Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ködösítés a mágia és a filozófia között: A letűnt világok legendás varázslói

Az angol wizard szó – ami varázslót jelent – a középkori angol nyelvben használt, bölcs jelentésű wys szóból, továbbá az ard képzőből származik. Következésképpen a varázsló alapvetően egy bölcs ember volt egészen a 16. századig. Ezt megelőzően a mágia ás a filozófia közötti különbségtétel ködös. Csak az 1550-es évek után nyerte el mai jelentését a varázsló szó. Nevezetesen azt, ami olyasfajta emberre utal, aki mágikus képességek birtokában van.

 

The Wizard card. Photo source: (OffbeatWorlds /CC BY-NC-ND 3.0)

The Wizard card. Photo source: (OffbeatWorlds /CC BY-NC-ND 3.0)

 

Ebben az értelemben a varázsló szó felcserélhető az olyan kifejezésekkel, mint amilyen a mágus, a boszorkánymester, a női boszorkány vagy épp a boszorka.

 

A varázslók olyan személyek, akik gyakorta tűnnek fel a különféle mesékben. A varázslókról szóló elbeszélések a világ sok táján feltűnnek, más és más korszakokból származnak. Bár a varázslót felismerhetjük varázserejéről, azért nem egy egydimenziós sztereotip karakter, aki minden mesében ugyanazt a szerepet tölti be. Bizonyos történetekben például főszereplő, míg másokban jó barát vagy negatív hős. Ebben a cikkben számos varázslót fogunk sorra venni.

 

Az ókori egyiptomi varázslók

 

A Westcar-papiruszként ismertté vált ókori egyiptomi szövegben több, varázslókkal kapcsolatos elbeszéléssel találkozhatunk. Öt történet ismeretes, ugyanakkor csupán az első befejezése maradt fenn.

Erről a szövegről úgy vélik, hogy a Középbirodalom során vagy a Második Átmenetei korszakban keletkezett. Az elbeszélésekre úgy tekinthetünk, mint a történeten belüli történetekre, mivelhogy a Westcar-papirusz alapjában véve Khufu fáraó bíróságán elmondott mágikus történetegyveleg.

 

A berlini Egyiptomi Múzeumban kiállított Westcar-papirusz (CC BY-SA 3.0)

A berlini Egyiptomi Múzeumban kiállított Westcar-papirusz (CC BY-SA 3.0)

 

A Westcar-papiruszon szereplő elbeszélések számos különféle témával foglalkoznak. Az egyik mesében például egy névtelen írnok azzal a célzattal nyúl a mágiához, hogy egy viaszkrokodilt hozzon létre annak a férfinek az elfogására, akivel a felesége viszonyt folytatott. Egy másik elbeszélésben Sneferu fáraó főírnoka azért alkalmazza a mágia eszközeit, hogy kettéválassza a tó vizét, hogy egy lány beleejtett zöld ékszerét visszaszerezhesse.

 

A Szed-ünnep fehér ornátusát viselő Sznofru fáraót ábrázoló egyik dombormű részlete a fáraó Dahsuri temetkezési templomából, mely jelenleg az Egyiptomi Múzeumban található. (CC BY 2.0)

A Szed-ünnep fehér ornátusát viselő Sznofru fáraót ábrázoló egyik dombormű részlete a fáraó Dahsuri temetkezési templomából, mely jelenleg az Egyiptomi Múzeumban található. (CC BY 2.0)

 

A harmadik történet Dediről szól, akiről úgy beszélik, hogy Khufu idején élt, s többek között olyan mágikus hatalom birtokában volt, melynek segítségével képes volt lefejezett állatok fejét eggyé forrasztani a testükkel.

 

A „japán Merlin”

 

Egy újabb varázsló, akiről úgy tudni, hogy egy királyi udvarban szolgált, Abe no Seimei névre hallgatott, s gyakran nevezik őt a „japán Merlinnek”. Seimei egy történelmi alak volt, aki a 10-11. században élt és onmyoji-ként szolgált, aki egy onmyodo nevű irányzatnak, a természettudomány és az okkultizmus egyfajta ötvözetének volt a gyakorlója

 

Egyebek mellett Seimei végzett ördögűzést, gonosz szellemeket hárított el és a jövőről is prófétált. Ráadásul, számos legenda kelt szárnyra a halálát követően, ily módon Seimei nagyobbá vált, mint amilyen életében volt. Példának okáért a legendák elbeszélik, hogy Seimei félig volt csak ember, mivel édesanyja egy kitsune, vagyis egy rókaszellem volt. Mi több, arról volt még nevezeteses, hogy már gyerekkorában képes volt parancsolni a gyenge oninak, aki nem más, mint a japán emberevő óriások egyik fajtája.

 

Abe no Seimei Kikuchi Yosai ábrázolásában(Public Domain)

Abe no Seimei Kikuchi Yosai ábrázolásában(Public Domain)

 

Rosszindulatú varázslók

 

Nem minden varázsló tett szert pozitív hírnévre, mint Seimei vagy a Westcar-papiruszon szereplő egyiptomiak. Különösen így van ez, ha a varázsló mágikus erejének forrásáról úgy hírlik, hogy gonosz erőktől ered. Példa erre egy Cyprian nevű keresztény szent élete.

 

Szent Cyprian

Szent Cyprian

 

Az Arany Legenda szerint, ami a szentek legendairodalmával és élettörténetével foglalkozik, Szent Cyprian eredetileg egy pogány varázsló volt. Hogy elnyerhesse egy Justina nevű szűzlány szerelmét, démonokat idézett meg, hogy parancsát teljesítsék.

A démonok azonban képtelenek voltak bármit is tenni a lánnyal, amikor ő keresztet vetett.

Amikor Cyprian szembesült azzal, hogy a kereszténység istene hatalmasabb, mint a démonai, Cyprian elhatározta, hogy feladja korábbi életét, s keresztény hitre tér.

 

Szent Cyprian és a démon, 14. sz., a z Arany Legenda kézitata

Szent Cyprian és a démon, 14. sz., a z Arany Legenda kézitata

 

Varázslókat találtunk a híres-neves Ezeregyéjszaka mesében. Szent Cyprian áttérése előtti alakjához hasonlóan néhány mágus negatívan lett beállítva.

 

Cyprian és Justina mártírhalála

Cyprian és Justina mártírhalála

 

A híresebb varázslók közül eggyel találkozhatunk Aladdin történetében. Ebben a jól ismert elbeszélésben egy afrikai varázsló játssza a gonosztevő szerepét, s ravasz trükkökkel ráveszi Aladdint arra, hogy keresse meg számára a mágikus lámpát.

Az viszont talán kevésbé ismert, hogy ezt a varázslót megöli Aladdin, s fivére, aki szintén mágus, meg akarja bosszulni a halálát. Érdekes módon, nem sok szó esik a két mágus tudásáról, azt leszámítva, hogy a második halott-idézés révén értesül fivére haláláról.

 

A varázsló csapdába ejti Aladdint a mágikus barlangban

A varázsló csapdába ejti Aladdint a mágikus barlangban

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..