Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ki vagy Te?

A legtöbb ezoterikus ember erre a kérdésre többnyire a következő frappáns válaszokkal szokott reagálni: „Én Te vagyok”; Én is Az vagyok.”;Ő is Én vagyok”. Értve ezalatt, hogy Ő és Én örök természetünket tekintve egyek vagyunk, azaz Isten részei vagyunk. Mindnyájunkat ugyanaz a lény küldte. Ezzel szemben a materialista (anyagelvű) emberek egészen más önazonosításokat használnak: neveket, korokat, különféle címkéket aggatnak magukra és egyéb tulajdonságokkal tévesztik össze Énjüket. Mi az igazság a napvallás tükrében?

A napvallás úgy is megfogalmazható, mint a megismerés útja, amely minden individuumot (egyéni lelket) elvezet az eredetéhez, Istenhez. Sőt, ezen túlmenően lehetőséget kínál az egyéniség és Isten közötti, harmonikus, szeretetteljes és szabadon választott viszony kialakításához.

Itt a hangsúly az egyéni megismerésen van, majd pedig a szabad választásokon. Isten ugyanis a napvallás szerint olyan határtalan lény, akit semmilyen tényező sem korlátoz, ezért megteheti, hogy addig várjon, amíg csak akar. Nem idegeskedik, nem dühöng, nem gyűlöl, nem várja el, hogy szeressék, vagy imádják, egyszerűen türelmes tanító.

 

Isten tehát nem kényszerít senkit se közvetlenül, se közvetett módon szeretetre, mivel nem önimádó, nem egós, nem zsarnok. Innen nézve a mai emberek jelentős hányada nem hasonlít Istenhez, nem rendelkezik isteni tulajdonságokkal, pedig szeretne.

 

 

A mai ember többnyire félelemben él – bár sokan sokféle stratégiát kidolgoztak már ennek eltusolására –, én mégis így látom őket. A mai ember hajlamos görcsösen kontrollálni életének eseményeit, s ha lehet, minél több dolgot a sorsában. Minél nagyobb valakinek az egója, annál inkább azonosítja magát a testi mivoltával. És fordítva, minél inkább beleragad a testébe, vergődik, szenved az anyagi világ tömlöcében, annál inkább kötődik a testtudatához. Ezért hajlamos a legtöbb anyagi szemléletű ember arra, hogy istent is közel olyannak, vagy legalábbis hasonlónak képzelje el, mint amilyen ő maga. Ez persze óriási tévedés.

 

A napvallás szerint a lelkünk minőségét tekintve (örök természete szerint) egy Istennel, ez szolgáltatja az igazságalapját az előbbi megközelítésnek. Magyarul a lelkünk Istentől ered, belőle és általa létezik, él, fejlődik, tapasztal… Ez a lélek azonban mennyiségileg csupán egy rész Istenből, amely képes megnyilvánulni a különféle létformákban. Az egyik ilyen létforma az emberé.

 

Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy az ember nem csak lélekből áll, hanem teste is van. A lélek és a test között minőségi különbség áll fenn, amit a tudatosságunk próbál, avagy sokszor meg se próbál áthidalni.

Attól függően, hogy a tudatunk éppen az anyagi világ energiáihoz közelít (kötődik, kapcsolódik), avagy a lélekhez (a bennünk lévő istenhez), érezhetjük a távolságot az ég és a föld, a halhatatlanság és a halandóság, a szenvedés és az üdvösség, az egység és a kétség, a harmónia és a diszharmónia között.

Főként a tudatunk felszabadultsága, illetve földhöz kötöttsége határozza meg, hogy milyen választ adunk arra a kérdésre, hogy „ki vagyok én”.

 

A fejlődő lélek útja a napvallás szerint az anyagtalanból ered, átmenetileg anyagi testet ölt, majd az anyagtalan világba tér vissza. Az anyagtalan szót e helyütt nyugodtan helyettesíthetjük a természetfeletti szóval is. Ezt az ismétlődő alámerülést, anyagba zártságot, időbeliséget hívhatjuk emberré válásnak. Ugyanakkor hatalmas illúzió (tévhit) összetéveszteni az aktuális énképünket, személyiségünket az örök lelkünkkel.

 

Remélem, Te is elgondolkozol azon, hogy ki is vagy valójában, s nem csupán elméletileg, hanem gyakorlatilag is bejárod az utat, amely elvezet Téged Istenhez.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..