Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

HOMEOPÁTIA

A homeopátia a görög homoiosz (hasonló) és a pathosz (szenvedés, kór) szavak összetételéből alkotott elnevezés. Ez egy alternatív gyógymód, melyet elsőként Samuel Hahnemann vetett papírra a XVIII. században.

 

A homeopátia 3 alapelve

 

A homeopátiának 3 alaptörvénye van:

  1. Hasonló a hasonlót gyógyítja: a betegséget olyan szerekkel segíti gyógyuláshoz a homeopátia, amely egészséges embereknél az adott betegség tüneteihez hasonló tüneteket produkál.
  2. Szervizsgálatok: amikor egy szert egy egészséges embernek beadnak, akkor a gyógyhatású anyagok különböző tüneteket produkálnak. Egy adott betegség tünetegyüttesére az lesz a legmegfelelőbb szer, amely egészséges emberekben ehhez hasonló tünetet produkált.
  3. Potenciálás (energetizálás vagy dinamizálás): a meghatározott számú, sorozatos hígítástól és összerázástól az anyagoknak egészen új gyógyító tulajdonságai alakulnak ki.

 

homeopatia1

 

A homeopatikus filozófia szerint a sorozatos hígítással és rázással megszüntethetők a szerek toxikus hatásai – például kígyómérgeké, növényi drogoké –, miközben a vivőanyag megtartja a szer tulajdonságait. A vivőanyag legtöbbször víz, alkohol vagy cukor. Az ilyen homeopatikus eljárással előállított készítmény annyira felhígul, hogy egy laboratóriumi vegyelemzéssel megkülönböztethetetlen a színtiszta vivőanyagtól. Tehát olyan, mintha nem lenne benne hatóanyag. Merthogy állandóan hígították, s már szinte „elveszett” belőle az anyag mint olyan, viszont az információ megőrződött benne.

 

A homeopaták szinte minden részletre kiterjedően konzultál a beteggel. Az általános testi és lelki állapotán kívül olyan dolgokra is kíváncsi, mint például: kidugja-e éjszaka a paplan alól a lábát vagy sem, milyen ízeket kedvel vagy utasít el, milyen zenét hallgat stb. tulajdonképpen egy totális jellemrajzot készít a homeopata, hiszen itt egy leheletfinom gyógymódról van szó, egy kis alkímiáról.

 

A homeopátia előnyei

 

A homeopátiás szerek nagy előnye, hogy nem tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat, ennél fogva nem terhelik meg a szervezetet nehezen kiürülő toxinokkal. Másik vitathatatlan érdemük, hogy nem lépnek kapcsolatba különféle gyógyszerekkel, így nem alakul ki keresztreakció. Ezen felül bármikor adhatók, akár akut esetekben is. Ha például nem állítható fel rögvest egy klinikai diagnózis, akkor is bevethetők a homeopatikus készítmények.

 

A szkeptikusok szerint elvileg nincsenek előfeltételei a homeopátiának. Érvük az, hogy ártani nem árt, s a placebo hatás mindenképpen kihasználandó. Valójában itt szó sincs placebo hatásról, sokkal inkább egy energetikai és informatikai hatás megy végbe a sejtekben.

 

A homeopátiás szerek előállítása általában nem jár horribilis költségekkel, s nem károsítja a természetet sem, mivel minimális mennyiségű anyagot igényel a készítésük. Egyetlen méhecskéből annyi homeopatikus szert lehet előállítani, amennyi egész Európának elegendő lenne!

A homeopatikus szerek gyógyító erejét az életgyakorlat igazolja.

 

Érvek a homeopátiával szemben

 

Elsőként azt szokták felhozni a hasonszőrű gyógymóddal szemben, hogy nem tudományos tényeken alapul, hanem Hahnemann által kétszáz évvel ezelőtt lefektetett elméletre épül.

A homeopátia a mai tudományos, farmakológiai felfogással teljességgel összeegyeztethetetlen. Sőt mi több, a hígításokkal erősödő hatás elmélete abszolúte tudománytalannak van beállítva. Hiszen ha nincs anyag, akkor mi hathatna? A klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a homeopátia hatásmechanizmusát. Állítólag a forgalomba hozatal előtt nem végeznek kettős vak kísérleteket, ezért nem állapítható meg, hogy a szer vagy a tudat váltja ki a pozitív hatásokat, illetve a gyógyulást.

 

Ilyen és ehhez hasonló érvekkel szokták lebeszélni a homeopatikus szerek használatáról egyes orvosok, gyógyszerészek a pácienseiket. Sőt, sokan sokszor azzal arra hivatkoznak, hogy a beteget veszélynek teszi ki a homeopata, amennyiben lebeszéli őt a konvencionális orvoslásról. Ez önmagában igaz, de ma a természetgyógyászati protokoll szigorú szabályozása előírja, hogy ilyet senki nem tehet. Tehát a feltételezés már eleve sértő a homeopatákra nézve. Nem beszélve arról, hogy jómagam is sok orvos-homeopatát ismerek, akik tehát az orvosi hivatásuk mellett tanulták ki a homeopátia csínját-bínját. S a kettő medicinát egymással karöltve alkalmazzák kitűnő sikerrel, hiszen amit nem tud az egyik gyorsan és hatásosan megoldani, azt a másik ragyogóan rendezi. Így aztán felesleges a tűzet szítani a homeopátiával szemben szkeptikus-tagadó és a hívő-gyakorló táborok között.

Természetesen kóklerek mindenhol lehetnek, ezért mindenkinek józan belátására kell hagyatkoznia, amikor a saját betegségeinek kezeléséről dönt.

 

Homeopatikus készítmények

 

A homeopátiás szereket növényekből (65%), állatokból (5%), különböző ásványokból, fémekből vagy szintetikus anyagokból (28%), de olyan is megesik, hogy mikroorganizmusokból készítik. Az előállításukhoz speciális műszereket vesznek igénybe.

 

A kiinduló anyag (őstinktúra) általában növényi nedvekből, állati mérgekből, váladékokból és ásványi oldatokból és porokból tevődnek össze.

A hígítás és a potenciálás során az őstinktúrát tízszeresére vagy százszorosára hígítják, majd erőteljesen rázzák (ütve rázás), dörzsölik és áramoltatják. A potenciálás lényege, hogy minden egyes hígítás és rázás eggyel növeli a szer potenciaértékét. Például egy C12-s potenciájú homeopátiás szert 12-szer hígítottak fel a százszorosára és közben mind a 12-szer erőteljes összerázták.

A D-potenciák esetében mindig a tízszeresére hígították a kiinduló anyagot és a hígítások után mindig tízszer összerázták. A C-potenciáknál az őstinktúrát mindig a százszorosára hígítják és minden egyes hígítási lépésnél tízszer összerázzák. Az LM-potenciáknál a kiindulási anyagot mindig az ötvenezerszeresére hígítják és százszor rázzák.

A hígított és potenciált oldatot általában apró cukorgolyókra cseppentik. Így bárki könnyedén elfogyaszthatja őket. Ezen kívül találkozunk tablettákkal, kenőcsökkel, oldatokkal, injekciókkal és kúpokkal is.

 

Az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 2%-a évente legalább egyszer használ homeopatikus készítményeket, míg az 1 milliárd lakosú Indiában ez az arány eléri a 15%-ot. Manapság egyre több háziorvos alkalmazza a homeopátiát.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..