Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kokain az egyiptomi múmiákban?

A kérdést úgy is feltehetjük, hogy fogyasztottak-e drogot az ókori Egyiptomban a fáraók, sőt a problematikát nyugodtan kiterjeszthetjük a többi ókori civilizációra, illetve magaskultúrára. Ám ezzel egy még mélyebb rejtélybe csöppenünk: kik és milyen céllal termesztettek először drogokat? Mi lett ezeknek a növényeknek a sorsa? A mágiában bizonyos körülmények között valóban legitim dolognak számít a drogfogyasztás?  Milyen spirituális hatásai lehettek egyes pszichedelikus vegyszereknek?

 

Az egyiptomi halottkultusz számos felfedezésre váró meglepetést tartogat a számunkra. Állítólag a mumifikált tetemek szövetvizsgálata során nem mindennapi anyagok nyomaira bukkantak a kutatók, köztük kokainra is. Felvetődött a kérdés, hogy vajon használhattak-e bódító szereket, illetve drogokat az emberek a fáraók korában, illetve ha igen, akkor milyen célra.

 

Egyiptomban nagy gondot fordítottak a fájdalomcsillapításra egyrészt a fogászati beavatkozások, másrészt a komolyabb műtétek során. Kiderült az is, hogy a száj-higiéné részeként mentát rágcsáltak az egyiptomiak, amúgy a különféle növényi kivonatokat és drogokat is alkalmazták orvosi beavatkozásaik során. A legsúlyosabb esetekben azonban a mágia eszközeihez nyúltak, de ezt majd egy külön fejezetben fejtem ki más alkalommal.

Mindazonáltal, nem csak Afrikában, hanem az Andok hegyei között is találkozunk pszichedelikus szerekkel. A kokalevelek ékes példái annak, hogy már több ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották a tudatmódosító növényeket a pre-inka törzsek. Kérdéses, hogy ismerték-e a hatóanyagát. A válaszra akkor érezhetünk rá, ha tudjuk, hogy a kalciumban gazdag kövek kiégetésével meszet állítottak elő, amit összerágva a kokalevelekkel aktív kémiai komponensekhez jutottak. Az ily módon kinyert alkaloidok hatására minden bizonnyal felfigyeltek az inkák, avagy tudatosan vezették be ezt a máig megmaradt szokást.

 

A brit Antiquity című folyóiratban közzétett tanulmányban olyan ásatási és vizsgálati eredményeket olvashatunk, amelyek alátámasztják az őslakosok speciális ízlését, melynek részét képezte az esetenként szentként tisztelt kokaintartalmú növények fogyasztása is.

A gyógyítás és a különféle alkaloidákat tartalmazó növények felhasználása összefonódott az egyes keleti és nyugati civilizációkban, de vajon honnan vették az alapötletet? Csak tapasztalati úton jutottak el az őslakosok a módosult tudatállapotokat kiváltó drogok alkalmazásáig, vagy valakik súgtak nekik?

 

A helyzet ennél sokkal misztikusabb és rejtélyesebb. A történelem előtti civilizációk – köztük Atlantisz – pusztulásával egy új korszak következett az emberiség életében. Az új világéra újfajta energiákkal látta el a Földet. Ez összefügg a naprendszerünk kozmikus utazásával, amely 25920 éves ciklikusságot tudhat magáénak. Az újabb és újabb korszakok során az emberi tudat fejlődése egy alászálláson ment keresztül, aminek következtében fokozatosan elveszítette transzcendenciáját, amitől a magasabb rendűségét nyerte. Ez megmutatkozott a mágikus képességek elsorvadásában, a teremtő adottságok csökkenésében, a spirituális látás degenerációjában és a misztikus érzékszervek visszafejlődésében. Ekkor olyan technikai megoldást találtak ki az alkimisták, amely bizonyos szempontból mesterségesen vitalizálta és kondicionálta a spirituális képességeket. Ez vezetett el a varázslatos növényi kivonatokhoz, drogokhoz, illetőleg a belőlük készített elixírek kifejlesztéséhez. 

 

Az atlantisziak mágikus tudása lehetővé tette, hogy felismerjék az analógiákat a kozmosz energiái, valamint a földi flóra és fauna között. Kijelenthetjük, hogy olyan növényi alapú szereket tudtak készíteni, amelyek előmozdították a magasabb rendű érzékszerveket fejlesztését és képzését. Ezeket nem használták a mai értelemben vett kábítószerként, mint ahogyan a drogfüggőség sem alakult ki náluk, hanem kifejezetten a természetfeletti világokban való megtapasztalások gyűjtése során alkalmazták a drogokat. Például tudati utazásokat tettek, beavatásokat végeztek, szellemekkel és magasabb rendű lényekkel kommunikáltak, kapcsolatba léptek az őseikkel stb. Az ehhez szükséges extázis (tudati kilépés) elérését könnyítették meg a növények kémiai anyagai.

 

A későbbi korokban az alkimista tudás egy része kiszivárgott a beavatottak köréből, gyakorlatilag ellopták, és olyanok is alkalmazni kezdték, akik csak alantas szándékkal és pusztán vágyaik kiélése érdekében nyúltak a szerekhez. A szakrális célok így adták át helyüket az élvezeteknek, a nemes törekvés ezzel vált silánnyá.

De a dolog itt nem állt meg, a növények nem megfelelő felhasználása mérgezéseket okozott és hatásaik az ellentettjükbe csapott át. Lehetne mondani, hogy ami kis mennyiségben orvosság, az nagy mennyiségben méreg. De ez csak fél igazság. Mert az olyan kivonatok, mint a kokain vagy a meszkalin az indiánok mágiájában a mai napig egy mágikus szer, amely megnyitja a magasabb világok érzékelésének kapuit akkor, ha egy mester a tradicionális tudás szerint alkalmazza azokat. Ennek hiányában a hatásuk átmeneti, bódító, mámorító és pusztító, de semmiképpen sem az, amire a beavatottak valaha kifejlesztették.

 

Manapság profán célok érdekében nyúlnak a drogokhoz: közérzetjavítóként, bizonyos depresszív ingerek elnyomása érdekében és emberi gyengeségből – például a valóságtól való menekülés miatt. Ezzel egy illuzórikus világba csöppennek a kábítószer-fogyasztók, amelyből önerőből képtelenek kikecmeregni, sokan életük végéig viselik rossz döntésük következményeit, merthogy jóvátehetetlen károkat tudnak okozni ezek a vegyszerek.  

Megjegyzem, időközben genetikailag is módosították a legtöbb extatikus hatóanyagban gazdag növényt, így azokban megváltoztak az összetevők arányai, minekután ma már nem, vagy csak részben rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amik miatt évezredekkel korábban hasznosították azokat.

 

Spirituális szempontból azonban a drogok használatáról úgy tudni, hogy különleges hatásaik vannak: fokozzák a tisztánérzés képességét és bepillantást engednek az ember rejtett dimenzióiba abban az esetben, ha felkészülten és szigorú szabályokat betartva alkalmazzuk őket. Azonban, a beavatotti ismeretek hiányában és avatott szellemi vezető nélkül még az Adeptusok kezében is a rombolás eszközévé válik számos növényi kivonat.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..