Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Honnan származik a fájdalom?

Olykor egészen pontosan meg tudjuk jelölni, hogy hol érzünk fájdalmat és az a pont valóban azt mutatja meg, ahol megsérültünk. Azonban, sok olyan eset is előfordul, amikor fájdalmat vagy valamilyen kellemetlenséget érzünk az egyik testtájunkon, s közben a valódi sérülés egy másik helyen van.

 

A legismertebb példa a fájdalomra, amikor az ember végig a bal karján, illetve az állkapcsa bal oldalán érez fájdalmat, miközben szívrohama van. A tulajdonképpeni sérülés a szívben található, ámde a fájdalom máshol jelentkezik. Ezt hívják kisugárzó fájdalomnak, amely a test olyan részei között fordul elő, amelyek esetében az idegrendszer érző idegei ugyanazt az alapvető területet táplálják. Egy szívinfarktus esetében a bal karnak, az állkapocs bal oldalának és a szívnek az érző idegei nagyjából a gerincvelőnek ugyanazt a szintjét látják el információval, ezért amikor a szív idegei vészjeleket küldenek a központi idegrendszernek, akkor az agyunk ezeket a jeleket úgy érzékeli, mintha azok a bal karunkból, vagy az állkapcsunk bal részéből sugároznának anélkül, hogy bármiféle konkrét problémája lenne a bal karunknak, vagy az állkapcsunknak.

 

Kisugárzó fájdalmat a testünk bármely részében tapasztalhatunk. Olykor az a fájdalom, ami a csípőnk elülső részében érezhető, voltaképpen a keresztcsonti ízület rendellenes működését jelezheti ott, ahol a medencénk hátsó része érintkezik a keresztcsontunkkal. Egy másik gyakori terület, ahol kisugárzó fájdalmat érezhetünk, a csuklónk hátoldala, ahol a feszes alkarfeszítő izmok a könyök irányába (sugározva) olyan érzetet keltenek az agyban, mintha a csuklónk fájna, még akkor is, ha a csuklónkban található csontjaink, az ízületeink és a lágy szöveteink rendben vannak.

 

http://static.ddmcdn.com/

 

A has- vagy a medenceüregben érezhető fájdalom esetében még inkább fennáll az esélye annak, hogy egy attól távol eső szövet vagy szerv okozza, mintsem hogy maga a mozgató rendszer vagy a bőr fájna. Ez azért van, mert a belső szerveink megnyúlnak, megfordulnak, és még vándorolnak is, amíg embrióként, illetve magzatként fejlődünk. Vegyük példaként a vékony- és a vastagbelet, amelyek az egyik végüktől a másikig 26-30 láb hosszúak, a legtöbb vékony- és vastagbelet felépítő szövet a középbélnek nevezett sejtcsoportból indult ki, amely nem volt nagyobb egy foltnál ezen a lapon, amikor mi még csak 5 mm-es embriók voltunk. Képzeljük el, amint ez a mikroszkopikus sejtszaporulat 30 lábnyi vékony- és vastagbéllé alakul át, és máris könnyen érthetővé válik, hogy a bolygóideg, amely érző információkat küld a belekből az agynak, miért nem képes az agykéreggel pontosan tudatni annak a gyulladásnak a pontos helyét, amely éppen a gyomorbél szakaszban zajlik.

 

Ezek után vegyük figyelembe, hogy a bolygóideg azért is felelős, hogy érzőingerületeket továbbítson a hasüregben található legtöbb szervből az agyba. Ez rengeteg információ, mely sok egymást átfedő szövetből származik, s mind egyetlen ideg vezetékein keresztül továbbítódik. Ily módon az a tökéletes érzetünk támadhat, hogy a has- vagy a medenceüregünkben lévő fájdalom gyakran tévesen meghatározott, illetve hogy a fájdalom forrása, amit érzékelünk, lehet, hogy nem is pontosan jelöli azt a helyet, ahol a testünk ténylegesen károsodott.

 

http://img2.timeinc.net/

 

Milyen jelentősége van ennek?

 

Rendszeresen dolgozom olyan ügyfelekkel és páciensekkel, akiknek az öndiagnózisa azon alapszik, hogy hol éreznek fájdalmat, ennél fogva újabb és újabb gyógyszerek kipróbálásába kezdenek. Jómagam teljesen amellett vagyok, hogy bátorítani kell az „önmagunkról való egészségügyi gondoskodást” és ki kell próbálni olyan természetes gyógyszereket, amelyek a szervezetünk öngyógyító mechanizmusait támogatják. Viszont, néhány esetben, az önmagukat diagnosztizáló embereket pontatlannak találom, akik végül az optimálistól gyengébb gyógymódot választják az egészségügyi problémáikra.

 

Például, az elmúlt 16 év alatt szó szerint több száz olyan emberrel találkoztam, akik különféle epehólyag-tisztítást próbáltak ki a saját epeköveik kezelésének az érdekében, miközben – a megfelelő kiértékelést elvégezve, a képalkotó eljárásokat is beleértve – képesek voltunk arra következtetni, hogy az epekövek valószínűleg sohasem léteztek vagy okoztak problémát, továbbá a fájdalmat tulajdonképpen az olyan átlagos szövetek okozták, mint a megrándult bordai porcok vagy a megnagyobbodott máj (bizonyos fokú elzsírosodott máj vagy zsugorodás).

 

Számtalan olyan emberrel is volt dolgom, akik szükségtelenül árasztották el a szájukat és a testüket citromlével vagy almaecettel a veseköveiket saját maguk kezelendő, holott sok esetben a kellemetlen érzetüket majdnem bizonyos, hogy más olyan problémák okozták, mint a fekélyek vagy a gyomorrontások.

 

A tiszta üzenet a következő: Nem mindig az a valódi forrása a problémának, ahol aktuálisan a fájdalmat érezzük a testünkben. Bármikor is érzünk nyilvánvaló okkal nem magyarázható kellemetlenséget (mint a fizikai sérülés vagy egy olyan étel, amelyet egyértelműen nem jól tolerálunk), feltéve, hogy a kondíciónk nem életveszélyes, vagy a végtagunkat veszélyeztető, a legfontosabb teendő, hogy részesítsük előnyben a kellő fizikai és érzelmi pihenést, amennyire azt a körülményeink engedik, és csak annyit együnk, amennyi a létfontosságú energiáink fenntartásához feltétlenül szükséges. Jellemző módon egy zöldségekből és gyümölcsökből álló tisztító diéta a legjobb az öngyógyításunk elősegítésére.

A legtöbbször nem kell speciális gyógymódokhoz folyamodnunk a különféle fájdalmak és kisebb nyavalyák esetén; sokkal inkább azon kellene elgondolkoznunk, hogy mi nem stimmel és akkor a szóban forgó gyógyító eljárásokra kellene időt és erőforrást fordítanunk. A legjobb, ha nem egyszerűsítünk le mindent, ne vegyünk tudomást a szükségtelen zajokról és pihentessük a testünket, illetve adjuk meg számára azt a minimális táplálékot, amelyre egészségünk helyreállítása céljából szüksége van.

 

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

Forrás: This article first appeared on www.drbenkim.com.

http://www.wakingtimes.com/

 

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..