Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kiropraktika – ízületi fájdalom nélkül, egészségesen élni

Mit takar ez a módszer? Hol helyezkedik el és hogyan egyeztethető össze a kiropraktika a nyugati ember egészségmegőrző módszereivel? Miben tér el a csontkovácsolástól? Kinek és milyen esetekben javasolható?

Az Egyesült Államokban már évek óta tudományként tekintenek a kiropraktikára, amelyből akár még doktori fokozatot is lehet szerezni, jóllehet nem a hagyományos orvosi egyetemen.

Bár a kiropraktika az egyik legősibb gyógymód, mely az egész világon elterjedt, a 19. századig kellett arra várni, hogy a nyugati világ újra felfedezhesse, és csak napjainkban kezd el nálunk is létjogosultságot nyerni. Így született meg a kéz jelentésű kheir és a gyakorlati jelentésű praktikosz szavak összetételéből a kiropraktika fogalma, melyet sokféleképpen fordítanak, de nagyjából ugyanazt értik alatta.

 

A kiropraktika rövid története

 

A kiropraktika hivatalosan 1895-ben vette kezdetét, amikor a kanadai születésű Daniel David Palmer (1845-1913), egy magnetikus energiagyógyászattal foglalkozó ember, a házfelügyelőjének a halláskárosodására keresett hatásos gyógymódot. Kiderült, hogy a gondnok már 17 éve szinte teljesen süket az egyik fülére, amely tünetet sikerült visszavezetni egy konkrét esetre: egy előrehajlás alkalmával roppanást érzett a hátában, azóta van meg nála ez a probléma. Palmer arra gyanakodott, hogy talán néhány csigolyája mozdulhatott el a páciensének, ezért amellett döntött, hogy helyre tolja azokat. A kezelés után nem sokkal visszaállt az illető tökéletes hallása. Ez indította el Palmer sikerszériáját.

Nem volt csodadoktor, mégis sok mozgássérültnek, valamint hallás- és látáskárosodott embernek sikerült enyhíteni a tüneteit. Természetesen voltak, akik teljesen meggyógyultak és voltak, akiknek nem tudott segíteni. Összességében azt mondhatjuk, hogy Palmer módszere az elmozdult és a helytelenül álló csigolyák helyreigazításában (helyzetének korrigálásában) gyökerezett.

Fia, aki apja nyomdokaiba lépett, sokat fejlesztett a kiropraktika módszertanán, összeállította a filozófiáját és népszerűsítette a technikákat. Nem véletlen, hogy családnevét jelenleg egy kiropraktikát felsőfokon oktató intézmény viseli, a Palmer College of Chiropractic.

 

 

A kiropraktika módszere

 

A kiropraktika egy holisztikus világképre alapozott módszer, amely lényegénél fogva az ízületek és az izmok helyreigazítását tűzi ki célul. Lényegében egy olyan gyógymód, amely nem gyógyszerekkel és műtétekkel avatkozik bele a test statikus részeinek a normálistól eltérő állapotaiba, hanem a statikai elemeket – gerincet, vállat, végtagokat, csípőt – igazítja helyre, megszüntetve ezzel a kínzó fájdalmakat és visszaállítva a test, a lélek és a szellem normális, egészséges állapotát. Azért soroltam fel a szellemet és a lelket is, mert a kiropraktika hangsúlyt helyez a belső energiák karbantartására is. Ezeket egységként kezeli.

 

A kiropraktőr eltérően a csontkovácstól általában gyakrabban hagyatkozik a tudományos diagnosztikai módszerekre. De ez nem egy éles határ a két fogalom között, amelyeket szinonimaként is szoktak használni, hiszen a hangsúly azokon a műfogásokon van, amelyek segítségével kimozgatható a beragadt ízület, felszabadítható az izomletapadás vagy görcs, és egészségessé tehető újra a tartás és az izmok tonalitása. Mi egyelőre maradjunk a kiropraktika névnél és technikánál.

 

Amíg Magyarországon erősen megoszlanak az orvosi vélemények a kiropraktikát illetően, addig tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb bizalommal küldik az orvosok kiropraktőrökhöz a pácienseiket, ha indokoltnak látják. Sőt mi több, egyre több orvos tanulja meg a kiropraktika alapfogásait, amit akadémikus tudásával ötvözve kamatoztat a gyakorlatban.  Aki pedig nem rendelkezik orvosi végzettséggel, az is elsajátíthat számos speciális fogást, persze alapos anatómiai ismeretekkel egyetemben, hogy még véletlenül se okozzon műhibát. (Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő képzettséget e téren.) A jó kiropraktőr alapos anatómiai, élettani, ortopédiai, reumatológiai és neurológiai ismeretekkel rendelkezik.

 

A kiropraktikai kezelés, a kimozgatás, a gerinc és egyéb ízületek helyreigazítása, nem mindig fájdalommentes, de kétségtelenül szelídebb módszer, mint azt elsőre gondolnánk. A jól felkészült terapeuta mindig tájékozódik a beteg orvosi leleteiről, kezeléseiről, a problémája múltjáról, egyéb hajlamairól, majd megvizsgálja a pacienst és ezek tükrében állítja fel a diagnózist és a kezelés munkatervét. Ha úgy látja jobbnak, akkor szakorvoshoz küldi a beteget, s nem nyúl hozzá.

 

A beavatkozások után már jelentősen javulni szoktak a panaszok, csökken a fájdalom és néhány órán vagy napon belül teljesen helyreállhat a homeosztázis. Idült panaszok esetén rendszerint több kezelésre van szükség.

 

 

Kinek ajánlott a kiropraktika?

 

Aki tényleges gyógyulást szeretne elérni magán, aki törekszik minimalizálni a gyógyszeres kezeléseket és az orvosi (sokszor műtéti) beavatkozásokat, aki hangsúlyt kíván helyezni a saját öngyógyító képességeire, annak a világszemléletébe jól illeszkedik a kiropraktika.

A kiropraktika gyakori problémamegoldó tud lenni az izom- és csontrendszeri fájdalmak, például a lumbágó, vagy a gerinccel és a porckorongokkal kapcsolatos problémák esetén, de akár az ízületi betegségek, a nyak- és a hátfájás, közvetve a stressz, a menstruációs zavarok, az asztma, a migrén stb. esetében is.

Például gyakran előfordul, hogy a fejfájást a nyakizmok túlzott feszessége és görcsössége indukálja. Ilyenkor egy kiropraktőr könnyedén segíthet a kellemetlen tüntetek megszüntetésében.

Kisebb sportsérüléseknél: húzódáskor, ficamkor a megfelelő szakértelemmel és felelősséggel végzett kiropraktika óriási kínoktól kímélheti meg az embert.

 

A serdülőkori „gyors” növekedéskor és méretbeli változásokkor nem törvényszerű, de gyakori, hogy a csontrendszer és az izomzat fejlődése fájdalmakat produkál, s a vázrendszer deformálódik (lásd: gerincferdülés). Ezen is lehet változtatni. Miként a számítógépes vagy ülő életmódot folytató fiatalok és idősek sorsa sincs arra kárhoztatva, hogy púposan és állandóan feszengve éljék le az életüket. Tehát a kiropraktika egyúttal egy életminőség-javító módszer is.

Ne felejtsük el, hogy az ízületek elmozdulása vagy a túlságosan feszes, túlterhelt izmok okozta, csekély idegpálya-irritáció is felboríthatja szervezetünk homeosztázisát rossz közérzetet, stresszt, és még komolyabb, akár fiziológiai tüneteket okozva.

Az áldott állapotban lévő anyukák vázrendszerére nehezedő többletsúly, majd a szülés okozta átrendeződés, illetve a szülés után jelentkező állandó hajlongás és cipelés mélyreható elváltozásokat, elcsúszásokat és idegi fájdalmakat válthatnak ki, melyeket egy gyakorlott kiropraktőr hatékonyan meg tud oldani.

 

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..