Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

KÍNAI EGÉSZSÉGES KONYHA

A kínai konyha létjogosultsága mára megkérdőjelezhetetlenné vált a nyugati világban. Mivel Kína nem csak kiterjedése folytán hatalmas ország, hanem lakosainak számában világelső, ezért aligha meglepő, hogy a kínai konyha nagyon változatos. Nem lehetne – s talán nem is szabad – egységes kínai nemzeti konyháról beszélni, viszont annál inkább a régiónkénti jellegzetességekről.

 

A kínai konyha legfőbb jellegzetessége, hogy valamilyen szénhidrátalapú ételhez, amely legtöbbször vagy rizs, vagy tésztaféle, egy kiegészítő fogás járul. Ez utóbbi lehet húsféle, hal, zöldség, tofu vagy másfajta tészta. A leves a kínaiaknál inkább az étkezés végéhez esik közelebb, nem úgy, mint idehaza. Ami tésztaféléket illeti, a rizs és a rizstészta Dél-Kínában, míg a búzából készült tésztafélék inkább Észak-Kínában terjedtek el.

Persze Kínában is találkozunk kulináris kuriózumokkal, mint amilyen a “százéves” tojás. Ez nem más, mint hamu és oltott mész keverékéből álló anyaggal bevont kacsatojás. Ezt a tojást kb. másfél hónapig hagyják állni önmagában, majd utána szervírozzák. De most nem annyira a különlegességekről, hanem a kínai konyha hagyományos kategóriájába tartozó és roppant egészséges receptjeiről lesz szó.

 

kinaikonyha3

 

A kínai konyha eljárási módozatai és alapanyagai számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely miatt nagyon egészségnek mondható. Ilyen például, hogy a zöldségeket nem párolják és nem pirítják túl, ezért az alapanyagok megőrzik az élettani szempontból nagyon értékes hatóanyagaikat: a vitamintartalmukat és eleget tesznek az esztétikai szempontoknak is, amelyek legalább annyira meghatározók, mint az étel minősége. Tehát a színek, az íz- és zamatanyagok orgiájával van dolgunk, ha a kínai konyha finomságait kóstoljuk meg. Hőkezelési eljárásaik között kitüntetett szerepet tölt be a wokban történő ételkészítés. A wok egy speciális főzőedény. Az ízek meghatározásánál, illetve a fűszerek kiválasztásánál egzotikus hatások érvényesülnek, de mindezek úgy, hogy a fűszerek serkentik az emésztést, könnyítik a táplálékanyagok emésztését és energiával töltik fel (vitalizálják) a szervezetet és az aurát. A kínai ötfűszer-keverék (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors), szójaszósz, a rizsecet, a rizsbor, a szezámolaj, a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a csili és a só elmaradhatatlan kellékei a kínai konyhának.

 

KANTONI RIZS

 

Hozzávalók 4 személyre:

250g fehér rizs
1 gyömbérgumó
1 vöröshagyma
1 póréhagyma
4 tojás
1 evőkanál szójaszósz
1 maréknyi garnélafarok
4 szelet sonka
100 g zöldborsó
földimogyoró olaj, só, bors

 

Elkészítés:

Főzzük meg a rizst hagyományos módon. A felvert tojásból készítsünk egy egyszerű rántottát. A szójaszószba pácoljuk be a rákfarkakat. A zöldborsót pároljuk meg. Csíkozzuk fel a sonkát és a rántottát.

Földimogyoró olajon pár perc alatt pirítsuk meg a felaprított hagymát, a gyömbért, a póréhagymát. Adjuk hozzá a tojást, a sonkát és a garnélát. Majd végül hozzátesszük a rizst. Pároljuk készre. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítsük.

 

 

TENGERI HAL KÍNAI MÓDRA

 

Hozzávalók 2 személyre:

1 db (600g) tengeri hal
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál világos szójaszósz
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbérgyökér
1 evőkanál szezámolaj

só, friss korianderlevelek

 

Elkészítés:

A hal mindkét oldalát irdaljuk be (metsszük be) négy helyen. Sóval, étolajjal és szójaszósszal kívül-belül dörzsöljük be. 20-30 percig pácoljuk. Egy alufólialapra helyezzük a felcsíkozott sárgarépa, újhagyma és a gyömbér felét. Erre rakjuk a halat, majd a zöldségek másik felével beborítjuk. A pácot nyugodtan ráönthetjük. Kb. 20 percre helyezzük 200°C- os sütőbe egy vízzel teli edény fölé egy rácsra. Miután a hal megpuhult, a felforrósított szezámolajjal kissé meglocsoljuk és korianderlevelet szórunk a tetejére.

 

KÍNAI TOFULEVES

Hozzávalók 4 személyre:

1 l zöldség-alaplé
3 evőkanál édesrizs ecet
2 kávéskanál szójaszósz
1 kávéskanál szezámolaj
4 db újhagyma
25 dkg tofu

 

Elkészítés:

A zöldség-alaplé készítése hasonló a zöldségleves készítésével, csupán az az eltérés, hogy kevesebb fűszerrel készül és szűrés után csak a visszamaradt értékes, tápanyagokban gazdag levét használjuk fel.

Az alaplevet először felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szójaszószt, az édesrizs ecetet és a szezámolajat. A felmelegített tofudarabkákra öntjük a forró levest. A tetejére pedig szórjunk újhagymát.

A tofu magyarul szójasajt, mely magas fehérjetartalmánál fogva nem csak a vegetáriánus kedvelt étele. Egészségvédő és gyógyító hatását sokan elismerik.

 

MANDARINLEVES

 

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg sertéshús
1 evőkanál olaj
15 dkg gomba
2-3 sárgarépa
1 csokor zellerzöld
1,5 l erőleves vagy húsalaplé
10 dkg paraj
1 db tojás
2 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
0,5 l víz

 

Elkészítés:

A csíkokra vágott húst megpirítjuk. A felszeletelt gombát, sárgarépát és zellerzöldet a húshoz adjuk. Összepároljuk. Felengedjük a levessel. Hozzáadjuk a felaprított parajt. Ha felforrt, belekeverjük a felvert tojást. A levest vízben feloldott étkezési keményítővel sűrítjük.

KÍNAI TÖLTÖTT BATYU
Hozzávalók 4 személyre:

1 csokor zöldhagyma
1 édeskömény gumó
40 dkg lazac
1 db citrom
16 rizstészta lap
só, fehér bors, csipet őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

A zöldhagyma leveleit pár percre forró vízbe tesszük. Ily módon felpuhulnak. A kockára vágott lazachúst meglocsoljuk a citromlé felével. Majd hozzáadjuk a felkockázott édesköményt, a felszeletelt hagymát és a reszelt citromhéjat. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, gyömbérrel. A vízbe áztatott rizslapokra kanalazunk a lazacos masszából. A lapokat ügyesen felhajtjuk a sarkainál és a zöldhagyma szárával megkötözzük. Gőz fölött egy szitában 10-15 perc alatt készre pároljuk.

 

CUKKINIS KÍNAI TÉSZTA

(„KÍNAI SPAGETTI”)

 

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg kínai tészta

2 evőkanál fokhagyma

1 evőkanál gyömbér

4 evőkanál szezámolaj

20 dkg sertéshús

1vöröshagyma

1 csomag újhagyma

1 db cukkini

5 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál cukor

1 db chili

 

Elkészítés:

A tésztát főzzük meg az útmutatója szerint. Közben készítsük elő a hozzávalókat. Vágjuk vékony csíkokra a húst. A cukkinit kockázzuk fel. A vöröshagymát vágjuk apróra, az újhagymát karikákra, míg a fokhagymát zúzzuk szét.

Vegyük elő a wokot. Olajon pirítsuk meg pár pillanat alatt a fokhagymát és a gyömbért, majd adjuk hozzá a húst. Pár percig pároljuk, illetve pirítsuk. Ezután a felszeletelt hagymaféléket és a cukkinit adjuk hozzá. Majd a szójaszószt, a cukrot és egy kis vizet adjuk hozzá. Néhány perc alatt tökéletesen puhára pároljuk. Végül a kitálalt tésztára öntsük a zöldséges ragut.

 

KÍNAI ZÖLDSÉGEK WOKBAN

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál mogyoróolaj

kevés gyömbér

fokhagyma ízlés szerint

3 db újhagyma

½ chili paprika

1 evőkanál osztrigaszósz

1 teáskanál kínai rizsecet

1teáskanál szójaszósz

1 zacskó kínai zöldségkeverék

 

Elkészítés

Az wokban felforrósítjuk az olajat. Betesszük a felaprított gyömbért, fokhagymát, újhagymát és chilit. Néhány percig hevítjük, pirítjuk. Ezután beletesszük a különféle felcsíkozott zöldségeket, röviddel ezután a szószokat. Pár perc alatt ress-ropogósra sütjük folyamatos keverés közben. Azonnal tálaljuk.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..