Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Közeledik az álpróféták kora – 2012 után

Ki próféta a szó szoros és átvitt értelmében? Honnan lehet felismerni az álprófétákat és az önjelölt prófétákat? Milyen jeleket tudnak produkálni a hamis tanítók? Milyen következményekkel jár, ha egy álpróféta útját követjük? 2012 után megsokasodnak az álpróféták?

 

Kényes, ugyanakkor sarkalatos és izgalmas kérdések ezek, amelyekre aszerint kapunk választ, hogy milyen vallási beállítottságú, hívő embert vagy éppen nem hívőt kérdezünk. Nagy a megosztottság, mert mindenki magát hiszi igaznak. Ahhoz szeretnék néhány támpontot adni, hogy mi magunk ne váljunk „mini álprófétává”, s legfőképpen ne sétáljunk be egyik álpróféta kelepcéjébe se, ha nem muszáj.

 

A próféta összetétel szó szerint azt jelenti, hogy valaki helyett/miatt beszélni, tolmácsolni, átadni valamit. A próféta tehát az a személy, aki üzenetet közvetít. Van, aki ezt a tevékenységet leszűkíti Isten üzeneteire, míg van, aki jóval tágabban értelmezi. Eddig rendben is volna a dolog. A probléma onnantól válik érdekessé, amikor azt a kérdést kellene megválaszolni, hogy melyik Isten prófétája a kinevezett illető. Vagy úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy kicsoda a próféta szerinti „Isten”.

 

A helyzet az, hogy erre nincs olyan egzakt és érthető válasz, amely mindenki számára elfogadható lenne. Miért? Mert a Földön 7 milliárd ember él, azaz lélek, vagyis Isteni Én és mindegyik más. A Lelkek eredetüket tekintve kivétel nélkül Isten teremtményei, akiknek nem tetszik ez a megfogalmazás, az felfoghatja úgy is, hogy az emberek végül is egyenlő élőlények a szó transzcendens értelmében. (Értve ezalatt, hogy rendelkezik Önvalóval, azaz Felső Énnel.)

 

Viszont mivel minden individuum beleszületik egy kulturális és társadalmi közegbe, ezért eleve eltérő válaszokat ad az élet alapvető kérdéseire. Továbbá minden individuum más és más megismerési utat választ. Ráadásul mindenki képességeinek és hajlamainak megfelelően oldja meg jól vagy rosszul a feladatait. Amikor elakad és nem ért valamit, akkor kezd el érdeklődni és segítségért folyamodni.

Itt jönnek a képbe a próféták.

 

A monoteista vallások teljesen elfogultak a saját istenképük irányába. Szerintük csak az lehet igaz, akit ők annak tartanak. De ha megkérdeznénk, hogy miért, akkor csak homályos válaszokat kapnánk.

A helyzet az, hogy léteznek olyan, az embertől sokkal magasabb rendű lények, akik ha akarják, bármikor gond nélkül elhitethetik az emberekkel – a pápától kezdve a kártyajósig –, hogy ők Isten szószólói vagy egyenesen Isten egyedi megnyilvánulásai. Elnézést, de Mózes, Zarathusztra vagy Jézus eleinte ugyan honnan tudta volna, hogy ki szól hozzá a láthatatlan világból? Az hit volt abban, hogy Istennel vagy Isten küldöttével kommunikálnak, nemde?

 

A bizonyságok, vagyis a csodák pedig idővel igazolták a prófétákat. A gond csak az, hogy régen is voltak és ma is vannak csodadoktorok, csodagyártók, mágusok, látók, guruk, istenemberek, vallási vezetők, akik prófétáskodnak és sokszor önjelölt módon teszik ezt. Igen, mondhatjuk, hogy sokszor még önmagukat is megtévesztve hirdetnek mindenféle tanítást és eszmét. Ennek oka nyílván az, hogy sokszor még magukkal is elhitetik az adott missziót. Így aztán az álpróféta félrevezeti egyrészt saját magát, másrészt a közönségét, aki hisz benne. Csakhogy sok esetben évek múltán, vagy csak a túlvilágon derül ki, hogy becsaptak bennünket.

 

Véleményem szerint nincs recept a valódi próféták hitelességének megállapítására, de van néhány ismérv, amely alapján felismerhetők:     

 • a csodatételeik szentséges erőből származnak
 • jól ismerik az isteni törvényeket és aszerint élnek
 • van önkritikájuk
 • nem utánoznak másokat, hanem egyedi individuumukon keresztül hatnak a világra
 • tisztelik minden egyes ember szabad akaratát és döntését
 • nem kényszerítenek senkire semmit, még a jót sem
 • nem fenyegetnek, nem okoznak félelmet
 • tisztában vannak azzal, hogy kinek és milyen mértékben segíthetnek
 • etikájuk felsőbb etika
 • felsőbb vezetés alatt állnak: együttműködnek a Szellemi Hierarchiával
 • nem oldják meg helyettünk az életfeladatainkat, csupán segítenek a lelki ösvényünkön
 • rámutatnak, hogy csak belül keressük a dolgok értelmét és ne kívül
 • megosztó személyiségek, akiket sokan támadnak

 

A próféták mindig is kivívták a fennálló rendszer rosszallását és az uralkodó eszmeáramlatok ellenérzéseit. Bizonyos értelemben, a prófétáknak ez a dolguk, tudniillik változásokat generálnak, újítanak, rendbe tesznek és lelepleznek.

A nép, illetve az átlagember nem rendelkezik azokkal az eszközökkel és érzékszervekkel, amelyek segítségével saját maga győződhetne meg a próféta-jelöltek hitelességéről. Ez jobbára csak utólag derül ki, mert a valóság végső megismerésének igényétől hosszú – sok életen át tartó – út vezet a valódi megismerésig.

 

Ugyanakkor prófétákra szükség van, mert az emberek rendszeresen eltévelyednek, más szóval letérnek arról az útról, ami a saját boldogulásuk és boldogságuk útja. A nem tudás és a félrevezetés kiküszöbölése miatt van szükség kiválasztottakra és égi szócsövekre.

Egy olyan világban élünk, amelyben az álprófétaság terjedt el és vált szokássá. De egy valódi próféta nem fog kiállni és nem kezdi el bizonygatni, hogy ő a hiteles.

A valódi küldötteket ugyanis az élet igazolja és nincs szükségük földi legitimációra, mert nem az emberek véleményéből és jóváhagyásából nyerik az erejüket. Ennek a mondatnak a félreértelmezésével ma nagyon sokan próbálnak érvényesülni.

A következő években véleményem szerint számítanunk kell sok „próféta-jelöltre”, de csak kevesen lesznek, akik az évek alatt valóban harmóniát és békét tudnak vinni az emberek életében és olyan hathatós eszközöket adnak az emberek kezébe, amelyek birtokában önálló, tudatos fejlődésre lesznek képesek az isteni törvényeket betartva.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..