Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Korlátoznák az egészséghez való jogunkat?

Egyre több olyan jel mutatkozik, amely iránya egyértelműen az, hogy a láthatatlan, ámde mindenkire vonatkozó Rendszer egyre inkább korlátozni kívánja a nem gyógyszeres, mégis hatékony, természetes, egészségjavító módszereket. Mindez a báránybőrbe bújt farkas esetét juttathatja eszünkbe.

 

Ha így folytatódnak a tendenciák, akkor néhány év múlva azon kaphatjuk magunkat, hogy a természetes egészségjavító módszerek és eszközök teljesen háttérbe fognak szorulni, majd kipottyannak azon dolgok köréből, amelyekhez ma még szükség esetén folyamodhatunk. Egyelőre még „jogunk van” szabadon választani az esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint a különféle gyógynövényeket tartalmazó, gyógyszernek nem minősülő étrend-kiegészítők közül. De meddig?

Csupán néhány, nem elhanyagolható, meglehetősen baljós törekvésre hívnám fel a figyelmet, amelyet az elmúlt években indítottak el egyes, az egészségügyből hasznot húzó körök.

 

Úgy tűnik, hogy bizonyos érdekkörök és lobbik az Európai Unióban is nekiláttak annak, hogy előkészítsék a terepet a vitaminok és ásványi anyagok forgalmazásának korlátozására. Az álca köntöse a tudományosság fonalából szövődik, mivelhogy tudományos bizottságok arra kaptak megbízást, hogy „megalapozott” indokokat és „bizonyítékokat” találjanak arra vonatkozóan, hogy a vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása olyannyira veszélyes lehet, hogy mostanra megérett a beszabályozásra.

 

Egy 2002-ben kelt rendelet kimondja, hogy az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban meg kellene majd határozni a „biztonságos maximális beviteli szintet”. Igen, jól hallottad, ha ezt elfogadják, nem lehet majd annyi vitamint és ásványi anyagot szedni, mint amennyit jelenleg jónak tartunk és megengedhetünk magunknak. Vagy legalábbis akkor nem lesz „biztonságosnak” és rizikómentesnek mondható a vitamin és ásványi anyag fogyasztásunk – egyesek szerint.

Az EFSA, vagyis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, egyik nem titkolt feladata annak megbecsülése, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot vihetünk be „kockázatmentesen” a szervezetünkbe. Így többek között elemzések tárgyává tették az A-, a B-, a D-, az E-vitamint és a magnéziumot is.

 

Anyag

Napi bevitel
tolerálható felső szintje

A-vitamin

3000 mcg RE = 10 000 NE

D-vitamin

50 mcg = 2000 NE

E-vitamin

300 mg = 450 NE

C-vitamin

nem ismert

B1-vitamin

nem ismert

B2-vitamin

nem ismert

Niacinamid (B3)

900 mg

Pantoténsav (B5)

nem ismert

B6-vitamin

25 mg

B12-vitamin

nem ismert

Biotin

nem ismert

Folsav

1 mg = 1000 mcg

Kolin

?

Inozitol

?

PABA

?

Kalcium

2500 mg

Magnézium

250 mg

Vas

nem ismert

Cink

25 mg

Mangán

nem ismert

Réz

5 mg

Kálium

nem ismert

Jód

600 mcg

 

Egyelőre fellélegezhetünk, mert a megadott értékek csak ajánlások. Még, hangsúlyozom, még nincs kötelező érvényű EU-s szabályozás, de bármikor lehet. Csak kérdezem én – sok hasonló gondolkodású embertársammal egyetemben –, hogy ez azt akartja jelenteni, hogy majd hivatalosan beszabályozzák, mennyit vehetek magamhoz az egészségem megőrzése, a betegségek megelőzése, avagy a gyógyulásom érdekében a természet adta anyagokból? Nem dönthetném ezt el én magam?

 

A tanulmányt azonnal bírálni kezdték a humánusabb tudósok, akik szerint ezen értekezés szélsőségesen és egyoldalúan elfogult, mert eleve a veszélyekre összpontosít, és figyelmen kívül hagyja az érintett létfontosságú anyagok jótékony hatásait. Nem mellesleg egyes gyártók érdekeinek nyomvonalát követik.

Többen kampányokat kezdeményeztek a korlátozások ellen és petícióval fordultak az Európa Parlamenthez, hogy – még leírni is hátborzongató – a természet adta vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz való jogainkat megtarthassuk. Mert eme törekvéseket lehet így is nézni, mert sajnos van egy ilyen olvasatuk is.

 

Hadd emlékeztessek e veszélyforrások valódiságára, mivel korunkban bármi megtörténhet!

 

Miközben a tapasztalatok szerint hatásos, de nem a gyógyszergyárak által előállított étrend-kiegészítők ellen valóságos keresztes hadjáratot folytatnak, két dologgal csekély mértékben foglalkozunk, holott ezek volnának az igazán égető kérdések:

  1. a táplálkozásból fakadó hiányállapotok természetes úton történő megszüntetése
  2. a gyógyszerfogyasztás csökkentése

 

(Természetesen a felsorolást a pozitív és felvilágosult gondolkodástól kezdve sok mindennel lehet folytatni, de most koncentrálunk csupán a témánkra.)

 

Szent-Györgyi Albert témába vágó, elhíresült mondata így hangzik:

„A vitamin olyan anyag, amely akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”

 

Ezt továbbgondolva könnyen beláthatjuk, hogy betegségeink jelentős hányada fizikai hiánybetegségekre vezethető vissza (vitamin- és nyomelem-hiányokra), míg más betegségekeink fizikai okai között szerepel a többletbevitel is (egyoldalú, túlzott fehérje-, szénhidrát- és zsírfogyasztás). Mindkettő irányultságú hatás, tehát a hiány és a többlet egyformán, gyengíti az egészségünket. Bármelyik – akár egyszerre is – fennállhat egy mai átlagos ember esetében.

De nem esünk a szélsőségek csapdájába akkor sem, ha manapság is éhezésről beszélünk Magyarországon. Következzék néhány mellbevágó adat:

  • A Központi Statisztikai Hivatal által2011-ben közzé tett adatok alapján a lakosság 37 százaléka, azaz 3,7 millió ember él létminimum alatt. (Ez egy főre vetítve átlagosan 78 ezer forint volt 2011-ben.)
  • A mérések azt mutatták, hogy kb. 20 000 gyermek rendszeresen éhezik, míg a veszélyeztetettek száma eléri a 80 000-t.
  • Még egy adat 2012-ből: Egy UNICEF-felmérés szerint a magyarországi gyerekek 31 százaléka él a legnagyobb fokú nélkülözésben. A szegénységnek különféle mélységei vannak, de itt a legnagyobb fokára vonatkoznak az adatok.

 

Ezek után lássuk az Alkotmányunkat! Az Alaptörvény kimondta, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Az új Alaptörvény viszont, melyben egyébként már Magyarország szerepel Magyar Köztársaság helyett, így fogalmaz: SZADABSÁG ÉS FELELŐSSÉG XX. cikk

„(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.”

Észrevehető a változás? A „lehető legmagasabb szintű” kitétel eltűnt az Alaptörvényből. A testi és lelki egészséggel kapcsolatos törődés tendenciája ugyanis egyre inkább átalakul a hiányok, nélkülözések és betegségekkel való szakadatlan küzdelemmé: eleinte közvetetett, majd közvetlen módon leszünk szereplői ennek a folyamatban.

 

Ezek a tények vajon hogyan egyeztethetők össze? Kik ezért a felelősök? Ezek után pedig még tovább csorbítanák az egészségünkhöz való jogainkat, miközben egyre többünket kitesznek a gyógyszerfogyasztás Taigetoszára? Nem felháborító ez egy kissé?

 

Eközben Magyarországon az emberek gyógyszereken élnek. Az utóbbi években rohamosan emelkedik a gyógyszerfogyasztás. Évente százmilliárdokat költünk gyógyszerekre, miközben sokaknak a napi betevő is necces, ráadásul a természetes gyógyhatású termékek és anyagok körét folyamatosan nyirbálja a gyógyszer lobbi. Hová vezethet ez? Mi lesz ennek a vége? Egy zsákutcában haladunk?

 

Végezetül, de nem utolsó sorban a gyógyszerek mellékhatásai által okozott elhalálozás a negyedik helyet foglalja el a vezető halálokok listáján hazánkban. Nem is csoda, ha azt vesszük, hogy évente több millió doboz láz- és fájdalomcsillapító, gyomorsav-termelést csökkentő, vérrögképződést gátló terméket vásárolunk vény nélkül, „szükségből”, méregdrágán a szó szoros értelmében: méreg drágán!!!

 

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..