Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ki kezdjen jógázni?

A tudatosság korát éljük. Mindenki igyekszik többet megtudni a világról, tudatosabban vezetni az életét és felelősségteljesebben élni, jobb sorsot biztosítani a gyermekeinek, mint amilyen esetleg az övé, illetve egyre nagyobb a szabadságigényünk. Egy jó tipp lehet ezen az úton a jóga kipróbálása.

MI A JÓGA?

 

A jóga valójában egy önmegvalósító út, egy keleti bölcseleti rendszer és egy életgyakorlat egyszerre. Ahhoz, hogy ezt jobban átérezzük, érdemes a jógát felosztani szellemi és fizikai jógára, azzal a megjegyzéssel, hogy eredetileg a fő célja a szellemiség.

 

A jóga Indiából származik, de ma már senki nem tudná megmondani, hogy honnan ered. Több mint 5 ezer éves képeket is találtak, amelyek meditáló jógikat ábrázolnak. Már az időtlen bölcsességet felvonultató Védákban is megtaláljuk a jóga gyökereit. A jóga elmélete az Upanisadokban is megtalálható, amelyek a Védáknak a végkövetkeztetéseit foglalják össze. Az első konkrét emlék i. e. 4. századból maradt fenn és Patandzsálihoz, egy indiai bölcshöz kapcsolódik. De mi köze van a bölcsességnek az Upanisadok áldozatbemutatásaihoz? A jóga végső célja az egyesülés, az eggyé válás a Legfelsőbb Lénnyel. Ezt belső áldozatok meghozatalával éri el, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a tudat kontrollálása, edzése és egy fejlett erkölcsiség.

 

KINEK AJÁNLOTT  A JÓGA?

 

Mivel a jóga a nyitottságot, az erkölcsiséget és a külső-belső egyensúlyt tűzi ki célul, ezért a mai, erőinket szétforgácsoló, zavarodott és túlfeszített életritmusunk normalizálásához vezető egyik lehetséges metódus lehet a jóga.

 

A jóga gyakorlása révén közelebb kerülhetünk az egészséges élet ideáljához. A jóga mozgáskultúrája ugyanis fantasztikusan karbantartja és fejleszti az emberi testet is. Jót tesz az izomzatnak, az ízületeknek, a csontozatnak és a belső szerveknek egyaránt.

 

A jógáról sokaknak a légzés és a különféle légző gyakorlatok jutnak az eszébe. Való igaz, hogy a jóga szerves részét képezik eme testgyakorlatok, amelyek az idegrendszerre, azon keresztül a teljes szervezetre, valamint a csakrarendszerre és az aurára is jótékonyan hatnak. Ily módon a felgyülemlett stressz kiürítésének az egyik módozata lehet a jóga.

 

Az előbbiekhez járul a tudat elcsendesítését és az összpontosítást célzó jógagyakorlatok sorozata, amelyek a totális relaxáció és kikapcsolódás élményével örvendeztetik meg a jógázót.

Mivel a jóga a belső béke megteremtésére, az érzelmi és fizikai gátak feloldására is nagy hangsúlyt helyez, ezért alaplépései és egyes elemei kifejezetten ajánlottak gyermekek és kismamák számára is.

A jóga alkalmas a rossz testtartás korrigálására, a helyes légzés kialakítására, a feszültségek feloldásra, az összpontosítás fejlesztésére és a pozitív gondolkodás elsajátítására, különösen a gyermekek körében – állítják a szakemberek.

 

Jóllehet a jóga nem vallás, mégis számos tekintetben olyan igazságokat vall, amelyek harmonizálnak az emberek lelki életével. Ilyen egyebek mellett az erőszakmentesség is. Minden empatikus és az erőszakot elvető, a természetet tisztelő embernek megvan a nyitottsága az embertársai és a világ felé, éppen ez lehet az egyik összekötő kapocs a jóga és a békés lelkületű emberek között. Mindenkinek ajánlott, aki elkötelezett híve az egészségnek és az egységnek, hiszen a harmóniára minden szinten szükségünk van.

 

Természetesen az egészséges, illetve fogalmazzunk úgy, hogy a betegségben még nem szenvedő emberek nyugodt szívvel csatlakozhatnak egy szakképzett jógaoktatóhoz. A betegségben szenvedőknek azonban mindenképpen ki kell kérniük az orvosuk tanácsát.

 

Akik megelőző jelleggel, előre gondolkodva alkalmaznák a jógát, azoknak kitűnő, mivel egészségmegőrző és a szervezet immunitását erősítő hatása közismert. A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos betegségség ki sem alakul annak az életében, aki rendszeresen – hetente – jógázik.

 

Végezetül, jógázzunk akkor, amikor kedvünk szottyan hozzá, a lényeg a rendszeresség, a módszeresség és a kitartás. Olyan sokféle válfaja létezik ma a jógának, hogy szinte mindenki könnyedén megtalálhatja a leginkább hozzáillő irányzatot.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

 

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..