Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Imhotep elveszett sírja

Az egyik legrémítőbb film, amire gyerekkoromból vissza tudok emlékezni, Stephen Sommers A múmia című alkotása volt. Ebben a filmben a fő ellenfél egy Imhotep nevezetű szereplő volt, aki I. Széthi fáraónak volt a főpapja. Nyilvánvalóan, a filmbéli Imhotep nem ugyanaz az Imhotep, aki ebben a cikkben szerepel. Valójában Imhotep az Óbirodalom idején élt, amely több mint egy évezreddel előzte meg I. Széthi uralkodását. Imhotep jóindulatú személy volt és minden bizonnyal manapság a leghíresebb, mivelhogy ő volt Dzsószer fáraó lépcsős piramisának az építésze. Ettől eltekintve, Imhotep orvos, főpap, mérnök, polihisztor és alapjában véve Dzsószer udvarának egyik kiemelten fontos személyisége lehetett.

 

http://www.ancient-origins.net/

 

Az egyik legérdekesebb Imhotepről szóló dolog az volt, hogy halálát követően istenként kezdték imádni. Bár azt állítják, hogy „az ókori Egyiptom hosszú történelme során rajta kívül még egy valaki érte el ezt a státuszt a közemberek közül: a 18. dinasztia egy másik építésze, aki Hapunak az Amenophis nevű fia volt”, azonban ez a kijelentés valójában hamis lehet.

Az ókori Egyiptom más fontos embereit is istenként tisztelték. Példának okáért, Heka-ib is ilyen volt, aki a 6. dinasztia idejében élt. Őt szintén nem sokkal a halála után emelték isteni rangra. Ráadásul, a Koporsószövegek varázsigéi lehetővé tették a halott számára, hogy különféle istenségekké alakuljanak át, jóllehet ezt a fajta önistenítést nem ismerte el az intézményesített egyiptomi vallás.

Imhotep esetében nem az volt páratlan, hogy ő volt az egyik olyan nem királyi származású sarj, aki megistenült, hanem hogy kultusza halála után 2000 évvel is rendben fenn tudott maradni, valamint hogy az ókori egyiptomi történetíró, Manethon (ennek okán ismerjük őt a mai napig) is említést tesz róla.

Az a fennálló körülmény, miszerint a bizonyítékok elfogultsága megőrizte Imhotep emlékét, eloszlatja a rejtélyes aura egy részét, amit néhányan hozzá kapcsolnak.

 

Mindemellett, akadnak olyanok, akiket megigézett sírjának felkutatása. Úgy tűnik, hogy még az archaikus időkben is ismeretlen volt Imhotep pontos nyughelye, amint azt egy ókori egyiptomi vers, a Hárfás dala, is említi. Általános megegyezés szerint, Imhotep sírja valahol Szakkarában van elrejtve, talán Dzsószer piramisa alatt vagy annak közelében. Úgy tűnik, hogy a „megtalálták Imhotep 5000 éves sírját” című cikk „két nagy sír” (személy szerint nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez mennyiben hiteles vagy sem) felfedezését kürtölte világgá.

A Szakkarai Geofizikai Vizsgálat Projekt hivatalos honlapja szerint viszont ez a két „sírbolt” önmagában a „leghatalmasabb építményként” volt megjelölve.  Miközben a geofizikai felmérés alkalmas arra, hogy felszín alatti tereptárgyakat találjon meg, addig azok nem árulják el a régészeknek, hogy mire is használták őket. Ebből következik, hogy más egyéb érdekes felfedezésekre került sor, mint amilyen például a Szent Állatok Nekropolisza (halotti városa/temetkező helye), illetve a számos olyan föld alatti építmény, amiket korábban nem azonosítottak be.

 

Noha Imhotep egy olyan személy, aki továbbra is megbűvöli az ókori Egyiptom iránt érdeklődő embereket, státusza talán nem annyira egyedülálló, mint amennyire egyesek hinni szeretnék. Ezen felül az archeológia és az egyiptológia kincsvadászó napjai mára régmúlttá szelídültek. A régészet többé már nem a kincsek felkutatásáról szól, vagy jelen esetben Imhotep sírjáról. Sokkal inkább olyan bizonyítékokat szolgáltat, amelyek önmagukért beszélnek.

A Szakkarai Geofizikai Vizsgálat Projekt csakugyan szolgáltatott néhány kiemelkedően érdeles eredményt, mégsem állítható, hogy jelenleg megtalálták volna Imhotep sírját. Feltételezem, hogy ha „kincsvadász gondolkodással” közelítenénk meg az archeológiát, akkor gyakran szembesülnénk a csalódottsággal. Ehelyett, ha az emberek lehetővé tennénk, hogy a bizonyítékok mutassák az utat, akkor bámulatos felfedezéseket lehetne tenni.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..