Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

India ősi építőinek mérnöki csodája: a hegyoldalból kiemelkedő gigantikus Kailasai templom

Az Ellora-barlangok a világ legnagyobb sziklába vájt szerzetesi komplexumai közé tartoznak.

 

Ellora egyszersmind a leghatalmasabb egyetlen sziklába vájt templomáról vált híressé, melynek neve Kailasa templom, amit a Himalájában Siva lakóhelyeként számon tartott szent hegy tiszteletére neveztek el.

 

Mindazonáltal, az indiai barlangtemplomokról sok információ vitatható és meglehetősen bizonytalan. Miként az sem bizonyos, hogy kik és mikor tárták fel ezeket a templomokat.

 

Néhány közülük idősebb lehet, mint hisszük, ugyanakkor többet nagy valószínűség szerint újból felhasználtak és új stílusba öltöztettek.

 

Ellora templomai az egykori emberek figyelemre méltó építészeti tehetségének állítanak emléket, s az indiai sziklába vájt építészetnek a legmagasabb nívójú, pompázatos példáját reprezentálják.

 

Kailasa temploma, Ellora. Photo credits: Matthieu Lévesque

 

Ezekbe a templomokba a hinduk, a dzsáinok és a buddhisták is faragtak szobrokat, valamint az irányadó tankkönyvek szerint Kr.e. 300 környékén alakították ki a legrégebbieket, viszont a legtöbb az i.sz. 4-9. század között készült.

 

Mindazonáltal, H. P. Blavatsky szerint e komplexumok némelyike egy sokkalta távolibb korszakra nyúlik vissza, illetve ezek olyan további, még ősibb barlangok labirintusaira épített misztériumiskolák voltak, amelyeket ez idáig felfedezetlenek.

 

M. K. Dhavalikar, a Deccan College Post-Graduate Research Institute nyugalmazott igazgatója és régészprofesszora, valamint az Ellora című könyv szerzője szerint „mindezeket a szent helyeket és Kailasát nem egyazon időben faragták ki, hanem más és más időszakokban”.

 

„Van egy olyan perforált ablak a nyugati falban (a 15-ös számú hindu barlangban), amely felett egy 8. századi Brahmi szövegbe egy szanszkrit feliratot véstek. Azonban, ez a szöveg nem teljes és a nagy részét tönkretette az erózió. Ez a Rashtrakuta-dinasztia családfáját mutatja be Dantivarman alapítótól kezdve, továbbá feljegyzi a Dantidurga-nak a barlangba tett látogatását. Következésképpen ezt a 8. század közepére datálhatjuk.”

 

„Természetesen ez csupán azt bizonyítja, hogy a barlangok már a 8. században is léteztek és már akkortájt belefaragták ezt a feliratot. Egyébként „voltak olyan oszlopokra rótt feliratok is (a dzsain barlangban, 33-as számú barlang), amelyek már a leginkább megkoptak; néhány fennmaradt betű azt sugallja, hogy a barlang valószínűleg a kilencedik század környékén készülhetett.”

 

Az indiai barlangtemplomok néhány szakértője nyíltan beismeri, hogy úgyszólván semmit sem tudnak a barlangok eredetéről és építőiről.

 

A Kailasai templom egyike annak a 34 monostornak és templomnak, amelyeket az indiai Aurangabad (Maharashtra) közeli Ellorában magas bazalt sziklafalban, egymás mellett alakítottak ki több mint kettő kilométeren keresztül.

 

A templomot egyetlen sziklatömbbe faragták bele. 50 méter mély és 33 méter széles, valamint 30 méter magas.

 

Nem ez volna a világ legnagyobb monolitikus (egy tömbből faragott) építménye?

 

Kailasa temploma, Ellora

 

Hindu sziklatemplom – Kailasai templom, 16-os számú barlang, Ellora

 

Siva lakhelyének másolata egy nyitott udvaron terül el és három elkülönülő épületből áll. A főtemplom egy 25 láb (7,6 méter) magas alapzaton helyezkedik el, amelyet láthatóan elefánt-frízek támasztanak alá. Ez a templom 45,7 x 30,5 méteres, egy nyeregtetejű homlokzattal és egy háromszintű torony alatti kupolával rendelkezik.

 

Az indiai mesteremberek és ősi építők hatalmas munkát végeztek, ami az építészeti teljesítményüket és a technológiai szakértelmüket bizonyítja.

 

Az oroszlán a királyság szimbóluma (Buddha királyi vérből való volt); a kerekek Buddha törvényét jelképezik; a négy oroszlán = Négy Nemes Igazság

 

Az indiai építészet mögött meghúzódó koncepciók visszavezethetők a Védákban kifejezésre jutó világnézetre és az Upanisadok – a védikus szövegek egyik gyűjteményének – metafizikájára, amely a hinduizmus, a dzsáinizmus és a buddhizmus vallási elképzeléseit foglalja magába.

 

A buddhista barlangok, a hindu barlangok és a dzsáin barlangok békésen egymás mellett élnek és délről észak felé haladva osztoznak a helyen egymás után.

 

A templom a kozmikus hegy interpretációját jeleníti meg – ebben az esetben a nagy istenségnek, Sivának az égi palotája, akiről úgy hiszik, hogy a Kailasa-hegyben lakik a Himalája-hegységben.

 

Kr.u. 785-ben készült el teljesen a Kailasai templom, amely egy komplett mennyei lakóhely oszlopokkal, folyosókkal, tornyokkal és gyönyörű díszítésekkel ékesített szobrokkal.

 

A sziklába vájt Kailasai templom barlangtermeinek egyike.

 

A templom nem egy épület, hanem egy olyan szobrászmunka, amilyennel sehol másutt nem találkozunk a bolygónkon.

 

Percy Brown, az indiai művészet és építészet vezető szaktekintélye, mondotta: „Kailasa azon ritka pillanatoknak az egyikét illusztrálja, amikor az emberek elméje, szíve és keze munkája összhangban van egy felsőbbrendű ideál megvalósítása érdekében.”

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/ellora.php#ixzz3G19k7ERj

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..