Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ki tudjuk-e használni a külső bolygók pályamenti gravitációját ahhoz, hogy üzenetek küldjünk jóval a naprendszerünkön túli régiókba?

Michio Kaku: Oly sok tudós töprengett már azon, hogy vajon létre tudunk-e hozni egy interplanetáris kommunikációs rendszert azért, hogy ily módon ne kelljen órákat vagy napokat várnunk arra, hogy az üzenetek ki-, illetve visszajussanak a naprendszerünkbe. Például, ha mi a Mars Roverrel szeretnénk kommunikálni, akkor az olykor 20 percbe telik, azaz 20 percre van szüksége a jelnek ahhoz, hogy a Földről a Marsra jusson. És azután újabb 20 perc szükségeltetik, mire az üzenet visszatér hozzánk. Magától értetődően így nem tudna két ember kommunikálni egymással.

 

 

 

Tehát néhányan azt mondják, hogy „Mi a helyzet a gravitációval, vagy másfajta módszerrel, amelynek a segítségével üzeneteket küldhetünk az egész naprendszerünkben?”

Nos, itt felmerül egy probléma. Newton azt állította, hogy a gravitáció azonnali a naprendszerben. Például, ha a Nap azon nyomban eltűnne, akkor Newton szerint az univerzumban mindenki azonnal tudná, hogy a Napunk eltűnt. Azonban, jön Einstein, aki azt állítja: „Ne olyan gyorsan! Ne olyan gyorsan! Amennyiben a Napunk eltűnne, akkor a gravitáció lökéshulláma fénysebességgel terjedne”. Így számunkra 8 percbe telne, mire értesülnénk a tényről, miszerint a Napunknak nyoma veszett. Tehát a gravitációs hullámok is fénysebességgel terjednek. Na, már most, a tisztesség kedvéért jegyezzük meg, hogy ezt senki sem mérte le.

Még egyszer elismétlem: senki sem mérte meg a gravitáció sebességét.

Viszont a legtöbb tudós erősen hiszi, hogy a gravitáció fénysebességgel halad.

 

Más szóval, a kérdésre a következő a válaszom:

Nekünk egyszerűen nincs tudomásunk egy olyan kommunikációs rendszerről, amely lehetővé tenné a számunkra, hogy a naprendszer valamennyi planétáját összekapcsoljuk. A fény nem képes erre. A gravitáció nem képes erre. Szembesülnünk kell a ténnyel, mely szerint Einstein a „felelős”.

 

Forrás: http://bigthink.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..