Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jelenben lenni

Jelenben lenni nem egyszerű feladat. Hisz az ember gondolkodó lény, s azt mondják arra született, hogy elméleteket gyártson, újabb és újabb felfedezéseket tegyen, tervezzen, álmodozzon. Bár ha jobban meggondoljuk szerintem pont ezek a dolgok azok, amik a legtávolabbra visznek bennünket belső önmagunktól és attól, hogy átlépjük azt a bűvös küszöböt, ami minket a spirituális fejlődés útjára vezetne.

 

Jelenben lenni számomra olyan, mintha újra gyermekké válnék. A gyermek kíváncsian tekint körül, bárhová is viszik, bárhová is kerül. Megcsodálja a Napot, mely ki-ki kandikál az elsuhanó házak közül, mélázva hallgatja a madarak reggeli csivitelését, örül a hóesésnek és élvezi, ha beleléphet a frissen leesett nagy hóba, valamint szereti betörni a vékonyan befagyott tócsák jegét. Egyszóval élvezi a jelen minden pillanatát!

 

És ezt érdemes kipróbálni! Ha ezt a gyermeki állapotot csak addig tudnánk fenntartani, amíg mondjuk, beérünk a munkahelyre, már nyert ügyünk lenne. Tudom nem egyszerű, de ez csak rajtunk és az akaratunkon múlik. Ne hagyjuk, hogy reggelente elkalandozzanak a gondolataink, próbáljunk meg csak a jelenre koncentrálni! Az embert pillanatról-pillanatra számtalan inger éri, melyet ki kellene zárni, mind a belső gondolatok garmadát, mind pedig a külső negatív elemeket (pl.: épp lemaradtam a villamosról, már megint nekem jött valaki, olyan sokan vannak a buszon, hogy alig férek el stb.). De ha erősek és kitartóak vagyunk, s ha megízleltük milyen ismét gyermeknek lenni, már csak mosolyogni fogunk a régen még bosszantó szituációkon.

 

De ezt az állapotot nem könnyű elérni, gyakorolni kell nap mint nap. Ez olyan, mint a spirituális fejlődés: lassú folyamat. Azt nem lehet elsietni, hisz sok kitartásra van szükség ahhoz, hogy egy lépéssel előrébb kerülj. Itt nem lehet csalni. A spirituális fejlődésnek vannak buktatói is. Például az, hogy nem vagyunk egyformák, így a fejlődési utunk sem azonos. Valakinek könnyebb, valakinek nehezebb, erre fel kell készülni! S még egy fontos dolog: soha ne hasonlítsd magad másokhoz, ne vágyj a másik tudására, képességére és ne nézd le az alattad járót!

Ha igazán fejlődni akarsz, csak saját magad nézd, hogy honnan indultál,  és hogy hol tartasz most.

 

Eleinte észre sem veszed majd a változást, hisz a „gyermeki érzést” 1-2 percig fogod csak élvezni, utána visszaesel. Ugyanis lefárasztja az agyat a folyamatos jelenre koncentrálás, könnyebb álmodozni, elbambulni. De mikor belejössz, szinte alig várod majd, hogy reggel elindulhass és várod azt is, mi fog veled történni. Igen, minden pillanatban várod a következő „csodát”, amit élvezhetsz és élvezni is fogsz. Örömmel fogsz végigsétálni a legnagyobb tömegben, mosolyogni fogsz a bosszankodó embereken. Hisz egyszerűen attól leszel boldog, hogy a jelenben vagy.

 

Türelem vagy lendület

 

Türelem és lendület,

a kettőt egyszerre

nem lehet!

az egyik vár,

míg a másik előre

lökne már,

én a kettő közt

keresek, s találok utat,

megélve bensőmben

lévő tiszta vágyamat.

 

Nekem kell akarni,

s tenni érte, TUDOM!

S most, hogy megléptem

az első lépcsőfokom

akarom, s megteszem

mit rám bízott az Ég,

de saját tempóban

lépésről-lépésre

haladok e végső Cél felé.

 

Nekem nem a

Cél számít,

engem a lépések közti

fejlődés mi csábít,

ezért meg kell élnem

minden percem érzem,

csak így jutok előre

napról-napra,

s jobb, hogy nem tudom Célom,

talán megtorpantana.

 

Béres Andrea

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..