Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Köszöntsük a tavaszt a napvallás hagyományai szerint! Jönnek Ízisz Napjai!

A tavasz a megújulás és az újjászületés időszaka, s ősvallásunk vezetői pontosan tudták ezt. Az Anyatermészet, Földanyácska ilyenkor megújhodáson megy keresztül: a tél sűrű, lapos rezgéseiből átalakul és fénylővé, pezsgővé, virágzóvá válik. Ilyenkor erői megtisztulnak és megsokszorozódnak. Kövessük a példáját!

 

 

A napkereszténység vagy más néven napvallás szerint a sarjadás és kikelet havában, márciusban érdemes elkezdeni a felkészülést a megújulásra. Mielőtt a hogyanról szólnék, hadd meséljem el, hogy Badiny Jós Ferenc is úgy gondolja, hogy fő tavaszköszöntő ünnepünk a Fény Szűzének napja lehetett. A Fény Szüze minden bizonnyal a tavasz istennőjére is utal, merthogy az ősi mágikus világkép szerint ilyen lény mindig is létezett, és segítségért, jobban mondva áldásért lehetett hozzá fordulni ebben az időszakban.

 

Az ősi szentháromság e konstellációja tehát így alakul:

Arany Atyácska – Napisten

Fény Szüze – Ezüst Boldogasszony

Fényfiú – Szent Gyermek

Így áll össze a Szent Család.

 

Ilyen értelemben a tavaszi napforduló időszaka az újrakezdés periódusába való belépéssel egyenértékű. Ennek a tudásnak a néphagyományban is tükröződő egyik vetülete a harmatgyűjtés volt. A tavasz ünnepének hajnalán a lányok kimentek harmatot gyűjteni a rétre, majd megmosdottak benne. Ekkor szívták magukba a szépség és az egészség erőit. Mindenki azt gondolhat erről, amit akar, de mi tagadás, a magyar lányok a legszebbek a világon. A harmatgyűjtő rituálé tehát egy megújító alkimista varázslattal is felért.

 

Volt idő, amikor a táltosok különféle termékenységvarázslatokat is végeztek a nép körében. Ahogyan általunk ismeretes és gyakorolt hagyomány a rontástól és ártástól megszabadító Szer (ami alatt szertartásokat értünk), úgy a tavasz folyamán is végzünk bizonyos tavaszi Szereket. Ezek közé tartoznak a különféle termékenységi varázslatok is, melyekről később még szólni fogok. A néphagyományban is találunk hasonlót. Igaz, ennek eredeti tartalma az idő múlásával kissé megkopott. Például a tradíciók szerint a magyar emberek valamilyen ajándékot – például sertést – adtak a táltosnak, amiért cserébe egy varázserejű vesszőt adott a táltos. Ezzel a vesszővel azután a legények megveregették szívük hölgyét, hogy azok minél termékenyebbek legyenek. Görgölő vesszőknek hívták ezeket.

 

Emellett számos egyéb termékenységvarázslatot is végeztek lovakkal, forrásvízzel, fákkal, virágokkal, tojásokkal stb. Ezek alakultak át később a húsvéti ünnepi szokásokká. Gondoljunk csak a tojásfestésre, a hímes tojás készítésre, a tojás evésre, a húsvéti locsolásra… Ezek a népszokások mind termékenységi varázslatokból nőtték ki magukat.

 

A tavaszelő, a kikelet hava lényegében a tavasz köszöntéséről szól. A tavasz pedig a világrend újrateremtésének, a sarjadásnak, a keletkezésnek és az újjászületésnek az energiáival ajándékozza meg az embert. Mármint azt az embert, aki figyelmet szentel ezeknek a princípiumoknak. Tavaszi napéjegyenlőségkor a fenti és a lenti világok erői kiegyenlítődnek, ami egy különleges angyali eseményt hoz létre néhány napra. Erről szólnak a Tavaszi Napéjegyenlőség Szer-napjai.

 

Ugyanakkor a tavaszi hónapok másra is valók: a szent évkör e periódusában a leghatásosabbak a tisztító és termékenységet hozó varázslatok, az energiaszint-növelést és általában a növekedést serkentő rítusok, a belső fény erősödését, az ösztönösséget, az egészséget és a gyógyulást elősegítő szerek, a megújító-újjáteremtő spirituális módszerek, továbbá a saját lelkünkkel és az éggel való kapcsolatot fokozó szertartások. Ennek szellemiségében újfajta Szer-napot vezetünk be ettől az időszaktól kezdve, melynek neve Ízisz Nap lesz, mely mindenki számára ajánlott!

 

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miért éppen Íziszt választottuk e jeles napok névadójaként. Nos, a helyzet éppen fordítva áll, ugyanis nem mi választottuk. Tudvalevő, hogy nem csak a Nap éve a 2017-es esztendő, hanem Ízisz istennő éve is. Mivel pedig Ízisz 2017-ben a napvallás támogatója, patrónája lett, így illendőnek éreztük, ha ezeket a Szer-napokat nem csak tartalmukban, hanem névvel is hozzá kapcsoljuk. Természetesen senki sem fog csalatkozni, mivel lesz Íziszhez kapcsolódó szertartás is benne.

 

ÍZISZ NAP

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..