Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Iszi, akit bölcsessége Edfu vezírívé tett

Iszi karrierjét még Egyiptom fénykorában kezdte, az 5. dinasztia idején. Unisz fáraó uralkodása idején a királyi birtokért volt felelős, később Teti fáraó nevezte ki a 2. felső-egyiptomi nomosz élére, végül pedig Teti idejében a legmagasabb elérhető tisztséget, a vezíri rangot töltötte be a Nílus-menti birodalomban.

 

Iszi a nomosz nagyfőnöke volt, de nem szabad arra következtetnünk, hogy rangját csupán ambiciózus eltökéltségével és céltudatosságával érte el. Iszit is fokozatosan avatták be a birodalom és a kormányzás titkaiba. Gondoljuk csak végig, mi minden szükséges egy vezírséghez.

A vezír teljes felelősséggel tartozik mindenért, amit a beosztottjai végeztek, gyakorlatilag a teljes államapparátus működéséért. Ő hajtotta végre, amit a fáraó kért vagy megálmodott.

 

4.1

 

Iszi éveken át tanult Kemet misztériumiskoláiban, hogy a hivatali tisztségeit a lehető legjobban betölthesse. Memphiszben, Héliopoliszban, Kom Omboban és Edfuban szívta magába azokat az isteni energiákat, amelyek tudatát kiszélesítették és emberi egóját megnemesítették.

Címei között a következőket találjuk: bíró; a köznép támasza; a nomosz phüléinek elöljárója; minden titkos szó bizalmasa, melyet a nomoszban hoznak; a nomosz nagyfőnöke; aki két partjának élén áll; a király szívében levő; birtokkormányzó; a magtárak elöljárója; a Nagy Ház királyi főnöke; felolvasópap; egyetlen barát.

(A nomosz közigazgatási egység volt az ókori Egyiptomban. Az országot összesen 42 nomoszra osztották, ebből huszonkettő volt Felső-, húsz Alsó-Egyiptomban.)

 

Összességében azt tette őt naggyá, hogy feddhetetlen életet él, s mindenkoron betartotta az istenek kinyilatkoztatott parancsait: mindig ügyelt Maat, az Igazság Istennőjének törvényeire és az istenek akaratára. Ezen kívül rendszeresen ápolta az istenségek kultuszát és karbantartotta templomaikat. Elképesztő felelősségtudattal végezte kötelességeit. Soha nem szédítette meg a jólét vagy a hatalom.

 

4.2

 

Ami pedig Iszi teljesítményét illeti, olyannyira elégedett volt a feljebbvalója – vagyis a fáraó – a munkájával, hogy halála után kultusz szerveződött személye köré.

 

Iszi Edfu városához kötődött leginkább, nyughelyét is itt találjuk. Edfu a napisten egyik megnyilvánulásának, Hórusznak a kultuszközpontja volt.

Mint az címeiből és rangjaiból kiviláglik, Iszi nem csupán bürokrata volt, hanem szakrális beavatott is, vagyis az istenek nyelvének jó ismerője és értője. Innen nyer értelmet szent vezír és élő isten titulusa is. Így emelkedett fel Iszi az istenek magasságába.

Hórusz szolgája volt és ismerte az újjászületés titkait is. Ez utóbbi miatt Ozirisz bizalmasa címet is viselte.

Tudomásunk szerint Iszi nem hagyott hátra intelmeket és tanításokat, kultusza mégis évszázadokon keresztül virágzott. A nép nagyon szerette Iszit, mert szívén viselte a sorsát, mindig gondoskodott a közemberekről.

 

Említést érdemel, hogy életbölcsességeit, tudását és rangjainak egy részét fia is örökölte. Őt Karnak hívták. Ő szintén saját érdemeivel, együttérzésével, emocionális intelligenciájával érte el rangjait. Ismeretes volt róla, hogy gondoskodott az elesettekről, az adósok helyett kifizette a tartozásukat és az éhezőknek inni és enni adott. Mindezt saját, tisztességes úton megszerzett vagyonából tette és nem mások anyagi javaiból.

Kar mindenkoron oltalmazta a kiszolgáltatott embereket és határozottan fellépett a hatalmaskodók önkénye ellen. Ilyen kvalitású vezetőkre ma is nagy szükség lenne!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..