Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

KÍNAI MASSZÁZS

A távol-keleti világ úgy vonult be a nyugati történelembe, mint az ősi gyógymódok tárháza. Harcművészetek, karmában és többszöri testet öltésben hívő vallások és számtalan alternatív medicina jut eszébe az európaiaknak a misztikus Távol-Kelet kapcsán. A klasszikus orvoslástól eltérő gyógymódok között tartjuk számon a kínai masszázst is.

 

kinaimasszazs3

 

Amikor kínai masszázsról beszélünk, akkor nem pusztán a test bizonyos részeinek kimozgatására, helyreillesztésére és az izmokban eltárolt feszültségek feloldására gondolunk. Hanem a különféle pontnyomások, simítások és fogások egyúttal az energiákkal történő harmonizálást is magukba foglalják. A kínai masszázsnál tehát kulcsfontosságú szerep jut az emberi testben és az embert körülvevő aurában található energiavezetékeknek. Minthogy a harmónia visszaállítását úgy érik el, hogy az energiák szabad áramlását teszik lehetővé az energiavezetékekben. Így a kínai masszázs közel áll az akupunktúra és a csi-kung művészetéhez. Az alapelvek azonosak mindegyik kínai gyógymódnál. De a masszázsnak több előnye is van. Ilyen például, hogy nem kell tűt használni, ezért aki ódzkodik a tűszúrástól, annál is alkalmazható. Továbbá azokat a neuralgikus pontokat, amelyeket akupunktúrával nem lehet kezelni, a masszázzsal sok esetben kitűnően lehet gyógyítani.

 

A kínai masszázs egyaránt alkalmaz akupresszúrás kezelést (reflexológiai pontok nyomása), masszázsfogásokat, melyekkel az izmokat lazítja és kimozgatásokat, melyek már a csontkovácsoláshoz állnak közelebb. Így lényegében egy ötvözött technikáról van szó.

A kínai masszázs célja, hogy ne csak az ízületek kerüljenek a helyükre és ne csak az izmok lazuljanak el, hanem a belső szervekben keringő életenergia is mindenhol kiegyensúlyozott mértékben legyen jelen. A legfontosabb a Yin-Yang taoista elve, vagyis a kiegyenlítődés. Eszerint kétféle célja lehet a kínai masszázsnak: erősíthet, növelhet, támogathat (tonizálás), serkenthet – ez a Yang elv erősítését jelenti, avagy nyugtathat, szelídíthet, csökkenthet, levezethet – ez a Yin elv alkalmazása.

A kínai masszázs tehát összetett céllal rendelkezik: az energiák és a vér szabad áramlásán kívül a szervek energiafolyamatainak elősegítése és egyensúlyba hozatala, a test akadálytalan mozgatása és a tudat kiegyensúlyozása is kiemelt hangsúlyt kap. Összességében elmondható, hogy egy komoly gyógyító és ami talán még fontosabb, egészségmegőrző rendszer.

 

Minden kínai iskola különböző. Ekképpen a Yijinjing (izom és ín átalakítása), Shaolin, Csikung masszázs, gyermek masszázs, harcművészeti masszázs rengeteg légző gyakorlattal kiegészítve.

 

A kínai masszázs hatékonyan alkalmazható:

  • legtöbb mozgásszervi betegség,
  • belső szervek betegségei,
  • idegrendszeri problémák,
  • álmatlanság,
  • túlzott stressz,
  • vérnyomásproblémák
  • immungyengeség,
  • krónikus kimerültség esetében.

 

Keleten elterjedt és népszerű az alkalmazása megelőzés céljából is. Ahogy Kínában a közmondás tartja: ne akkor kezdj el kutat ásni, amikor már szomjas vagy. Ennek szellemében a prevencióra nagy hangsúlyt helyeznek. A kínai masszázst előszeretettel kombinálják egyéb természetes gyógymódokkal, mint például a gyógynövények. A helyesen alkalmazott kínai masszázsnak mellékhatásai nincsenek.

 

A kínai masszázs eredményeit klinikai körülmények között tesztelték és megállapítást nyert, hogy meglehetősen hatékony módszerről van szó. A kínaiak holisztikus (egységre ható) szemléletét hűen tükrözi, hogy sokszor a masszázst kiegészítik moxaterápiával, köpölyözéssel, gyógynövény-terápiával és egyéb energiaserkentő eljárásokkal. Sokan otthoni körülmények között is alkalmaznak családtagjaikon kínai masszázst, mivel könnyen elsajátítható és sokoldalúsága miatt az egész élet folyamán bármikor szükség szerint alkalmazható.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..