Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Két vatikáni múmiáról kiderült, hogy hamisítvány

Két olyan mini vatikáni múmiáról, amelyről sokáig azt hitték, hogy talán gyermeké, állaté vagy esetleg sólyomé, kiderülhet, hogy hamisítványok.

 

A Vatikáni Múzeumban dolgozó, múmiákat tanulmányozó kutatók annak felfedezéséről számoltak be, hogy a múmiák közül kettő hamisítvány.

 

Alessia Amenta, egyiptológus és a Vatikáni Múzeum egyiptomi, valamint a közel-keleti antikvitásokkal foglalkozó részlegének kurátora közölte, hogy „Ezek a múmiák a hamisítás jelenségének olyan fontos bizonyítékai, melyeket rendszeresen elkövetnek őrült gyűjtők és olykor tudósok is.”

 

„A Vatikáni Múzeum konzerválással és restaurációval foglalkozó diagnosztikai laboratóriumának tudósai a tavalyi év folyamán két múmiahamisítást vizsgáltak meg, és közölték, hogy végül sikerült két olyan technikát is leleplezniük, amit a sarlatánok használtak arra, hogy múmiákat valóságosnak tűntessék fel.

Eredményeiket csütörtökön mutatták be Rómában, s végül leleplezték e két mini múmia mítoszát is, amelyekről azt hitték, hogy gyermeké, állaté vagy esetleg sólyomé.” – tudósította a Telegraph.

 

A két hamisítvány annak a 9 teljesen mumifikált testből és 18 testrészből álló kollekciónak a darabja, amelyet a Vatikáni Múzeumban őriznek.

 

A kutatók 2007-ben indították útjára a Vatikáni Múmia Projektet azét, hogy katalogizálják, tanulmányozzák és tartósítsák az emberi példányokat, amelyeknek speciális klímaellenőrző rendszerre van szükségük ahhoz, hogy lassítsák a rothadó folyamatokat, valamint megvédjék az értékes DNS-t, amely új megvilágításba helyezheti napjaink betegségeinek a genetikai fejlődését.

 

3.1

Az egyik múmia csontjai valójában a középkorból származnak. Credit: Vatican Museums

 

Az ókori Egyiptomban közel négyezer éven keresztül alkalmazták a mumifikálás, valamint a test bepólyálásának módszerét abból a célból, hogy a testet megőrizzék az örökkévalóság számára.

 

Sok múmia sértetlenül maradt fenn a mai napig, azonban tucatnyi olyan múmiahamisítvánnyal is találkozunk, melyek Napóleon 1798-as egyiptomi expedíciója után kirobbant „múmia mánia” korszakából valók. Különösen az Egyesült Államokban és Angliában volt népszerű „teadélutáni” látványosság az ókori maradványok nyilvános kicsomagolása, s a szemlélődők olykor gavallérosan fizettek is azért, hogy láthassák, mit is rejt a múmiák belseje.

 

Amikor a vatikáni kutatók elkezdték a maguk kettő 60 centiméter hosszúságú múmiáik kicsomagolását, megállapították, hogy a pólya valójában ókori egyiptomi eredetű, viszont ez volt minden. A gipszből és a vászon pólyából készült háromdimenziós festett burkolatot – amit cartonnage-nak hívnak – sárgás gyanta borította, amiről a kutatók azt mondták, hogy ez egyedülálló a 19. század derekán Európában, viszont annál gyakrabban használták Angliában arra, hogy a régiségeknek aranyozott bevonatot adjanak.

 

A 3D CAT vizsgálat kimutatta, hogy a bandázs belsejében egy emberi sípcsont volt, méghozzá egy középkori felnőtt sípcsontja.

 

Röntgen-, CT- vizsgálatokat, DNS-teszteket és más egyéb diagnosztikai módszereket vetettek be számos Vatikánban őrzött múmia esetében, melyek lenyűgöző részleteket tártak fel a bebalzsamozott személyek életével kapcsolatban. Az egyik múmiának egy kis daganata volt a hajas fejbőrén, míg egy másikról, akit korábban sokáig nőnek hittek, kiderült, hogy férfi.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/mummiesvaticanfakes.php#.VMPRf_6G9yM

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..