Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

India fény-tudománya

Míg a nyugati világban a legtöbb ember hallott már az asztrológiáról, addig viszonylag csak kevesen tudják, hogy más kultúráknak is megvannak a maguk asztrológiai rendszereik. Léteznek kínai és tibeti horoszkópok a maguk 12 jegyből álló köreikkel, amelyek éveken és nem hónapokon át haladnak, ezért a karaktered megfejtési kulcsa az év és nem a hónap, amelyikben születtél: a Kutya, a Sárkány, a Tigris és így tovább… éve.

 

Ámde az a nemzet, amely valószínűleg a legrégibb és leggazdagabb asztrológiai hagyománnyal büszkélkedhet, nem más, mint India. Az indiai asztrológia néhány pontban erőteljes hasonlóságot mutat a nyugati megfelelőjével: az állatövi jegyek többé-kevésbé ugyanazok, csakúgy, mint a bolygók jelentősége. (Az indiai asztrológia azonban csak a következő bolygókat használja elemzései során: a Merkúrt, a Vénuszt, a Marst, a Jupitert és a Szaturnuszt, illetve a Napot és a Holdat.) Viszont Indiában sokkal-sokkal komolyabbnak veszik az asztrológiát, mint Nyugaton. Kevés indiai szülő keresne házastársat a gyermekeinek anélkül, hogy egy csillagjós ki ne értékelné a horoszkópjaikat; egy indiai esküvőre pedig csak az éjszakának egy bizonyos órájában kerülhet sor, mivel azt az asztrológus a legszerencsésebb időpontnak jelöli meg; s néhány dúsgazdag indiai asszony császármetszéses szülést választ a gyermeke világra hozatalához, ily módon tudják időzíteni a szüléseket és a gyerekek szerencsés csillagzat alatt születhetnek.

 

http://www.prabhanews.com/

 

Az indiai asztrológiát gyakran védikus asztrológiának is hívják, mivel a Védáknak nevezett ősi szent szövegekben gyökerezik. A Védák legrégebbike a nagyjából Kr.e. 1500 körüli időszakra nyúlik vissza a hagyomány tudósai szerint és Kr.e. 2000-re vagy 3000-re az alternatív tudósok szerint. A védikus csillagjóslásra használt szanszkrit szó Jyotish vagy Jyotisha, ami a „fény tudományát” jelenti.

 

Az egyik legszembeötlőbb mód, amiben a védikus asztrológia eltér a nyugati párjától, az, hogy inkább sziderikus, mint tropikus.  A tropikus jegyek évszázadokon át rögzítettek (változatlanok), miután a konstellációk egy hosszú, úgynevezett platóni évkör alatt fordulnak körbe, ami közel 26 000 évig tart átlagosan. Hozzávetőlegesen Kr.e. 2000-ben, amikor a jelenlegi nyugati asztrológiai rendszert először szerkesztették meg a babiloniak, a Kos csillagkép a Kos tropikus jegyében állt, ezen kívül pedig a tavaszi napéjegyenlőségre akkor került sor, amikor a Nap a Kos nulladik fokán állt (a mi naptárunk szerint március 21-én). De mivel a platóni évkör egy olyan jelenséget produkál, amit a tavaszi napéjegyenlőségek precessziójának (hátráló mozgásának) hívnunk, ezért a tavaszi napéjegyenlőségre nagyjából az utóbbi 2000 évben a Halak jegyében került sor és jelenleg elkezdett átmenni a Vízöntő jegyébe – ennél fogva jön el a Vízöntő korszaka.

 

A védikus asztrológusok nem használják ezt a tropikus rendszert, az ő horoszkópjaik az állatövi konstellációknak az égbolton található, valódi, napi pozícióin alapulnak. Ennél fogva van eltérés a védikus és a nyugati rendszer között, összesen mintegy 23 fok. Így ha a Nap a Nyilas 24 fokán helyezkedik el a születési horoszkópban a nyugati időbeosztás szerint, akkor az a védikus horoszkópban a Nyilas első fokán van, és így tovább. Mivel ez majdnem megegyezik a fokok számával, amelyik egy egész jegyet kitesznek (30 fok tesz ki egy jegyet), ezért valószínű, hogy a mi asztrológiai születési jegyünk eltérő lesz a védikus horoszkópban.

Tegyük fel, hogy a mi Napunk a Szűz 12. fokán áll a nyugati módozat szerint, ebben az esetben a Nap kb. az Oroszlán 20. fokán lesz a védikus csillagjóslás szerint. Míg ez bonyolultnak hangozhat, egy védikus horoszkópot kiszámolni semmivel sem nehezebb, mint egy nyugati horoszkópot megszerkeszteni.

 

http://www.jyotishlife.com/

 

A védikus asztrológia nem feltétlenül összetettebb, mint a nyugati, viszont talán elmondhatjuk, hogy a tipikus védikus asztrológusok a horoszkóp kiterjedtebb következtetéseit is szükségesnek érzik, mint a tipikus nyugati csillagjósok, akik általában a születési horoszkópra és az abban található bolygók aktuális pozícióra koncentrálnak. Ellenben, a védikus csillagjóslásnak több mint 20 alhoroszkópja/aldiagramja van, amiket amsha-nak vagy varga-nak hívnak, amelyek betekintést engednek az illető házasságának, valószínűsíthető karrierjének és az életében elérhető sikereinek a lehetőségeibe. Az egyik amsha jelzi az illető spirituális hajlamait és képességét, míg egy másik különösen fontosat navamsha-nak hívnak és a házasságot, az általános életterületeket és az élet második felét jelzi. Egy megint másik amsha-ról úgy tartják, hogy fényt derít az előző életekre és az inkarnációkra.

 

Jóllehet a védikus asztrológia bonyolultsága még egy komoly könyvbe is nehezen férne bele, nemhogy egy rövid cikkbe, azért néhány ezzel kapcsolatos fontos dolgot érdemes megjegyezni. A Jyotish egyik fontos jellegzetessége az ofnakshatra-k rendszere. Ez egy 27 holdházból álló sorozat, – ugyanúgy, mint a napjegyek a nyugati asztrológiában -, amely lényeges jeleket árulnak el a személyiségről és a sorsról. Ha a mi nakshatra-nk például Rohini, akkor azt mondják, hogy a beállítódásunk szeretetteljes és megbízható lesz, továbbá vonzalmat fogunk érezni a művészetek, a szépség és a kultúra iránt. Ellenben a Bharani szerencsés a versenyzésben és a vakmerő vagy az agresszív tevékenységekben. Minden napot egyúttal a nakshatra is irányítja, ami szerencsésebbé tesz bizonyos típusú tevékenységeket (vagy a tétlenséget.)

 

http://www.stariel.com/

 

A születési nakshatra-k szintén fontosak, mivel ezek alkotják a dasha-k, azaz a planetáris életciklusok kiszámításának az alapját. A dasha-k körei 120 évesek, ezen belül különböző hosszúságú egyéni dasha-kat találunk. Ezek mindegyikét egy bolygó vagy egy világítótest szabályozza: a Vénusz, a Nap, a Hold, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Merkúr, továbbá a Rahu, a Hold északi csomópontja, és a Ketu, a Hold déli csomópontja. (Ez utóbbi kettő nem bolygó, de sok tekintetben azonos funkcióik vannak, mint a bolygóknak a védikus rendszerben.)  Az adott dasha, amely éppen egy megadott időszakban jár az életünkben, valószínűleg az akkori legfontosabb ügyeinknek a vezérfonalát adja. Ha mi a Vénusz dashájában járunk, akkor a kapcsolatok és a házasság foglalkoztathat bennünket; a Szaturnusz dasha a komoly felelősség időszakát jelezheti. Hogy szerencsések, avagy szerencsétlenek ezek, az a mi horoszkópunkban található bolygóktól függnek; a legtöbb ember számára az idő javarészében, az adasha befolyása valószínűleg összetett/kevert.

 

Ezek a hangsúlyok jelentik a másik különbséget a védikus és a nyugati asztrológia között. Különösen a 20. század óta, a nyugati csillagjóslás vonakodni kezdett attól, hogy a sorsról és a végzetről beszéljen, s inkább a személyiségjegyek alapján elemezte a horoszkópot, s habozott szilárd prognózisokat adni arról, hogy mi fog és mi nem fog történni az illetővel. A védikus asztrológia nincsenek tilalmai. Arra megy rá, hogy mi fog történni velünk az életünk egy nagyon speciális időszakában, valamint benne van, hogy elárulja nekünk, hogy mikor fognak ezek a dolgok bekövetkezni. Mint ilyen, rendkívül végzetszerűnek hangzik egy tipikus nyugati számára, és igazából a Jyotish sokkal determinisztikusabb, mint a nyugati világ legdivatosabb asztrológiatípusai.

 

http://cdnimages.ganeshaspeaks.com/

 

Mindazonáltal, a védikus asztrológia nem végzetszerű a legnegatívabb értelemben. Nem arra ösztönzi az embereket, hogy üljenek vissza a nyugalomba és hagyják, hogy az események megtörténjenek velük. Mert ez a védikus hagyományokban gyökerezik, amely egy olyan komplex tudásrendszer, amely minden területet felölel, és rámutat a gyógymódokra is. Aki például egy nagyon kedvezőtlen dashában van, annak tanácsolhatják azt, hogy bizonyos mantrákat kántáljon az időszak befolyását ellensúlyozandó. Más gyógymódok magukba foglalják az ájurvédikus gyógyászatot, valamint bizonyos vallási rituálékat. Többen beszámoltak a szerencse rejtélyes megfordulásáról (többek között életveszélyes betegségek meggyógyulásáról), melyek eme tanácsok betartásának voltak köszönhetőek.

 

A drágakövek a kedvezőtlen planetáris hatások elleni védekezés egy másik népszerű módját képezik. David Frawley, a Jyotish egyik amerikai asztrológusa, a horoszkóp gyenge állású Napjának megerősítésére azt javasolja, hogy hordjunk rubint. Bár az ellenszer nem olcsó: a rubinnak „legalább két karátosnak kell lennie és 14, vagy nagyobb karátszámú aranyba kell foglalni… Helyette lehet használni jó minőségű gránátkövet, de annak legalább 3 karátosnak kell lenni, de jobb az öt karátos.” A többi bolygóra vonatkozó drágakövek között találjuk a Holdra ható gyöngyöket, a Marsra ható piros korallt, a Merkúrra ható smaragdot és a Vénuszra ható gyémántot.”

 

Mint a jövendölések csaknem valamennyi formájánál, úgy a Jyotish-nak is megvannak a veszélyei, főleg, ha nem tiszta szándékkal alkalmazzuk. Ammachi, a jelenkori India egyik legkedvesebb guruja, azt mondta, hogy a Jyotish nyugatra érkezésének, jóllehet általában pozitív fejlemény, mégis van árnyoldala. Linda Johnsen amerikai védikus asztrológus idézi Ammachit: „Amikor egy hatékony jövendőmondó rendszer egy materialista kultúra kezei közé keveredik, akkor a visszaélés esélye hatalmas… Az olyan asztrológusok, akiket csak a pénzkereset vagy a hírnév megszerzése érdekel, nem lesznek sikeresek. Ezért egy védikus asztrológus nem dolgozhat helyesen tapas (spirituális önfejlesztés) nélkül. A valódi asztrológia a számításokon túl található.”

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..