Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Időutazás: Utazás a negyedik dimenzióba

Az időutazás elképzelése időtlen idők óta izgatja az emberek fantáziáját. Mindnyájunknak ismerősen csenghet az időgép koncepciója H. G. Wells-től a jelenkori sci-fi írókig. Ezen kívül akadnak olyan fizikusok, akik állítják, hogy nem zárhatjuk ki az időutazás lehetőségét!

 

2.1

 

Ámbátor az időutazás alapvetően a scfi-fi irodalommal hozható összefüggésbe, a fizikusok mégis tisztában vannak azzal, hogy az időutazás Einstein általános relativitáselméletének előrejelzése.

 

A múltba, avagy a jövőbe tett utazás egyik módja a féreglyukak használata, melyek időkapuként szolgálnak a múlt, a jelen és a jövő között.

Világunknak négy dimenziója van. Három dimenziót tesz ki a tér, s az idő a negyedik.

 

Az Időgép címet viselő 1895-ben Wells tollából született regényben az időutazó egész egyszerűen magyarázza ezt: „Nincs különbség az idő és a tér három dimenziója között, kivéve, hogy a tudatunk annak mentén mozog.”

 

videó: https://www.youtube.com/watch?v=W54liw2RAi8

 

Stephen Hawking szerint „az időutazós mozifilmek gyakran egy hatalmas, energiazabáló gépet mutatnak be. A gép egy négy dimenzión keresztülívelő járatot hoz létre, lényegében egy alagutat az időben. Egy vakmerő időutazó, aki talán egy vakmerő, isten tudja mire felkészült ember, belép az időalagútba és belemerül a ki tudja, hová vezető időbe. Az elképzelés lehet, hogy túlzó és a valóság is teljesen eltérő lehet ettől, de maga az elképzelés nem is annyira örültség.”

 

A fizika törvényei voltaképpen elfogadják az időutazás fogalmát a féreglyukakként ismert átjárókon keresztül.

 

Stephen Hawking szerint „A féreglyukak mindenhol körbevesznek bennünket, csupán túlságosan parányiak, hogy lássuk őket. A tér és az idő réseiben és zugaiban tűnnek fel.

Semmi sem lapos vagy szilárd. Ha elég alaposan szemügyre veszünk valamit, akkor mindenben fogunk lyukakat és redőket/fodrokat találni. Ez egy alapvető fizikai elv, s még az időre is vonatkozik. Még egy olyan sima felületű dolog is, mint amilyen egy biliárdgolyó, rendelkezik parányi repedésekkel, redőkkel és üregekkel.”

 

„Egy féreglyuk egy metrójárat a téren és az időn keresztül. Maga Einstein vetette fel elsőként 1935-ben a féreglyukak lehetőségét, s mi úgy gondoljuk, hogy Einstein egyenletei tele vannak féreglyukakkal. Féreglyukak a jövőbe, féreglyukak a múltba.” – fejtette ki Dr. Michio Kaku.

 

Charles Liu asztrofizikus így magyarázza a féreglyukakat:

„A féreglyukak lényege, hogy belépünk a féreglyukba a világegyetemünkön belülről, majd átmenetileg kilépünk a téridő kontinuumból, végül ismét visszatérünk a mi téridő folytonosságunka egy másik helyen és egy másik időben.”

 

Az idő egy dimenzió, de ebben az értelemben oly rendkívüli, hogy mi csak előrefelé tudunk haladni benne, amíg a mi univerzumunkban vagyunk.

 

2.2

 

Megpróbálunk módot találni arra, hogy az időben visszafelé utazzunk, de eközben a fizikai univerzumunk egy nagyon fontos részére vagyunk hatással, amit okságnak hívnak. Amennyiben az időben visszafelé szeretnénk utazni, muszáj megtalálnunk annak módját, hogy elkerüljük az oksági elv megsértését. – mondta Charles Liu.

 

Kaku szerint talán ha volna egy Mindenség-elmélet, akkor az ember megoldhatná Einstein összes egyenletét a féreglyukakon keresztül és megtudná, lehetséges-e az időutazás vagy sem.

 

„De ez egy olyan technológiát igényelne, amely sokkal-sokkal fejlettebb, mint amit most fel tudunk vonultatni.”

„Ne számítsunk arra, hogy egy fiatal feltaláló holnap majd bejelenti a sajtóban, hogy az alagsorban kifejlesztett egy időgépet.” – mondja Kaku.

 

Mostanáig a negyedik dimenzióban való utazás egyetlen pontos képessége az volt, hogy minden egyes eltelt másodperccel előrébb lépünk a jövő irányába. Így azok számára jó hírrel szolgálhatnak a tudósok, akik abban reménykednek, hogy látni fogják az egy millió évvel ez utáni Földet.” – közölte Brian Greene, a „Déjà Vu” szakértője, ami egy időutazással foglalkozó nem túl régi mozi film volt.

 

videó: https://www.youtube.com/watch?v=fEcHp54_yG4

 

„Építsünk egy űrhajót. Közelítsük meg a fénysebességet egy ideig, amit ki tudunk számítani. Jöjjünk vissza a földre, s amikor kiszállunk az űrhajódból, akkor mi egy évvel leszünk öregebbek, míg a Föld egy millió évvel. Utazást tehetnénk a Föld jövőjébe.”

 

„Dr. Who (Ki vagy, doki? – egy filmsorozat) olyan technológiával rendelkezik, amivel mi csak évszázadokkal vagy évezredekkel ezután fogunk. Ebben az esetben gyerekjáték a fénysebesség elérése. Amikor ezt elérjük, akkor az idő lelassul az űrhajó belsejében. Így, ha mi például egy közeli csillagot szeretnénk meglátogatni, akkor a fénysugárnak négy évbe fog telni, hogy elérje a csillagot, de az ő TARDIS-ában, csupán négy másodperc.” – mondja Dr. Kaku.

 

„Dr. Who nyitó sorozatában láthatjuk, amint a Tardis átbukdácsol egy alagúton. Véleményem szerint az alagút egy féreglyukat reprezentál.” – meséli Jim Al Khalili, elméleti fizikus.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/time-travel-a-journey-to-the-fourth-dimension-and-the-incredible-science-of-dr-who/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=messagetoeaglecom_weekly_digest_aug_31_sep_6_2015

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..