Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kínai gyógyászat

A kínai orvoslás java része a Nej-csing című könyvben maradt ránk, melynek jelentése: „A fizika kézikönyve”. A könyvet az i.e. V-IV. században állították össze. Ez a  mű az arany császár, Huang-Ti, és miniszterelnöke, Csi-Po beszélgetését tartalmazza. Szinte csak akupunktúrával foglalkozik. Lényege abban áll, hogy az energia szervezetbe történő beáramlásának vagy az onnan való kiáramlásának biztosít szabad utat az akupunktúra. Egyes iskolák szerint 365, mások szerint 600 olyan pont van, amelyen keresztül az energiaáramlás befolyásolható az energiavezetékekben. A meridiánoknak is nevezett energiavezetékek az érrendszerünkhöz hasonlóan behálózzák testünket és az auránkat. Ily módon életerővel, azaz csi-vel látják el a belső szerveinket, illetve meghatározzák a hangulatállapotunkat és a gondolkodásmódunkat is.

 

kinaigyogyaszat6

 

King-nong császártól maradt ránk az első gyógyszerkönyv és növénytan (Pen-csao). Huang-Ti császár rendszerbe foglalta a korabeli orvosi ismereteket. Innen ismerjük a yin-yang, az aktív és a passzív, a hím és női elvet. Az első kínai orvosi iskolák i.e. XI. században alakultak. Ko-Kin-kei i.sz. 220 körül írt egy lázas és egy láztalan megbetegedésekről szóló könyvet. Majd 290 körül Vamg-Su-he császári orvos tízkötetes pulzustant állít össze. A XIII. században King-Cse-ming 24 kötetes művet ad ki a női betegségekről. Micsoda szakirodalma volt az orvostudománynak a Távol-Keleten a nyugati medicinát jócskán megelőzve!

 

A kínai orvoslás filozófiája megkülönböztet aktív és passzív anyagot, illetve öt elemet. Az anyagban két fő tulajdonság található: férfias (jang) és nőies (jin). Az orvos feladata, hogy a betegben beazonosítsa az uralkodó tulajdonságot. A kínai gyógyászat alapállása szerint a test fő szervei: a szív, a tüdő, a máj, a vese és a belek, ötfélék lehetnek: vörös, fehér, kék, fekete és sárga. Ennek felismerésével lokalizálható a betegség székhelye.

A kínaiak különös hangsúlyt helyeztek a pulzusra. Főleg azért, mert az egyes testtájakon eltérő a hőmennyiség és ennek megfelelően a pulzusunk is. A pulzusvizsgálat annyira összetett, hogy akár órákat is igénybe vehet.

 

A kínai gyógyászat gyógynövénykúrákat, akupunktúrát, különböző étrendterápiákat, masszázsfajtákat (Siacu, Tiu na), mozgáskultúrákat (Qigong, Tai Chi) használ fel és mindig az ember-kozmosz egységének helyreállítására törekszik. Az emberi szervezetre úgy tekint, mint a világ kicsinyített képmására. Lényegében ugyanazok az elemek építik fel a világegyetemet, mint az embert. Az emberben ezért teljesen hasonló folyamatok zajlanak, mint a nagyvilágban. A jang elv állandóan kiegészül és küzd a jin elvvel. Kettejük egyensúlya biztosítja az egészséget.

 

I.e. II. században készült a kínai orvoslás első nagy tankönyve, a “Huang-Ti nei-csing”, azaz “A Sárga császár klasszikus belgyógyászata”. Ez egy hatalmas mű, amely apró részletességgel tárgyalja a diagnosztikai eljárásokat, a különböző terápiákat és összehasonlítja az emberi szervezet működését a természeti jelenségekkel, valamint a társadalom életével.

Három természetfilozófiai koncepciót ismerhetünk meg a műből: a yin és yang elvek dialektikáját, a mindent átható életlehelet, azaz a csi létezését, s az öt elem tanát. Érdekességképpen megjegyzem, hogy démonűző és egyéb varázsló praktikákat is tartalmaz ez a könyv.

 

Yin-yang elv

 

A yin-yang (magyarosan jin és jang) Kung Fu-ce (Konfuciusz) társadalompolitikai elképzeléséből indul ki, de tanításait Cson-Jen fejlesztette tovább és terjesztette ki a jin és a jang típusú erők és jelenségek elméletével. A jin-jang elvek minden természeti jelenségben megtalálhatók egymást kiegészítve, mégis feszültséget okozva. Ellentétesség és egymásrautaltság található e két lételem között.

 

A jin és jang relatív fogalmak. A jang energiák megtestesítője a természetben a Nap, míg a jiné a Hold. A nő a jin, a férfi a jang energia. Az állatok a jang, míg a növények a jin princípiumok hordozói. Az állatok mozognak, míg a növények inkább passzívabbak. A kövek általában jang energiát képviselnek. Sőt, ettől ezerszer bonyolultabb a rendszer, mivel az állatokon, növényeken belül és a kristályok között is találunk jin, illetve jang energiatöltöttségű, illetve beállítottságú fajtákat.

 

A jin és jang olyan finom átmenetekkel rendelkező kombinációk, mint ahogyan a nappalból éjszaka lesz, ahogyan a Hold átadja helyét a Napnak, miként az évszakok egymásba fordulnak, a meleg időjárás lehűléssé változik, a fénynek van árnyéka és így tovább. Tehát semmi nem statikus, minden átmenetekből tevődik össze. Ami lemerült, feltöltődik. Ami ma erővel teli és fiatal, az előbb-utóbb megöregszik és elkorhad. Ebben az életfilozófiában nyoma sincs jó-rossz ellentétnek, annál több viszont a kiegyensúlyozottságra való törekvés. A jin és jang elv speciálisan az emberre is vonatkoztatható.

Az öt elem tana

Az öt elem tana nem pusztán az orvoslásra, hanem az összes létező természeti folyamatra vonatkozó filozófiai rendszer. Minden dolog öt fázison, állomáson vagy elemen megy keresztül, mígnem visszaérkezik az elsőhöz. Onnan kezdődik elölről a körforgás.

Az öt elem a következő: a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. A keleti ember világképében az elemek többek, mint a szó szerinti jelentésük. Az elemek egyben tulajdonságok, erők, energiák, mozgások, színek, érzések, hatások összességei és olvasztótégelyei. Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy analógialáncokkal van dolgunk.

Elem

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Klimatikus energia

szél

hőség

nedvesség

szárazság

hideg

Évszakok

tavasz

nyár

nyárutó

ősz

tél

Szerv

máj-epe

szív-vékonybél

lép-gyomor

tüdő-vastagbél

vese-húgyhólyag

Testnedv

könny

izzadság

nyál

takony

vizelet

Uralt anatómiai szervek

izmok és inak

érrendszer

“hús” és kötőszövet

bőr

csontok

A szerv külső “megnyilvánulása”

körmök

arcszín

ajkak

testszőrzet

haj

Ízek

savanyú

keserű

édes

csípős

sós

Érzelmek

indulatok

öröm

aggódás, rágódás

bánat

félelem

Életciklus

születés

növekedés

átalakulás

hanyatlás

megállapodás (halál)

 

 

Akupunktúra

 

Az akupunktúra egy olyan terápiás módszer, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín speciális pontjaiba abból a célból, hogy a feltorlódott energiát, vagy energiablokkot feloldják általa, s ily módon helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját.

 

Az akupunktúrás terápia egy egységes rendszert alkot. Feltehetőleg i.e. 1200 és 220 között alakult ki Kínában. Kitűnően alkalmazható funkcionális rendellenességek esetében, például gyulladásos betegségek, keringési rendellenességek, neurológiai és izommal kapcsolatos problémák, belső elválasztású mirigyek betegségeinek kezelésében. Ezen esetek nem akut problémák, kialakulásuk több hónapot, vagy évet vesz igénybe. Kitűnő eredményeket érnek el akupunktúrával a fájdalomcsillapítás terén. Széles körben alkalmazzák többek között a migrén okozta és a balesetek hatására keletkező szenvedés enyhítésére.

A hagyományos kínai akupunktúra úgy működik, hogy nem gyomja el a fájdalmat, hanem helyreállítja a keringést. Ezt ma már a kutatások is visszaigazolták. Például az izomgörcs lecsökkent hőmérsékletét akupunktúrás stimulálással normalizálták.

 

A nyugati orvoslás is megnyugodhat, mert semmiféle hókuszpókusz nincs az akupunktúrában. Kimutatták ugyanis, hogy valódi neuro-kémiai alapjai vannak ennek a terápiának, magyarán ténylegesen hat az idegrendszeren keresztül a szervezet működésére. Érdekes, hogy vannak még fehér foltok az akupunktúra hatásmechanizmusait illetően, mert a kínai elmélet szerint létezik a szervezetünkben egy felszíni keringési rendszer, amely közvetíti az akupunktúra hatásait, de eddig a nyugati orvoslás még nem ismerte fel. Minden bizonnyal ez a bőr felszíne alatti, a bőrt az izmoktól elválasztó kötőszövetben futó, hosszanti vezetékekből álló rendszer lehet, amely összekapcsolja a belső szerveket. Ezeket nevezi egyébiránt meridiánoknak vagy energiavezetékeknek a kínai gyógyászat. Tehát valószínűsíthető, hogy a nyugati elemző elmék soha sem fogják megtalálni a bőr alatti rétegekben ezeket a csatornákat, mert ezek se nem idegek, se nem nyirok-, se nem vérerek, hanem fizikailag láthatatlan energiahálózatok.

Az energiavezetékekben folyik a csí, vagyis az életenergia, mely az élettani funkciók alapja. Olyasmi, mint a bioenergia. De bárhogyan is nevezzük, ha szakadatlanul és bőségesen áramlik, akkor egészségesen tartja a szerveinket a bőrfelszíntől a csontvelőig, de ha gyengül vagy apad, akkor automatikusan felüti fejét valamilyen hiányosság vagy krónikus betegség. Voltaképpen ezt a folyamatot befolyásolja a tűbeszúrásos módszertan.

 

A tű beszúrásával az akupunktúrás pontokat, valamint az ott található idegvégződéseket stimulálják néhány percig. Az energia és az ingerület terjedni kezd a testben és az aurában, tehát a vegyi anyagokon kívül energiák is felszabadulnak. Természetesen egy alkalomtól nem lehet mindig csodát várni, bár a fájdalomcsillapítás szinte azonnal érzékelhető. Mindenesetre a krónikus megbetegedéseket a kezelések ismétlésével fokozatosan meg lehet szűntetni, s a tűszúrástól sem kell különösebben tartani, mert a szakemberek minimális fájdalmat okoznak csupán, viszont a gyógyító hatás óriási.

Speciális akupunktúrás módszerek

Homeopunktúra – mint ahogy a nevéből is kitűnik, ez az eljárás a homeopátia és az akupunktúra ötvözete. Ilyenkor a szakember a tűt kezelés előtt homeopatikus szerbe mártja finom rezgést juttatva a neuralgikus pontokba.

 

Moxipunktúra – ennél a módszernél általában egy moxakúpot tűznek a tű végére, amit meggyújtanak.

 

Urinpunktúra – ez a módszer arról szól, hogy a saját vizeletet és homeopatikus szereket felhasználva, illetve bejuttatva zajlik a tűszúrás az injekcióhoz hasonlóan.

 

Haemopunktúra – ez a meglehetősen bizarr eljárás úgy zajlik, hogy a saját vérből egyetlen cseppet az akupunktúrás pontba juttatnak.

 

Apipunktúra – ez az eljárás nem túl barátságos első hallásra, mert szó szerint egy méhecskével szúratják meg a megcélzott akupunktúrás pontokat.

 

Ötpontos módszer – a komoly szenvedélybetegségekről való leszoktatás egyik akupunktúrás módszere, amikor is a fülbe szúrnak tűket, s azon keresztül stimulálják a belső szerveket. Ily módon cigaretta-, drog-, alkoholfüggőség is jó hatékonysággal megszűntethető.

 

Fonál beültetéses akupunktúra – ez egy veszélytelen és nyomnélküli akupunktúrás ágazat.

A kezelés során egy 7-8 mm hosszúságú cérnát ültetnek az akupunktúrás pontba, ami kb. 3-4 hét alatt szívódik fel. A beültetett cérnadarabok állandó stimulációt fejtenek ki elősegítve ezzel a gyógyulást. Szinte minden, a tűszúrásos akupunktúránál felsorolt betegségre ajánlják ezt a hatékony eljárást. A kezelés mellékhatásoktól mentes.

 

Fülakupunktúra – elsődlegesen a dohányzásról való leszoktatás, az elhízás kezelésére és a heveny fájdalmak csillapítására használják. A fülön több mint 100 akupunktúrás pont található, melyeket egy elektroakupunktúrás készülékkel stimulálnak. Ezt követően egy egyszeri használatú, másfél milliméter hosszú, tartós fültűt helyeznek bele. A tű vízálló és alvás közben is a fülben maradhat.

 

Lézeres akupunktúra – ez egy tűmentes, fájdalommentes és mellékhatásoktól mentes módszer, mely allergiás panaszokra, sebek gyógyulását elősegítendő és mozgásszervi problémákra kifejezetten javallott.

 

Boldog napot!

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..