Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

II. András, a Templomosok és a Szent Grál

II. András (uralkodott: 1205-1235) sorsa is tele van megválaszolásra váró rejtélyekkel. Több jel is arra mutat, hogy kapcsolatban állt a johannitákkal és a templomos lovagokkal, ráadásul megjárta a Szentföldet is, mivel részt vett a 1217-es ötödik keresztes hadjáratban is.

 

II. András elődje, aki egyben a testvére is volt, Imre király (1196-1204) komoly adományokkal támogatta a templomosokat: birtokokat és rendházakat kaptak. Viszonylag gyorsan terjed a befolyásuk a királyságban, ami elsősorban II. Andrásnak volt köszönhető, aki a visegrádi udvarát a templomos eszmékkel töltötte meg. Rendszeresen külföldi lovagokat hívott magához, akik nem csak a harcban voltak jártasak.

Bár történeti kútfőkkel egyelőre nem igazolható, de nagyon úgy fest a helyzet, hogy II. András maga is belépett a rendbe, ergo templomos volt. Ezt látszik alátámasztani, hogy minden lehetséges módon belefolyt a templomosok életébe, már ami a magyarországi ténykedésüket illeti.

Összesen 14 rendházuk és közel 50 egyéb birtokuk volt a Magyar Királyságban. Mind közül kiemelkedett hírhedt Léka vára, amely benne volt a Templomos Rend három legfontosabb székhelye között (Párizs és Jeruzsálem mellett), s ahol később a magyar templomosokkal brutálisan leszámoltak.

 

A templomosok Léka várában tartott gyűléseire maga király is hivatalos volt. Ami roppant elgondolkodtató, hiszen nem sokkal később, 1217-ben már a templomosokkal együtt indul Jeruzsálembe, ahol minden erődöt alaposan átvizsgált.

II. András és a templomosok a jelek szerint ősi iratokat, ókori könyveket, kultikus ereklyéket és szakrális titkokat is kerestek a Szentföldön a szent háborúskodás mellett.

Rengeteg mindent találtak: egyiptomi, görög és arab könyvek, kódexek, papiruszok, valamint egyéb régészetileg és kultúrtörténetileg is értékes tárgy jutott ily módon Európába.

 

II.András királyként nem harcolt, hanem kutatásokat végzett. Szentföldi útját követően hazatért és segített a rend eszméinek terjesztésében. Innen már csak a szövevényes legendákból lehet apróbb következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy II. András talált-e valamit a Szentföldön, amit utána hazahozott.

Találkozunk olyan feltevéssel, amely szerint jó barátja volt Klingsor von Ungerlant (Magyaroroszági Klingsor), akinek még a létezése is vitatott. De amennyiben az egyes információtöredékek megállják a helyüket, akkor személyében egy valódi csillagjóst és alkimistát tisztelhetünk.

A német hagyomány szerint erdélyi származású volt és II. Endre udvarából került németföldre, míg más vélemények szerint éppen fordítva történt: II. András feleségével, Meráni Gertrúddal jutott el hazánkba. Ő volt az, aki megjósolta Árpád-házi Szent Erzsébet születését.

Érdekes, hogy Klingsor von Ungerlant először Wolfram von Eschenbach Parsifal című művében tűnik fel varázslóként.

A wartburgi dalnokverseny mondaköre alapján magyar csuhásmagiszter, feketemágus és ördögidéző volt. A Zedler-lexikon szerint (1737) a feketemágia mestere volt, aki Krakkóban, Párizsban és Rómában tanulta a mesterségét, de megfordult Erdélyben és a mesés Keleten is. Figurája meglehetősen homályos és történetisége tisztázatlan.

 

Láthatjuk, hogy II. András állítólagos barátjának alakját előszeretettel kapcsolták össze a Grál-lovagok történetével, a mágiával és az alkímiával. Ne felejtsük el, hogy a sötét középkorban járunk, amikor minden különleges képességű, az átlagtól eltérő személyre rásütötték, hogy az ördöggel cimborált.

Mindenesetre, ha és amennyiben Klingsor von Ungerlant valóban élt és létezett, továbbá személyes barátságot alakított ki II. Andrással, akkor az jól illeszkedik a magyar királyt körbe lengő misztikához, de II. Endre e nélkül is éppen eléggé titokzatos személyiség volt.

 

Gondoljunk csak arra, hogy az ő szent véréből származott Árpád-házi Szent Erzsébet, illetve fián, IV. Bélán keresztül unokája, Árpád-házi Szent Margit. Felsorolt utódjaiban az a közös, hogy spirituális képességeikről és égi küldetésükről számos csodával tettek tanúbizonyságot. Így nem teljesen földtől elrugaszkodott hipotézis, hogy II. András a templomosokon keresztül a Szent Grállal is kapcsolatba kerülhetett.

 

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..