Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kalabsa templomának titkai – Ré iskolája

Nem győzünk külön köszönetet mondani azoknak a lelkeknek, akik szívükön viselték az egyiptomi templomok sorsát és minden igyekezetükkel azon voltak, hogy megóvják állagukat, épségüket, illetve a romokból helyreállítsák és rekonstruálják a néhai csodákat, amelyeket mi csak egyszerűen templomoknak nevezünk. Köszönet érte! Ha ők nem lettek volna, ma számos erőtér föld vagy víz alatt lenne.

Alsó-Núbiában járunk, Új-Kalabsában, mely egyike azon templomoknak, amelyeket még időben kimenekítettek és áttelepítettek a régészek és a világörökségek iránt elhivatottságot érző szakemberek a Nasszer-tó felduzzasztásának elkerülhetetlen következményei elől. Állítólag több mint egy tucat templom van ma víz alatt, mivel az Asszuáni-gát megépítése megemelte a tó vízszintjét. Tehát számos templomot elszállítottak az eredeti helyéről és máshol újra felállították őket. Ez volt a templomok átköltöztetésének a projektje, amely elsősorban az 1960-as években zajlott.

Ma még nem tudják, de a núbiaiak nem csak azonos hitet vallottak az egyiptomiakkal, hanem egyik ágát képezték az ősi kultúrának. Ez az oka annak, hogy ezen a területe is pompázatos templomokat találhatunk.

Kalabsa az Asszuáni-gáttól 50 kilométerre fekszik. 1962-63-ban innen szállították az ókori Talmisz templomát és a 13 000 kőtömböt Új-Kalabsába az új gáttól nem messze délre. A mai templomot feltehetően az utolsó Ptolemaioszok és Augusztus császár idejében építették. Más kérdés, hogy a helyén már az Újbirodalom korában templom emelkedett, amit Hórusz-Mandulisz núbiai istenségnek, valamint Ízisznek és Ozirisznek szenteltek.

Kalabsa temploma homokkőből készült, s mesterien díszítették. Méretei: 74*33 méter. A templom gránit kapuja ma az egyik berlini múzeumban található. E kapun keresztül juthatott a látogató a pülónhoz és a hüposztül-csarnokba. Ezután három darab kettős oszloppal rendelkező helyiség következett, végül a belső szentély. Csak a három belső termet díszítették domborművekkel. Az oszlopcsarnok oldalán nyíló kapuk a templom belső részét körbeölelő fallal bezárt térségre nyíltak. Ezen kívül a templomhoz tartozott egy születésház és egy kápolna is.

Ami Kalabsa spirituális vonatkozásait illeti, megértéséhez csak úgy juthatunk el, ha figyelembe vesszük, hogy Ré templomában járunk. Ré vagy más néven Rá a Napisten, Ő az Erő megtestesítője. Ezért ebben a templomban az ember lelke elkezdheti az anyagi korlátoktól való megszabadulását. A Nap az életet és a bölcsességet jelenti, ami minden reggel felragyog. A Nap által hagyja el a fejlődő lélek a tudatlanság állapotát. (Ez teljes mértékben aktuális, mert az emberiség mai helyzetére ráilleszthető.)

Amíg Széth mint isteni hatóerő az anyag és az érzések ura és az evolúciós folyamatok egyik fenntartója, addig Ré a mindent átható erő, amely a tiszta tudat valóságát képviseli. Széth azonban nem „csak” rossz, mert éppen ő biztosítja annak a lehetőségét, hogy az ember fejlődése egy járható út legyen az anyagi világban, s hogy az ember felfedezhesse és kijavíthassa önnön hibáit. Az ő közbejárása révén – tehát úgy, hogy az életünkben jelen van és hatásba tesz minket – lehet felderíteni a valóság szintjeit. Így rajzolódik ki előttünk első körben az ember tudati evolúciójának az Alfája és az Omegája: Széth az alámerülés és az alászállás erejét adja a lélek számára, míg Hórusz a fejlődés mintáját, a spirituális végcélt testesíti meg. Hozzáteszem, mindehhez Ré adja az erőt, aki Hórusznak egy még ősibb archetípusa, illetve átlényegülése.

 

Kalabsa temploma úgy szerepelt a papok körében, mint az „Élet Háza”. Itt képezték azokat a hadvezéreket, akik a fáraó hadseregét irányították az ellenséges erőkkel szemben. Az itt vizsgázott papok és katonák megtörhetetlen akarattal rendelkeztek. Az oktatott információk olyannyira titkosak voltak, hogy velük kapcsolatban még a halál után is kötelezettséget kellett vállalniuk az itt tanuló diákoknak.

Akik itt tanultak, azoknál az automatikus emberi reakciókat felváltották az intuitív ösztönzöttségek: a fegyelmezettség, a tudatosság és a természeti erők ismerete. Ez kellett ahhoz, hogy valaki kijárhassa Ré iskoláját.

Ebben a templomban Szekhmet (Szahmet) és Thot tudását is őrizték és oktatták.  Szekhmet tudásának lényege az volt, hogy az embernek tanulnia kell a döntései következményeiből. Szahmet azt is tanította, hogy ne engedjük elmúlni az életünket anélkül, hogy harcolnánk önmagunkért. Egyébként az istennő, akit Ré leányának tartottak, szólította csatába a fáraót számos alkalommal, ha Egyiptom veszélyben forgott. Sőt olyan is előfordult, hogy ő maga személyesen vezette a fáraó seregét.

Szekhmet egy rettegett Félisten volt a fáraók korában. Volt olyan alkalom, hogy az ellenség azonnal visszavonult, amikor észrevette, hogy az egyiptomi katonák Szekhmet zászlaját viszik a hadmenet élén.

Mint említettem volt, Thot tanításai is megtalálhatóak Kalabsa templomában. Thot az atlantisziak bölcsességét taníttatta és képviseltette ebben a templomban. Thot szerint az élet egy folyamat, ami a titkok megismerése árán tudja befolyásolni az ember fejlődését.

Míg a Philae-i templom jellemzően női energiákat képvisel és egy kifejezetten női jellegű templom, addig Ré Kalabsa-i temploma ennek a férfi változata. Tehát itt a férfias energiák és a maszkulin tulajdonságok találhatók meg energiák formájában.

Horváth Zoltán mint látó feltárta számunkra, hogy ezt a templomot is energetikai szempontból a polarizáltság és a harmónia jellemzi. Többféle típusú energia megtalálható itt, ugyanakkor mindegyik energiának mind a két pólusa egyszerre van jelen: a negatív és a pozitív része egyaránt megtalálható ebben a templomban. Ezzel együtt elmondható, hogy Kalabsában elsősorban a férfias tulajdonságokat tanulták a papok: harciasságot, kitartást, önuralmat, küzdőszellemet önmagukért, a fejlődésükért, az életükért és a népükért.

 

Noha ez a templom a férfias energiák tárháza, ez távolról sem jelenti azt, hogy itt a férfiak töltődnek többet, vagy a férfiak számára jobbak ezek az energiák. Az ember ugyanis úgy van összegyúrva, hogy benne mind a két részből (női és férfi, yin és yang) van energia. Így minden férfinak vannak nőies tulajdonságai és minden nőnek vannak férfias tulajdonságai.

Kalabsa templomában a férfias energiákat lehet felvenni azért, hogy ezek a tulajdonságaink és képességeink kifejlődjenek és megélhetővé váljanak, ellenben a női templomban, mint például Philae, ahol a feminin tulajdonságokat lehet fejleszteni, ami természetesen a férfiaknak is jó. Ilyen például a kreativitás és az az ösztönerő, amely által az ember képes megtermékenyülni tudással és megértéssel. Mindkét fajta energiatípus szükséges ahhoz, hogy egy szuperfejlett állapotot, egy tökéletes tudatállapotot érhessen el az ember és megvilágosodhasson.

A falak reliefjein látszik, hogy az istenek miként töltik az emberbe az energiákat, amelyek által a beavatást elnyerő megkapja a tudást és a bölcsességet, mely lépésről-lépésre elvezeti őt a megvilágosodásig.

Minden templomra igaz, így erre is, hogy a beavatottak annyiszor végeztek itt bizonyos szertartásokat, annyiszor nyitottak átjárót a kozmoszra, annyiszor hívták be ebbe a templomba az energiákat a fejlődésük érdekében, hogy ezeknek az erőknek az energianyomai a mai napig megmaradtak. Ezekből is töltődtünk Kalabsában.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..