Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kínai orvoslás

Ki ne hallott volna már a kínai akupunktúráról, masszázsról, mozgáskultúráról (csi kung), légzésterápiáról és gyógynövényekről. A nagy múltú kelet még őrzi a gyógyítói tradíciókat. Ezúttal tegyünk egy kis képzeletbeli utazást az egzotikus Kínába és fejtsük meg a több ezeréves kínai gyógymódok titkát.

 

kínaiorvoslás1

 

Polaritás és 5 elem

A kelet orvostudományának szülőhazája minden bizonnyal Kína. Az évezred folyamán nem sokat változtak a gyógymódok, hála Istennek. I.e. 400-ig a vallás, a mágia és a gyógyítói tudomány egynek számított. Csak ezen időpont után váltak szét az útjaik.

A kínai orvos szemlélete a következő: a yin-yang és az öt elem világképén nyugszik. A yin-yang az egész univerzumban előforduló polaritásra utal. Minden a pozitív és a negatív, a fény és a sötét, a vonzás és a taszítás elveiből fakad, legyen szó akár bolygókról, akár emberről, akár mikroorganizmusokról. A yin szó a domb árnyékos oldalát, míg a yang a napos oldalát jelenti. Ezzel a szóképpel minden világossá válik a szemlélő számára.

Az öt elem a kínaiak szerint: a föld, a tűz, a víz, a fa és a fém. Mindezekből következik a gyógyítás lényege, ami nem más, mint újra harmóniába állítani a pólusokat és az elemeket.

 

kínaiorvoslás2

 

Diagnózis

 

A betegségek okai a kínaiak szerint lehetnek külsők és belsők. Külső okok: az időjárás, a szél, a hőmérséklet, az eső, a táplálkozás helytelen volta, de lehetnek mérgek vagy egyszerűen a fáradság. Az emberben is léteznek okok: a félelmek, a szenvedélyek, az érzelmek milliónyi formája.

A diagnózis felállítása során a kínai orvos vizsgálta a pulzust, majd „kopogtatott” és „hallgatózott”, s részletekbe menően kikérdezte a beteget, hogy minden körülményt feltárjon az életéből. Több mint százféle érverést tudott egy jó orvos megkülönböztetni. A pulzusra úgy tekintettek, mint a hárfa húrjaira. A gyógyító átnézte a szájat és a különböző testnyílásokat. Megvizsgálta a vizeletet, még esetenként meg is kóstolta.

 

kínaiorvoslás4

 

Akupunktúra

 

Ez a kezelési módszer lehetővé teszi, hogy az energia (csi) behatoljon a szervezetbe, vagy elhagyja azt 365 vagy más források szerint 600 energiapontnak valamelyikén, amelyekbe speciálisan erre a célra kifejlesztett tűket szúrnak. Az akupunktúra szerint az energiavezetékekben áramlik az életerő (csi), amelyek szoros kapcsolatban állnak a belső szerveinkkel, tulajdonképpen éltetik azokat. Ha az energia elakad az energiavezetékekben, akkor torlasz keletkezik, amit meg kell szűntetni. Ezt érik el a tűszúrásokkal.

 

A kínai gyógyászatban csaknem mindenre használták ezt a tűbeszúrásos gyógyító eljárását. A tű készülhetett csontból, de fémből is. Az akupunktúra újra helyreállította a szervezet vér-, nedv- és energiakeringését. A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói minden betegségnek megtalálták a hozzátartozó akupunktúrás pontját/pontjait. S bár a meridiánok (energiavezetékek) létezése tudományos módszerek révén még nem teljesen bizonyított, az akupunktúra létjogosultságát az eredmények egyértelműen alátámasztják.

 

A nyugati medicinában többnyire fájdalomcsillapítására, mozgásszervi bántalmak, reumatikus panaszok, neurotikus problémák kezelésére, légzési és emésztési funkciók zavarainak orvoslására használják az akupunktúrát. A migrénes, a menstruációs fájdalmak és az asztmatikus tünetek kezelésében érték el a legkimagaslóbb eredményeket az akupunktőrök. Az allergiás tünetek és az izomfájdalmak enyhítésében is komoly hatásfokkal alkalmazták ezt a tűszúrásos eljárást.
kínaiorvoslás7

 

Égetéses gyógymód

 

Kínában az orvos moxát (moxibustiot) is alkalmazott. Ennek keretében a gyógyító egy moxa-kúpot vagy moxagolyót (fekete üröm porrá tört leveleiből állt) meggyújtott a problémának megfelelő akupunktúrás ponton. A hő és a hőhatás nyomán keletkezett hólyag a jang erő befolyását növelte. Illetőleg, a bőrön keresztül bediffundálódó (átpréselődő) hő állítja helyre az egyensúlyt. Ezzel érte el az energiák szabad áramlását és a tünetek csökkenését.

A gyógyfű az eljárás alatt beégett a bőrbe és energiái átadódtak vagy egyesültek a testtel. Nem csak fekete ürömöt, hanem más növényeket, például gyömbérgyökeret, hagymást stb. lehet moxázáshoz használni.

 

kínaiorvoslás5

 

A kínai gyógyszerek

Több, mint 2000 alapanyagból közel 16000 gyógyszert készítettek. Az összetevők között meglehetősen egzotikus és furcsa növényi és állati alkotóelemet is találunk. Például porrá zúzott tengeri csikót, szarvas péniszt, tigrisfogat, különféle állatok máját és belsőségeit, vagy éppen polip festékanyagát is felhasználták gyógyítás céljára.

 

Egyik leghíresebb növényi gyógyszerük a gin-seng gyökér, melyet egyesek naponta fogyasztottak vérszegénység és lázas betegség esetén is. De használtak teákat, kendert, citrust, kámforfát, rebarbarát, csírákat és rengeteg növényi kivonatot. Alkalmaztak kábítószereket is, például mandragórát, ópiumot és hasist.

Bőrbajokra kénes fürdőket rendeltek, de számos ásványt alkalmaztak előszeretettel.

Külön ágazatot képviseltek a varázslatok, amikor szellemek segítségét kérték a bajok elhárítására és erejükkel gyógyító talizmánokat készítettek.

 

Úgy gondolkodtak, hogy a természet majd megmutatja, hogy meddig szedjen egy-egy orvosságot a beteg.

 

Köpölyözés

 

A köpöly egy harang alakú üvegcsésze, melyet a testünket behálózó energiavezetékek megadott pontjaira helyeznek. A régmúltban az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak erre a célra, manapság bambuszból, kerámiából vagy üvegből készítenek köpölyt. A belsejét alkoholos kendővel kitörlik, s láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz rögtön elalszik, minekután vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpölyt 10-15 percig hagyják a bőrön. Hatására a test távolabbi részeiből a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr felemelkedik és kipirosodik. A szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik. Ezzel egy méregtelenítési folyamat veszi kezdetét. A testben felhalmozódott salakanyagok elkezdenek kioldódni. A kiválasztásban kulcsszerepet kapnak a vesék. Ma már a korszerű szalonok egy részében elektromos vákuumszívó berendezéseket használnak.

A köpölyözést gyakorta használják narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra, izomfájdalmakra, allergiára, asztmára, tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, anyagcsere-zavarokra, sőt még menstruációs görcsökre is a méregtelenítésen kívül.

 

kínaiorvoslás7

 

Csi-kung

 

A csi-kung a test, a lélek és a szellem egyensúlyteremtő ősi kínai módszere. A csi levegőt, életerőt, energiát jelent, míg a kung a tartós erőkifejtés és a munka megfelelője. A csi-kung tehát nem más, mint az életenergia hosszantartó művelése, fejlesztése.

A csi-kung a kínai egészségmegőrző gyakorlatok gyűjtőneve. Ez az ősi önfejlesztő módszer magába foglalja a szellemi koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást. A csi-kung aktiválja és megmozgatja az életenergiákat, mivel az egészségünk garanciája az energiáink akadálytalan és szabad áramlása.

 

A kínaiak szerint a csi az univerzumot átható energia vagy természeti erő. Alapvetően három csit különböztetnek meg a kínaiak. Az első fajtája a kozmosz saját csije, a második fajtája a Földanya csije, a harmadik fajta csi az egyéni csi, mellyel minden ember, állat, növény sajátos módon rendelkezik. A természeti folyamatok ciklusai, körforgásai a csi mezőkön múlnak. A természet csije alapján megkülönböztetünk napi, havi, évi, 12 és 60 éves ciklusokat is.

 

Az ember csijéről évezredek alatt felhalmozott tudás segíthet nekünk az egészségmegőrzésben, a gyógyításban, a hosszú élet elérésében, a spirituális fejlődésben és a harcművészetekben egyaránt.

A csi elakadása okozhat betegséget, stresszt, hangulatingadozást, álmatlanságot, legyengülés, személyiségzavarokat és lelki konfliktusokat.

 

A csi-kung hatásai:

 • oldja a stresszt, segít ellazulni,
 • fokozza a vitalitást,
 • betegségek megelőzésében is hatásos,
 • a természetes gyógyulás folyamatát gyorsítja,
 • érzelmileg kiegyensúlyozottá tesz,
 • növeli a szellemi frissességét,
 • javítja a szexuális funkciókat,
 • javítja az életminőséget.

kínaiorvoslás10

 

Kínai tanácsok a 21. század emberének

 

 • Igyekezzünk a betegségeket megelőzni. Ezt a helyes életmód megválasztásával, egyebek mellett a helyes táplálkozás kialakításával érhetjük el a legkönnyebben.
 • Rendszeresen erősítsük a szervezetünket: mozgással, masszázzsal, étrendváltoztatásokkal, gyógynövényekkel, csi-kunggal stb.
 • Rendezzük be megfelelően lakókörnyezetünket és munkahelyünket az elemek és az erők harmonikus áramlását felerősítendő. (feng shui)
 • Méregtelenítsünk évente legalább kétszer.
 • Foglalkozzunk rendszeresen a szellemünk fejlesztésével és éljünk minél tudatosabban.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..