Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Julian Treasure: Hogyan beszéljünk úgy, hogy az emberek meg akarjanak hallgatni

Előfordult már veled valaha olyan, hogy te csak beszéltél, azonban senki sem figyelt? Itt van Julian Treasure, hogy segítsen. Ezúttal a szakértő a hatékony beszéd mikéntjét demonstrálja: néhány hasznos szóbeli feladattól az empatikus beszélgetésről szóló tippekig. Ez segíthet abban, hogy a világ szépségesebben szólalhasson meg.

 

http://cdn.trendhunterstatic.com/

 

Az emberi hang egy olyan hangszer, amelyen mindnyájan játszunk. Ez valószínűleg a világ legerőteljesebb hangja. Ez az egyetlen olyan hang, amely képes háborúkat elindítani vagy képes azt mondani, hogy szeretlek téged. Mégis sok ember átéli, hogy amikor beszél, az emberek nem figyelnek rá. Vajon miért? Hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni ahhoz, hogy változást idézzünk elő a világban?

 

Azt szeretném javasolni, hogy sok olyan szokásunk van, amitől meg kellene szabadulnunk. A te örömödre összegyűjtöttem a beszélgetés hét halálos bűnét. Nem szeretnék úgy tenni, mintha ez egy teljes lista volna, de úgy gondolom, hogy ez az a hét fő szokás, amit mindannyian alkalmazunk.

 

Az első a szóbeszéd, vagyis az olyan eset, amikor valami rosszat mondunk arról, aki nincs éppen jelen. Nem egy kellemes szokás, és tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy az öt perccel korábban pletykáló személy rólunk fog majd pletykálkodni.

 

A második az ítélkezés. Ismerünk olyan embereket, akik párbeszéd közben így viselkednek, s roppant nehéz úgy hallgatni valamit, ha tudjuk, hogy ítélkezik, s ugyanakkor az nem állja meg a helyét.

 

A harmadik a negativitás/negatív hozzáállás. Te is bele eshetsz ebbe a hibába. Édesanyám utolsó éveiben nagyon negatívvá változott, s nehezemre esett meghallgatni őt. Emlékszem egy olyan napra, amikor azt mondtam neki: „Október elseje van.”. Mire ő azt válaszolta: „Tudom. Hát, nem szörnyű?” Nehéz valakit meghallgatni, amikor negatív.

 

http://www.mediepedagogene.no/

 

A negativitás egy másik megjelenési formája a panaszkodás. Nos, ez az Egyesült Királyság nemzeti művészete. Ez a mi nemzeti sportunk. Panaszkodunk az időjárásra, a sportra, a politikára, de voltaképpen egy vírus okozta gyötrődés. Nem áraszt napsugarakat és világosságot a világra.

 

A kifogások, mentegetőzések. Mindannyian volt már vele dolgunk. Talán mindannyian voltunk már ilyenek. Néhány ember másokat szokott vádolni. Azokat éppen másokra hárítja és nem vállalja a felelősséget a saját cselekedeteiért, és mégis, nehéz olyasvalakit meghallgatni, aki ilyen.

 

A hétből a hatodik a túldíszítés, a túlzás. Ez tulajdonképpen elsilányítja a nyelvünket olykor. Például, mit mondunk, amikor olyasmit látunk, ami „zsír”? És akkor természetes módon a túlzás hazugsággá válik, korlátlan hazugsággá, és ugyebár nem szeretünk olyan embereket hallgatani, akikről tudjuk, hogy hazudnak nekünk.

 

És végül a dogmatizmus, a tények véleménnyel való vegyítése. Amikor ez a két dolog kombinálódik, akkor üres szavakat hallgatunk. Tudjuk, hogy valaki a véleményével bombáz bennünket, mintha igaza lenne. Nehezünkre esik ezt hallgatni.

 

Íme, itt van a beszélgetés hét fő bűne. Ezek olyan dolgok, amikről úgy vélem, hogy érdemes őket elkerülni. De vajon lehet-e pozitív módon gondolkodni erről? Igen, lehet. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy van tény valódi sarokkő, pillér, amelyre akkor helyezkedhetünk, ha a beszédünket hatásossá szeretnénk tenni és változást szeretnék a világban előidézni. Szerencsére ezek a dolgok egy szót vonnak maguk után. A szó a „jégeső”/”üdvözlés” (az angolban ezt a két fogalmat ugyanaz a szó fejezi ki), és ennek megvan a maga remek definíciója is. Nem arról a dologról beszélek, ami az égből potyog és a fejünkre esik. Én erről a definícióról beszélek: köszönteni vagy lelkesen üdvözölni, és úgy gondolom, hogy ilyen fogadtatásban lesz részük a szavainknak, amennyiben erre a négy dologra építünk.

 

http://i.vimeocdn.com/

 

Tehát mire is vonatkozik ez? A „H” az honesty, ami őszinteséget jelent: a valóságnak megfelelőnek lenni azzal kapcsolatban, amit mondunk, továbbá nyíltnak és világosnak. Az „A” az authenticity, ami hitelességet jelent, azt, hogy légy önmagad. Az egyik barátom ezt úgy írta le, mint kiállni a saját igazságért, ami pedig egy szép módja ennek a dolognak a művelésére. Az „I” az integrity, a becsületesség/tisztesség, amikor úgy cselekszünk, ahogyan mondjuk és olyan emberek legyünk, akiben a többiek megbíznak. És az „L” a love, a szeretet, Ez nem romantikus szeretetet takar, hanem annak a kívánalmát jelenti, hogy az emberek jót kívánjunk. Mindenekelőtt úgy vélem, hogy nem igazán szeretnénk azt, ha teljesen őszinték volnánk. Úgy értem, hogy „Istenem, te ma reggel csúnya vagy.” Talán ezt nem kéne. A szeretettel keverve az őszinteség egy remek dolog. De ugyanakkor, ha mi tényleg valakinek jót kívánunk, akkor nagyon nehéz őt elítélnünk ezzel egy időben. Még abban sem vagyok biztos, hogy ezt a két dolgot párhuzamosan tudjuk művelni. Tehát így áll össze a HAIL, ami magyarul: őszinteség, hitelesség, becsületesség és szeretet. 

 

Ugyanakkor én ezt mondom, és ez egy régi nóta. Te ezt mondod, te is így beszélsz. Egy bámulatos eszköztárad van. Ez egy hihetetlen szerszám, ugyanakkor ez egy olyan szerszámosláda, amelyet nagyon kevés ember nyitott ki. Szeretnék most egy kicsit turkálni benne veled és pont azt a néhány szerszámot elővenni, amit akár el is vehetsz és amivel játszhatsz, amely majd növelni fogja a beszéded erejét.

 

A hangterjedelem például, mondjuk, a falsetto (fejhang) hangterjedelem nem túl hasznos a legtöbbször, de ez is a hangterjedelmek között van. Ezzel kapcsolatban nem kívánok túl szakmai lenni olyanokkal szemben, akik a hangok mesterei. Azonban kiaknázhatjuk a hangunkat. Így, amikor én orrhangon beszélek, akkor hallod a különbséget. Ha leereszkedek a torkomig, akkor onnét beszélek, ahonnét közülünk sokan beszélnek. De amennyiben nyomatékot szeretnél, akkor a mellkasodig kell lemenned. Mi a mélyebb hangú politikusokra szavazunk. Ennek az az oka, hogy a mélységet az erővel és a tekintéllyel azonosítjuk. Ez a hangterjedelem.

 

Azután itt van a hangszín. Ez annak a módja, ahogyan a hangunk érződik. Mégis a tudósaink kimutatták, hogy jobban kedveljük az olyan hangokat, melyek teltek, bársonyosak és melegek, akár egy forró csoki. De ha te nem ilyen vagy, akkor az nem a világvége, mivel edzhetsz. Menj el egy hang edzőhöz. Elképesztő dolgokat tudunk a légzésünkkel művelni, olyan gyakorlatok révén, melyek a hangszínünket tökéletesítik.

 

http://tedconfblog.files.wordpress.com/

 

A ritmika. Szeretem a ritmikát. Ez a monoton hanghordozás kérdése, a meta-nyelv, amit azért használunk, hogy a jelentőséget juttassuk kifejezésre. Ez a párbeszédek jelenőségének/céljának az egyik alapja. Nehéz odafigyelni azokra az emberek, akik egy hangnemben beszélnek, amikor is egyáltalán nincs ritmikájuk. Innen ered a monotónia/egyhangú szó.

Ugyanakkor létezik olyan ismétlődő ritmika is, amikor minden egyes mondta úgy végződik, mintha kérdés lenne, holott kijelentés. Ha azt újra és újra elismételjük, akkor lényegében lekorlátozzuk a kommunikációs képességünket a ritmikán keresztül, ami szerintem szégyen, ezért próbáljunk szakítani ezzel a szokással.

 

Az ütem. Nagyon-nagyon izgalomba jövök, amikor valamit igazán gyorsan mondok, vagy le tudok lassítani, ha hangsúlyozni szeretnék, s végül ott van még az öreg barátunk, a csend. Ugye, nincs semmi gond azzal, ha egy kis csendet csempészünk a csevejbe? Nem kell megtölteni „ő” betűvel. Nagyon hatásos lehet a csenddel.

 

A hangmagasság gyakran együtt jár az ütemmel azért, hogy jelezze a figyelemfelkeltést, de pusztán a hangmagassággal is el lehet érni ezt. Többféleképpen, eltérő jelentést adva lehet mondani a következő mondtat: Hol hagytad a kulcsaimat?

 

Végül, a hangerő. Igazán izgalmas számomra a hangerő használata. (Itt az előadó hirtelen felemelte a hangját.) Bocsássanak meg, ha valakit megijesztettem! Vagy felhívhatom magamra a figyelmet azzal, hogy nagyon elhalkulok. Vannak, akik egyfolytában közvetítenek (mint egy tévés bemondó). Próbálj felhagyni ezzel. Ezt úgy hívják, hogy „bömböltetés” (amikor például a fiatalok úgy hallgatnak zenét a telefonjukon, hogy erőteljesen hallatszik), amikor másokra való tekintet nélkül és figyelmetlenül a környezetünkre eresztjük ki a hangunkat. Nem kellemes dolog.

 

Természetesen mindez a legtöbbünk esetében működésbe lép, amikor valami igazán fontos teendőnk akad. Kiállhatunk a színpadra és tarthatunk előadást is. Ez megeshet házasulandóknál vagy fizetésemelést kérőknél, avagy egy esküvői beszédben. Bármi legyen is, ha az valóban fontos, akkor tartozol magadnak annyival, hogy belepillantasz a szerszámosládádba és a gépezet működésbe lendül, illetve nem működik megfelelően a gépezet, ha nincs bemelegítve. Melegítsd be a hangodat.

 

Valójában hadd mutassam meg Önöknek, hogyan is kell ezt csinálni. Volnának olyan szívesek és felállnának? Meg fogom mutatni Önöknek a hat hanggal kapcsolatos bemelegítő gyakorlatot, amelyeket minden beszédem előtt elvégzek. Bármikor, amikor valakinek fontos dolgot mondok, ezeket csinálom végig.

Először is, kezeket fel, vegyünk mély lélegzetet és sóhajtsunk (fújjuk ki a levegőt) így: Ahhhh. Még egyszer! Ahhhh.

Ezután melegítsük be az ajkainkat! Mondjuk erőteljesen az ajkainkra koncentrálva, hogy ba,ba,ba,ba…

Most csináljunk úgy az ajkainkkal, mint amikor gyerekek voltunk: Brrrrr. Ettől az ajkaink magukhoz térnek.

Majd csináljuk a nyelvünkkel azt, hogy La, la, la, la, la….

Utána pergessük a nyelvünket: Rrrrrrr. Úgy, mint ahogyan a pezsgő hat a nyelvünkre.

Végül, ha csak egyet tudok elvégezni, akkor azt csinálom, amit a profik szirénázásnak hívnak. Ezt kezdjük egy Wi…aw…wi…aw. (felemelve és leengedve a hangsúlyt, mint egy szirénázó autó)

 

Legközelebb, amikor beszédet tartunk, ezeket előre végezzük el.

 

Az eredeti beszéd itt tekinthető meg angolul:

 

Forrás: http://www.ted.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..