Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jenglot – mágikus teremtmény, kicsi emberek vagy valami más?

A jenglot [ˈdʒɛŋlɔt] egy rejtélyes teremtmény vagy vámpírfajta az indonéziai kultúrában és mitológiában. Nagyon hasonlít egy parányi, élő emberi babához. Többnyire mitológiai lényként írják le, olykor feltűnik a kriptozoológiában, ritkán pedig azt bizonyítják be róla, hogy ténylegesen emberi testű.

 

„A kriptozoológia olyan szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok “tudománya”, mely állatok létezése kérdéses, de nem bizonyítható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket. Ezen állatok és nyomaik, vagy létük más bizonyítékai után kutatnak a kriptozoológusok.” – írja a wikipedia.


 

http://riyogarta.com/

 

Tartózkodási helye

Úgy gondolják, hogy jenglotok Indonéziában, kifejezetten Jáva szigetén élnek. Főként az őslakók sámánjai hívják őket életre egy természetfeletti szertartás elvégzése nyomán. Úgy beszélik, hogy a jenglotok bárhol fellelhetők, megtalálhatók a föld alatt, omladozó házak tetején, sőt még hatalmas fák törzsében is.

 

A jenglotok táplálása

A jenglotok gazdái vérrel etetik a teremtményüket, hol állati (kecske), hol emberi vérrel. Akik emberi vérrel táplálják a teremtményüket, azok a vért az Indonéz Vörös Kereszttől vásárolják legálisan. A jenglotokról azt mondják, hogy nem közvetlenül isszák meg a vért. Amikor az ember a jenglotot a vér közelébe helyezi, a jenglot még nem indul el a vérhez és nem ér hozzá. Úgy tartják, hogy a jenglotok sajátos úton jutnak hozzá a vér tápláló összetevőihez. Néhány úgy mondják, hogy akkor kel életre és fogyasztja el a vért, amikor egyedül van.

 

http://ropedancerin.files.wordpress.com/

 

Kiállítás

Indonéziában számos jenglot példányból álló „kiállítás” található, illetve vitrinekbe is teszik őket. Leginkább Szumátra és Jáva szigetén találkozhatunk velük, valamint a természetfeletti világok kutatóinak és rajongóinak a magángyűjteményeiben fordulnak elő.

Sok hamisítványt, kiváló majom- és halpreparátumot is találunk közöttük, s nem minden példányt vizsgáltak be, de a jenglot egy olyannyira ténylegesen létező mítosz, hogy számos bennszülött valóságosnak hiszi. Azok az emberek, aki jenglotokhoz jutnak, általában egész Indonézián keresztül hordozzák a lényeiket és pénzért mutogatják azokat.

 

A jenglottá változás

Egy indonéz legenda szerint Jenglot egy aszkéta (önsanyargató) volt, aki az „Ilmu Bethara Karang”, vagyis az örökélet titkának a birtokába akart jutni. A jenglotról azt is mondják, hogy egy remete volt, aki istenként tisztelte a démonokat és egyfajta erőre és képességre tett szert. Úgy tartják, hogy ha egy hatalmas természetfeletti erővel rendelkező személy egy bizonyos barlangba meditál, akkor jenglottá változik.

 

forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Jenglot

 

kiegészítés más források alapján:

Jenglot – egy rejtélyes teremtmény Indonéziából

 

A jenglot, ez a titokzatos indonéziai lény egy olyan különös tünemény, amely az 1997-es évben kezdett Indonéziából elterjedni. A jenglot egy tárgy vagy egy lény (nem tudom meghatározni, hogy egy tárgy-e vagy egy lény), amelynek kis ember formájú teste nem haladja meg a 12 cm-t, haja hosszú, ritka és erős, lelóg a lábáig, és hosszú körmei vannak.

 

A jenglotról annyi volt ismeretes a társadalom számára, hogy egy olyan személy volt, aki a múltban járatos volt a varázstudományokban (talán egy remete lehetett), s meghalt, de kivetette magából a föld, így a teste nem bomlott le, hanem egy jenglot formává zsugorodott össze. Az közhiedelem szerint a „jenglot valaha egy ember volt”.

 

http://www.storyonline.hu/

 

Amennyiben tudományos oldalról közelítenénk meg, világos, hogy nem létezhet ilyen jelenség. Az emberi test felbomlana, ha a földbe temetnék.

 

Még ettől is furcsább dolog, hogy a jenglot gyakran váratlanul a semmiből, vagy a magasabb szintű misztikus sámánrituálékkor tűnik fel.

 

A felszentelés szerint a jenglotot vérrel kell etetni: minden időszakban egy csepp vérrel (arról nincs tudomásunk, hogy hetente vagy naponta hányszor). Egyedülálló módon valahányszor nem kap megfelelő minőségű vért a jenglot, valami balszerencse érheti a környezetében élőket.

 

Mindez csak a misztika része, vagy lehet rá tudományos magyarázatot adni?

 

Számos külföldi forrás arról számol be, hogy nincs hozzáférhető adat a jenglotok tudományos eszközökkel történő, mélyreható vizsgálatára. Nos, nem árt tudni, hogy Magyarországon is több jenglot található, melyek közül egyről úgy hírlik, hogy kiállta a próbát.

Jómagam is láttam Binger Vilmos jenglot-gyűjteményét. A tulajdonosuk elmondásából tudom, hogy Indonéziában, eredeti környezetükben jutott hozzá páratlan kollekciójához. A nem mindennapi példányok egyikén DNS-vizsgálatot is végeztetett. A Magyarországon végezett teszt állítólag emberi DNS-t mutatott ki.

 

Mindenkinek saját belátásra bízom, hogy elfogadja-e a fenti információk bármely részét.

Mindenestre – érzésem szerint – a kérdésre még vissza fogunk térni a jövőben.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..