Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

III. Amenhotep két kolosszális szobrát leplezték le Luxorban

Az archeológusok éppen most leplezték le III. Amenhotep fáraó két kolosszális szobrát Luxor híres templomvárosában. A szobrok évszázadokig darabokban hevertek, s az elmúlt hónapokban egyre több darabját fedték fel. Végül, hatalmas erőfeszítést követően, a szobrokat helyreállították és a Nílus nyugati partján található, királyi temetkezési templomban lévő eredeti helyére állították vissza.

 

Source: AFP

 

A szobrok csatlakoztak III. Amenhotep másik kettő 3400 éves szoborkolosszus-párjához, amelyek a fáraót ülő testhelyzetben jelenítik meg. „A világ mostanáig két Memnón kolosszust ismert, de mától négy darab III. Amenhotep szoborkolosszust fog ismerni.” – jelentette ki Hourig Sourouzian, német-örmény származású régész, aki a III. Amenhotep templomot megóvó projektet vezeti.

 

Az egyik újonnan visszaállított szobor 11,5 méter magas és 3,6 méter széles, és hihetetlen, de 250 tonnát nyom. A régészek azt mondják, hogy a jelenleg hiányzó kettős koronájával az eredeti szobor elérhette a 13,5 méteres magasságot. A szobor a fáraót ülő helyzetben ábrázolja úgy, hogy a kezeit a térdein pihenteti. Egy nagy övvel a derekához rögzített királyi rakott szoknyát visel. Trónja minden egyes oldalán az adott korszakból való, Felső- és Alsó-Egyiptom egyesítését megörökítő jelenetekkel díszített.

 

A jobb lába mellett áll III. Amenhotep Tije nevű feleségének csaknem teljes alakja, aki egy nagy parókát és egy hosszú, testhez álló ruhát visel. Parányi III. Amenhoteppel összehasonlítva, aki fölé magasodik. A bal lábánál eredetileg Mutemwya anyakirálynő egyik szobra állhatott.

 

Source: AFP

 

III. Amenhotep második felállított szobrát a templom északi kapujához helyezték el.

 

III. Amenhotep uralkodása az ókori egyiptomi civilizáció zenitjét (csúcspontját) jelzi mind a politikai, mind a kulturális vívmányok tekintetében a maga 36 évig tartó uralkodásával. Olyan országok merültek fel új, potenciális vetélytársként, mint amilyen Babilónia, Asszíria és Mitanni, s Amenhotep a Közel-Kelet többi uralkodójának kezdett írni kis kövekbe vésett levelek formájában, melyeket a hírnökök juttattak el az idegen uralkodóknak.

Az 1887-es megtalálásuk nyomán ismertté vált Amarna-levelek voltak Amenhotep sikerének kulcsai, kiváltképp, amikor Egyiptom hatalmas gazdagságából származó ajándékokat csatoltak hozzájuk.

 

A 18. dinasztia uralkodója nagyjából 12 éves korában lett király úgy, hogy édesanyja volt a régens. Kb. Kr.e. 1354-ben hunyt el, majd IV. Amenhotep követte őt a trónon, akit széles körben Ehnatonként ismerünk.

 

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..