Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jobb agyféltekés rajzolás

Benned is egy zseni veszett el! Agyunk kevesebb, mint 5%-át használjuk ki. Tegyük hozzá, hogy nem egyformán alkalmazzuk a bal és a jobb féltekénket. A nők, illetve a feminin jellegű férfiak hatékonyabban kiaknázzák agyuk jobb féltekéjét, melyhez a lélek és annak képességei tartoznak. A férfiak és a maszkulin vonású nők agyának működése azonban valahogy közelebb áll a bal agyféltekéhez, amely a racionális és analitikus jellegért felel. Fedezzük fel a jobb agyféltekés látásmód új perspektíváit!

A jobb agyféltekénk kihasználtságára már több tudományos és ezoterikus módszer született. A gyakorlatiasság síkján maradva roppant meggyőző az úgynevezett jobb agyféltekés rajzolás, amely egyszersmind egy új látásmód kialakítását is jelenti.
Érdekessége, hogy ennek a tanfolyamnak az elvégzéséhez nincs szükség sem rajztudásra, sem kézügyességre. A jobb agyféltekés rajzolás metódusának az a lényege, hogy a kreativitásért felelős jobb agyféltekénket aktivizáljuk. Ez olyan, mintha egy valódi művész veszett el bennünk, s ezt most felszínre hozzuk és kifejlesztjük.

Aki egy ilyen négynapos tanfolyamot elvégez, az döbbenetes tapasztalatokra tehet szert, mint a mellékelt ábrák mutatják. Nem számít, hogy jelenleg ki mennyire kétbalkezes, hidd el, csodákra vagy képes. Megjegyzem, a bal kéz a jobb agyféltekéhez tartozik, vagyis elsősorban azt mutatja meg a bal kezünk ügyessége és rajztehetsége, hogy milyen viszonyban állunk a művészi hajlamainkkal. De lássuk a részleteket!

Az ember jobb agyféltekéje elsődlegesen a képi információkat dolgozza fel és roppant intuitív. Spirituális szempontból ez azzal indokolható, hogy a lélek egyik csápja, antennája ehhez kapcsolódik, s nem a bal „ikertestvéréhez”. Ha a valóságnak megfelelően, a realitásokhoz hűen szeretnénk ábrázolni a világot, akkor meghitt kapcsolatba kell kerülnünk a jobb agyféltekénkkel. Ez a valóság új látásmódját jelenti. Ezáltal képessé válhatsz saját arcképed, a természet bármely jelenségének vagy a környezeted bármely tárgyának meghökkentően élethű lerajzolására.

A jobb agyféltekés rajzolást Betty Edwards dolgozta ki. Ő arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez egy mindenki által megtanulható képesség. Olyan, mint az olvasás, a biciklizés vagy az autóvezetés. E kreativitást fejlesztő módszer kidolgozásában a Nobel-díjas agykutató, Roger Sperry vizsgálati eredményei is szerepet játszottak. A korszakalkotó felfedezésből kiderült többek között az is, hogy a holisztikus, vagyis az egységet érzékelő képességeink, az összefüggéseket, a szabad asszociációkat, az intuíciókat és ezáltal személyiségünk spirituális oldalát elsősorban a jobb agyfélteke adja.
A bal ezzel szemben az ész, a szétválasztva elemző, az elkülönítő, a logikus gondolkodás és a verbális kommunikáció székhelye. Ebből kitűnik, hogy olykor egymás ellen dolgoznak, úgymond egymást hátráltatják a saját agyféltekéink. Holott, ha jobban meggondoljuk éppen a működésük szinkronba hozatala oldhatná meg – legalábbis részben – az emberi harmónia kérdését.  

Magyarországon először Kristen Ward és Deby Doloff oktatta a jobb agyféltekés rajzolást. A technika egyik kulcsa a fény-árnyék hatásban rejlik. A szakértők szerint az árnyék segítségével szinte megelevenedik a kép. A formavilágnak és az árnyékolásnak csak a fantázia szabhat határt. Azon pedig aligha lepődünk meg, hogy a gazdag képzeletvilág és a tudatalattival való kapcsolatunk a jobb féltekénken keresztül megy végbe.

Sokan szokták feltenni azt a kérdést, hogy mindent le lehet-e rajzolni. A válasz az, hogy az emberben szunnyadó rajztehetség hatványozható, de természetszerűleg mindenkinek megvannak a maga egyedi határai. Annyi bizonyos, hogy már néhány órás gyakorlat után valami egészen lenyűgöző munkák néznek vissza ránk a papírlapról. A terek, az arányok és a teljesség észlelése lehetővé teszi, hogy szinte bármit le tudunk rajzolni.

A jobb agyféltekés rajzolás elsajátításának nincsen izzadságszaga, nem untatja az embert – azt ugyanis a bal agyfélteke szokta végezni. A tanfolyamon azért rajzolnak elsősorban portrékat, mert ez a félteke ismeri az arcokat. Ami még ennél is döbbenetesebb az az, hogy az ily módon megszerzett tudást bármikor elő lehet hívni és életünk végéig működik ez a készségünk.

A rajztanfolyam további előnyei között említendő, hogy az élet egyéb területeire is kihatással van e képességfejlesztő tréning. Felerősödik az ember intuíciója, érezhető módon javul a koncentrációképessége az élet más területein is, feloldódhatnak benne bizonyos önkorlátozó gátak, növekedhet az önbizalma, illetve egyre nagyobb összhangra lelhet önmagában az ember. Így sokkal csendesebbé, letisztultabbá válhat a belső világa, gondolkodása, s tulajdonképpen az egész személyisége fejlődhet. Az ember közelebb kerülhet valódi önmagához, kialakíthatja a saját stílusát minden különösebb erőlködés nélkül.

A tanfolyam elvégzése 14 éves kortól már egyértelműen ajánlott és felső korhatára nincsen. aki szeretné ledönteni az „én nem vagyok képes jól rajzolni” típusú tabuit, vagy csak kíváncsi, hogy mire képes valójában, fantasztikus kalandra számíthat, ha részt vesz egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon.
Mi akadályoz téged abban, hogy a legtöbbet hozd ki magadból?

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..