült magába szívnia a tengervíz ásványianyag-tartalmát. A környező hegyekből származó hordalék lassan elérte a tengert, majd a sóval egyetemben lerakódott a fenéken. Ennek köszönhetően az Holt-tenger iszapja kimagasló mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, valamint találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok a vízen kívül.

holttengerisó8

 

A holt-tengeri sóban és iszapban 26 féle ásványi anyag és nyomelem halmozódott fel nagy mennyiségben. Ezek közül említek néhányat:

Anionok:
Klorid (Cl-) 557.000 mg, Bromid (Br-) 5.100 mg, Karbonat (CO2-3) 2.430 mg, hidrogénkarbonát (HCO3-) 770 mg, Szulfát (Su2-4) 460 mg, Fluorid (F-) 35 mg, Hidrogénfoszpát (HPO-4) 34 mg, Jodid (J-) 14 mg

Kationok:
Kálium (K+) 162.000 mg, Magnézium (Mg2+) 102.000 mg, Nátrium (Na+) 74.300 mg, Kálcium (Ca2+) 1.760 mg, Ammónium (NH4+) 310 mg, Stroncium (Sr2+) 175 mg, Vas (Fe2+) 45 mg, Mangán (Mn2+) 6,8 mg. A maradék: nedvesség és kristályvíz.

A Föld vizei közül a szulfát-ionok aránya itt a legalacsonyabb, ellenben a bromidé a legmagasabb.
Igyekeztek laboratóriumi körülmények között előállítani efféle sót, de nem sikerült mesterségesen létrehozni a kívánt anyagot. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy inkább kifejlesztenek bizonyos kozmetikumokat, melyek alapanyaga a Holt-tenger vize, sója és iszapja. Így egy kis időre az otthonunkba költözhet a Holt-tenger. Nincs más dolgunk, mint a 33-34 Celsius fokos vízbe fél kilogrammnyi só koncentrátumot önteni, s kezdődhet is a mennyei gyógyfürdőzés.

 

holttengerisó4

 

A magnézium az idegrendszer, az izmok zavartalan működéséhez, a testnedvek fenntartásához létfontosságú, emellett lelassítja a bőr öregedését. A kalcium a csontok és az ízületek felépítésében, a szervezet vízháztartásában és a keringésben tölt be múlhatatlan szerepet. A kálium az idegrendszer és izomműködésben, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában vesz részt. A nátrium a káliumhoz hasonlóan befolyásolja az izmok és az idegek működését, de ezen kívül részt vesz a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében, valamint beleszól a szervezet folyadékháztartásába. A bromidok az izmok merevségére és tónusára hatnak.

 

Ha nem kádfürdőként alkalmazzák, akkor lehet láb és kéz vagy egyéb testrész kezeléséhez is. Ilyenkor 20%-os oldatot javasol a szakirodalom, amit hetente 3 alkalommal érdemes megismételni. Az oldat többször felhasználható. A hatást növeli a testmeleg-hőmérséklet.

 

A holt-tengeri sóból készült fürdő bevált:

  • bőrbetegségek esetében (atopiás dermatitis, akne, cellulitis, száraz bőr, ráncosodás)
  • reumás betegségeknél,
  • mozgásszervi betegségeknél,
  • asztma és egyéb légzőszervi betegségeknél,
  • magas vérnyomásnál,
  • szívbetegségnél,
  • gyulladásoknál,
  • ezen felül kitűnő az immunrendszer erősítésére

holttengerisó3 

Az iszap gyógyító ereje

A holt-tengeri iszapkúra egyik legcsodálatosabb hatása a psoriasis, vagyis a pikkelysömör kezelésében érhető tetten. Ez a lakosság 2-3%-át érinti. Ez egy olyan öröklődő betegség, amelynek tünetei stressz hatására fokozódnak. A bőr vörössé válik és pikkelyes hámlások jelennek meg rajta, amely sokakra taszítólag hat. A pikkelysömör az immunrendszer legyengülése miatt alakul ki, s a bőrtünetek mellett az ízületeket is megtámadja, ily módon komoly mozgásszervi problémákat is okozhat.
A holt-tengeri iszap lehámlasztja a pikkelyeket és felgyorsítja a sebgyógyulást. Tapasztalat szerint már 10-15 kezeléssel is szembetűnően jó eredményt lehet elérni a psoriásis-os megbetegedéseknél.

De a holt-tengeri iszappakolással nagyszerű hatásokat értek el a különféle mozgásszervi megbetegedések esetében is, a kozmetikai-szépészeti kezelésekről nem is szólva. Ugyanis a testfelszínre kent iszapból számos ásványi anyag ozmózisnyomással (a koncentrációkülönbség alapján) felszívódik a bőrön keresztül. Így a létfontosságú ásványi anyagok nagy felületen keresztül közvetlenül felszívódnak a testbe és azonnal hatni kezdenek. A bőr nedvességtartalma növekszik (hidratálás), ugyanakkor a bőr mélyebb rétegeiben eltárolt méreganyagok és gyulladáskeltő anyagok pedig távoznak a szervezetből.

 

Aki pedig nem szenved semmilyen előbb említett tünettől, csupán egy kis kényeztetésre és felfrissülésre vágyik az egészség jegyében, nyugodt szívvel áldozzon magára hetente egy-két órácska holt-tengeri sós fürdőzést, avagy iszappakolást. Újjá fog születni tőle.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..