Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Júdás Evangéliumának hitelesítése az ősi egyiptomi dokumentumok tintája alapján

2006-ban úgy döntöttek, hogy nagy valószínűséggel hiteles az rég elveszett evangélium, amely Júdás személyét Jézus egyik összeesküvő társaként mutatja be, semmint árulókánt. Most a tudósok elárulták, hogy nem hozhattak volna meg egy ilyen döntést addig, amíg sokkal több világi dokumentum egész sorát meg nem vizsgálják, beleértve az ősi egyiptomi házassági szerződéseket és tulajdoni szerződéseket.

 

http://i.huffpost.com/

 

Júdás Evangéliuma egy töredékes, kopt (egyiptomi) nyelvű szöveg, amely Júdást egy sokkal rokonszenvesebb színben tűnteti fel, mint azt a Bibliát alkotó evangéliumok teszik. A történet eme változata szerint Júdás Jézus kérésének eleget téve adja át a hatóságoknak Jézust, annak a tervnek a részeként, hogy elengedje szellemét a testéből. Az elbeszélés elfogadott bibliai változatában Júdás 30 ezüstért árulja el Jézust.

 

A National Geographic Society által 2006-ban végzett vizsgálat keretén belül, Joseph Barabe, Illinois-i McCrone Associates mikroszkópusa, valamint egy kutatócsoport elemezte az evangélium foszlányain található tintát, hogy kiderítse, vajon valódi-e vagy hamisítvány.

 

A tintában található vegyszerek némelyike falhoz állította a kutatókat, mígnem Barabe és kollégái a Louvre-ban rá nem bukkantak egy i. sz. 3. századi – éppen Júdás Evangéliumának korszakából származó – egyiptomi dokumentumokról szóló tanulmányra.

 

„A francia tanulmány azt árulta el nekünk, hogy a tinta technológia változáson esett át” – mondta Barabe a LiveScience-nek. Júdás Evangéliuma páratlan tintája hirtelen a helyére került.

 

Barabe és kollégái ősi vagy feltételezetten ősi dokumentumok és műtárgyak alapos vizsgálatára szakosodtak. Az felhasznált tintafajták kémiai összetétele fellebbentheti a fátylat arról, hogy valami hiteles és valóban ősi, vagy csupán hamisítvány.

2009-ben Barabe segített bebizonyítani a „Korai Márk”-nak nevezett evangéliumról, amelyről némelyek azt állították, hogy 14. századi kézirat, hogy egy modern hamisítvány.

A Szövetségi Nyomozóhivatallal is együtt dolgozott festményhamisítások felderítésében.

 

A National Geographic felkérése azonban egy „nagy dolog” volt. – mondta Barabe. – „Egyszerre volt megtiszteltetés és hátborzongató” – tette hozzá.

 

http://2.bp.blogspot.com/

 

A Társaság azt kívánta, hogy derítsük ki, vajon az 1970-es években felfedezett Júdás Evangéliuma valóban a kereszténység korai időszakára nyúlik-e vissza, vagy csak hamisítvány, mint a „Korai Márk”.

 

Barabe összeállított egy különféle specialistákból álló tudós csapatot, majd nekiláttak az Evangélium alapos mikroszkópiai és spektroszkópiai vizsgálatához.

 

Először maga a lelet adott némi reményt arra, hogy Júdás Evangéliuma eredeti. A dokumentumot kétféle – fekete és barna – tintával írták, amit egymással összekevertek. A feketét „koromfeketének” hívták, amit megegyezik azokkal a tintákkal, amiket az ősidőktől a harmadik századig az egyiptomi művekhez használtak – mondotta Barabe.

 

Azonban a barna tinta rejtélyesebb volt. Az egy vasban gazdag tinta volt, amelyet vas gubacsnak hívnak, de hiányzott belőle az erre a tintafajtára többnyire jellemző kén. Magyarázatot kellett találni a különbségre.

 

„Egy dolog volt, ami egy kicsit még drámaibbá tette ezt, mint ahogy szerettük volna: 2006 januárjának harmadik hetében vettünk mintát, ugyanakkor a sajtótájékoztató időpontját már ugyanazon év áprilisának harmadik hetére kitűzték.” – mondta Barabe. – „Így három hónapunk maradt arra, hogy szegény párával dűlőre jussunk, így óriási nyomás volt rajtunk, mivel azzal szembesültünk, hogy alapjában véve egy három hónapos rohamtempójú projekttel van dolgunk”.

 

http://4.bp.blogspot.com/

 

Az evangélium hitelesítése

 

A dokumentum néhány aspektusa az eredetiséget sejtette. Ezen jellemzők legígéretesebbike Barabe elmondása szerint az volt, hogy a tinta nem halmozódott fel a megvetemedett papiruszon, ami azt sejtette, hogy a dokumentumot azelőtt írták, hogy megvetemedett volna. Ha valaki egy előzőleg összegyűrt papiruszra próbált volna írni, a tintának össze kellett volna gyűlnie a repedésekben és a hajlatokban – ez egy biztos jele annak, ha valaki szántszándékkal megpróbál egy új papirusz régivé tenni. Ehelyett, az Evangélium olyannak látszott, amit sima és természetes korú papiruszra írtak. A National Geographic más evangélium-elemzésekre is megbízást adott, így egyebek mellett radiokarbonos kormeghatározásra, íráselemzésre és nyelvészeti stílus-elemzésre is.

 

Barabe belevetette magát a könyvekbe és a kora egyiptomi tintákról szóló egyéb tanulmányok után nyomozott. A Louvre-ból előkerült egyiptomi házassági anyakönyvi kivonatok és tulajdoni lapok perdöntő bizonyítéknak mutatkoztak.

 

A tanulmány megállapította, hogy a harmadik század derekán, Egyiptomban készített szerződéseket koromtintával írták tradicionális egyiptomi stílusban. Azonban, hagyományos görög stílusban vették nyilvántartásba, amihez barna vas gubacs tintát használtak.

 

A Louvre-i tanulmány leletei arra engedték következtetni a csapatot, hogy mindkét tinta előfordulása megfelel annak a korai időpontnak, amikorra Júdás Evangéliumát becsülték, mondta Barabe.

 

A felfedezés önbizalmat adott a kutatóknak ahhoz, hogy a dokumentumról kijelentésék, hogy hozzávetőlegesen Kr.u. 280 körüli időszaknak megfelelő. (Barabe és kollégái arra figyelmezettek, hogy ez a felfedezés nem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy a dokumentum eredeti, de hajlik afelé, minthogy nincsenek olyan jelek, amelye a hamisítást alátámasztanák.)

 

„Határozottan egy olyan pont volt ez, ahol hirtelen megnyugodtam és azt mondtam, hogy ez így valószínűleg éppen megfelel.” – mondta Barabe.

 

Barabe ma (április 8-án) bemutatta a Júdás Evangéliumával kapcsolatos nyomozás kulisszák mögötti történetét a New Orleans-i Amerikai Vegyészeti Társaság éves összejövetelén. A National Geographic által lefolytatott kutatómunkát követően, a dokumentum visszakerült a kairói Kopt Múzeumba.

 

forrás: http://www.huffingtonpost.com

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..