Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

KÍNAI JELEK ÉS TALIZMÁNOK EREJE

YIN-YANG

Dinamikus erőegyensúly

 

A kínai ezoterikus hagyomány minden változás legvégső okaként a yin és a yang erőpárost teszi felelőssé. Ez a két erőnem vagy őserő vagy princípium csap össze és simul össze minden teremtményben és minden eseményben, amely a világegyetemben létezik. A dinamizmus, a mozgás, a polaritások kiegyensúlyozottsága és az univerzum erőinek szent tánca, a folyamatos ciklikusság, az elkorhadás és a megújhodás, az enantiodrómia (az ellentétetek átcsapása, átalakulása egymásba) fejeződik ki ebben a kínai jelképben.

A Sárga Császár „könyve” így ír erről:” “Az univerzumban minden az örökké váltakozó yin és yang erők határoznak meg.” A yin eredetileg árnyékos lejtőt, míg a yang a napsütötte lejtőt szimbolizálja. Természetesen sokszoros jelentésrétegek bújnak meg az egyszerűnek tűnő yin-yang embléma hátterében. A yin-yang talizmánként viselve a test és a lélek harmóniáját erősíti, a belső és a külső béke megteremtését, valamint az ellentétek kiegyensúlyozását hivatott szolgálni.

 

kinaijelekestalizmanok8

 

PAN-ZHANG

Hosszú és zavartalan életszalag

 

Kínában és Tibetben egyaránt elterjedt a végtelen hurok, más néven a hosszú élet csomója, amit a kínaiak pan-zhang ábraként tartanak számon. A pan-zhang elsődleges jelentése „hosszú tekervény”, illetve „hosszú zsinór”. A pan-zhang a buddhizmus nyolc legszentebb jelképének egyike. A keleti hagyomány eredetileg Visnu isten mellkasát díszítette, mely más relációban az isteni segítséggel legyőzött ellenség beleit jeleníti meg. (zhang kiejtve nagyon közel áll a zang szóhoz, ami beleket jelent). A kínaiak szíveses használják a pang-zhangot díszítő motívumként. Talizmánként pedig azért viselik, mert hosszú, zavartalan, harmonikus, boldog, törésektől és sorscsapásoktól mentes életet várnak tőle. Nem véletlen, hogy szerencsecsomónak is hívják Kínában.

 

A NYOLC TRIGRAM

 

Gyakran ábrázolják a yin-yang jelet a nyolc trigram gyűrűjében. A taoizmus legismertebb szimbólumával van dolgunk, amely a világ kettősségének nyolc ősokát sűríti bele egyetlen jelképbe.

A trigramok a szünet nélküli átalakulások, idegen szóval transzformációk jelei. Minden trigram egy-egy állapotnak vagy fázisnak feleltethető meg. A valódi átalakulás mindig belső, mindig rejtett, a külső változások belőlük erednek és tőlük függnek. A természetben zajló formaváltozásoktól, a szociológia és a pszichés folyamatokig szinte mindenre könnyedén alkalmazhatóak. A trigramok sokszor nem is csak a tényekre, hanem a rejtett lehetőségekre utalnak. Lássuk a nyolc trigramot:

 

  1. Kun („befogadó”) – föld, anya, alávetettség, passzivitás, anyag, hasüreg, tehén, feketeség, forma, látszat,
  2. Csen („gerjesztő” vagy „aki felriaszt”) – villám, legelső fiú, láb, holló, megrázkódtatás, mozgás, gyorsaság, erő, mennydörgés, út, visszatérés,
  3. Li („tapadó”, „ragaszkodó”, „aki helyben marad”) – tűz, fényes, a második lány, szem, alkalmazkodás, függőség, közeledés, egyesülés, fegyver, szárazság, túlvilág, teknőc, kígyó, fácán,
  4. Tui („derűs, nyugodt”) – tó, a harmadik lány, száj, nyugtalanság, öröm, ágyas, kötelesség, álhatatlanság, mocsár, bárány,
  5. Csien (“teremtő”) – ég, atya, aktivitás fej, uralkodó, sárkány, ló, arany, kör, nefrit, jég, hideg, kiszáradt fa,
  6. Szun („szelídség”) – szél, áthatol, behatol, az első lány, comb, törtetés, felemelkedés, tyúk, fa, munka, fehér, magasság, nyereség, szag, szélesség, homlok,
  7. Kan („szakadék”) – víz, középső fiú, fül, feneketlen mélység, sertés, veszély, bukás, titok, sorscsapás, tolvaj, holdfény, róka, lehetőség,
  8. Ken (“mozdulatlanság”) – hegy, legfiatalabb fiú, kéz, állhatatosság, tartósság, nyugalom, szerzetes, fogság, erő, ajtó, mellékút, hüvelykujj, orr, kutya.

 

Ez a nyolc trigram a nagy családot jelképezi. Az anyát és az apát, valamint a három fiút és a három leányt. A mozgás három stádiumát fejezik ki a fivérek: a mozgás kezdete, a mozgásból eredő veszély, a mozgás vége. Míg a három leány a mozgás fázisainak belső képességeit jelenítik meg: szelíd behatolás, megvilágosodás és derűs nyugalom.

 

Ez a nyolc trigram képezi a kínai jóskönyv, a Ji csing (Változások könyve) hatvannégy hexagramjának az alapját. Ebben az esetben a hexagram hat vonalas jelet takar, amelyet úgy kapnak, hogy a fent említett 8 trigramot kettesével összeillesztik, egymásra helyezik. Így 64 variáció, vagyis 64 darab hat vonalas jel adódik. Aki talizmánt készít belőlük, azt hozzásegítik a jövendő megismeréséhez.

 

FU

Szerencsejelkép

 

A Fu talizmán egy ősi kínai piktogram, melynek funkciója szerteágazó. Úgy foglalható össze a szerepe, mint gazdag, sikeres, hosszú és boldog élet jelképe. Gyakran találkozunk a Fu ábrával üdvözlőkártyákon, mert ez a piktogram a szívből jövő jókívánságok energiáit hordozza. A kínai tradíció szerint az esküvői szertartás során ezt a két jelet virágokból rakták. Ebben az esetben a termékenységet és a gyermekáldást hivatott kifejezni.

 

SHUI SZIMBÓLUM

 

Viselhetünk olyan talizmánt is, amely a víz jelentésű shui jelet ábrázolja. A taoista teremtéselméletben kitűntetett szerep jut a víznek. Erre a Tao te csing nyolcadik verse is céloz oly módon, hogy felhívja az ember figyelmét a víz megfeleltetéseire. Eszerint a transzcendencia (láthatatlan, igazi valóság) hasonlatos a vízhez, mert az is, miként a víz, képes felvenni mindennek az alakját. Eközben nem fejt ki ellenállást. Bár az emberek megvetik, mert közönségesnek gondolják, s mert mindenben a nagyságot és a magasságot keresik, mégis ha a valóságot akarjuk megtalálni, akkor a mélységet kell fürkésznünk és az egyszerű dolgokra kell odafigyelnünk.

A víz piktogramjával ellátott talizmán hozzásegít a saját transzcendenciánkhoz, melyből a valódi béke, derű, nyugalom, boldogság, mértékletesség és harmónia fakad.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..