Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kozmikus Rejtély: Mi történt a Föld másik holdjával?

Volt-e valaha a Földnek egy másik Holdja? Amennyiben igen, akkor mi történt vele? Vajon eltűnt a tág világűrben? Egy másik holddal ütközött össze? A Föld ennek a drámai összeütközésnek köszönhetően alakult ki?

 

A Föld másik holdja képes volna megmagyarázni, hogy a mi Holdunk túlsó része miért tűnik annyival másabbnak, mint az innenső, mely állandóan felénk néz? Ideje megvizsgálni egy újabb kozmikus rejtélyt!

 

2,1

 

A Föld másik holdjáról szóló teóriák

 

Hosszú időre nyúlik vissza az elképzelés, miszerint bolygónknak egyszer volt egy másik Holdja is.

 

1846-ban Frédéric Petit, francia csillagász, a Toulouse-i Obszervatórium igazgatója, bejelentette, hogy egy második holdat fedezett fel a Föld körül egy elliptikus pályán. Állítását csakhamar elvetették az asztronómusok, de Petit holdja Jules Verne 1870-es az Utazás a Hold körül (Utazás a Holdba) címet viselő tudományos-fantasztikus regényének cselekményébe is beépült.

 

Néhány év múltán, 1898-ban, Dr. Georg Waltemath, a németországi Hamburg csillagásza, közölte, hogy lokalizálta a Föld második holdját, valamint egy aprócska holdakból álló rendszert is. Felfedezését sohasem erősítette meg a tudományos közösség és állításait elvetették.

 

William Henry Pickering (1858-1938) amerikai asztronómus tanulmányozta a második hold lehetőségét és azzal állt elő, hogy a Hold a Földből vált ki.

 

A Föld két holdjának ütközése

 

Ha előrébb ugrunk a modern időkig, akkor egy érdekes elméletről szerezhetünk tudomást, melyet Erik Asphaug, a University of California (Santa Cruz) bolygótudósa, valamint Martin Jutzi, a University of Berne-ről vetett fel.

 

Asphaug és Jutzi szerint elképzelhető, hogy több milliárd évvel ezelőtt a Földnek volt egy másik holdja is. Ez a két hold egyszerre létezhetett békében több tízmillió éven keresztül, ami elég hosszú időtáv ahhoz, hogy mindkettő hold szinte teljes mértékben megszilárdulhassson.

 

Azonban, végül a Föld gravitációja arra késztette a két holdat, hogy távolabbra sodródjanak, majd amikor ez bekövetkezett, összeütköztek egymással. A kisebb hold elpusztulhatott, maradványai beborították a nagyobb hold felét.

 

2,2

A két hold vajon egymásnak csapódott? Image credit: Nasa

 

Asphaug és Jutzi számos számítógépes szimulációt futtatott le az összeütközésről, s úgy vélik, hogy ez egy megalapozott magyarázat a hold különös összetételére.

 

Holdunk látható felét alacsony fekvésű lávasíkságok uralják, melyek neve „maria” („tengerek”). Ezek káliumot, egy ritka földi elemet és foszfort tartalmaznak, melyeket együttesen a KREEP mozaikszóval rövidítenek. A túlsó oldal, melyet első ízben 1959-ben sikerült az emberi műholdaknak megvilágítaniuk, vastagabb felszínű (kéreggel bevont) hegyvidékből áll.

 

Más elképzelések azt vetik fel, hogy a tengerek a Föld gravitációjának köszönhetők, ami anyagot rántott fel a belsejéből, miközben háborítatlanul hagyta a másik oldalt, avagy a Hold köpenyében végbemenő konnektív eseményére vezethetők vissza. Asphaug és Jutzi eltérő véleményt képviselnek, s fenntartják, hogy amikor a távolabbi kis hold becsapódott – ami a jelenlegi túlsó oldalon történt –, akkor az a KREEP-et az ellenkező oldalra fordította.

 

Ez egy érdekes teória, mely megmagyarázhatja, hogy a Hold két oldala miért annyira eltérő.

 

A Cruithne kisbolygót gyakran a Föld második holdjának nevezik

 

A Holdon kívül bolygónknak van egy másik égi kísérője is a szomszédságában. Az objektum neve Cruithne (vagy 3753 Cruithne), melyre gyakorta hivatkoznak a Föld másik holdjaként. A Cruithne keringési pályája majdnem egy év (364,019 nap), ami hasonló a Földéhez és a Holdéhoz.

 

A Cruithne-t 1986. október 10-én fedezték fel, s a kisbolygó (aszteroida) nem szokta megkerülni a Földet, hanem a Föld pályáján osztozik. A Cruithne előre-hátra táncol, így különös pályája van.

 

2,3

 

Az aszteroida nagyon különleges kapcsolatban van a bolygónkkal: nem lehetséges, hogy összeütközzön a Földdel. Ez a kis objektum a Nap körüli pályán mozog a Földtől nem nagy távolságban. Jelenlegi megfigyeléseink szerint a Cruithne aktuális pályáját jelentős mértékben a Föld gravitációja határozza meg, s ez az állapot nagyjából még 5000 évig így fog maradni, majd egy napon véget ér ez a kapcsolat és a Cruithne kiszabadul.

 

A Cruithne az egyik legsajátosabb objektum a Naprendszerünkben.

 

2016 HO3-as kis aszteroida – a Föld egyik állandó társa

 

2016-ban a csillagászok bejelentették, hogy egy kis aszteroidára lettek figyelmesek a Nap körüli pályán. 2016 HO3-ként jelölve az aszteroida majdnem egy évszázad óta egy állandó kvázi-holdja volt a Földnek, s az eljövendő évszázadokra a Föld társa fog maradni.

 

„Az aszteroida Föld körüli hurkai egy kicsit előre vagy hátra sodródnak évről évre, de amikor túlságosan messzire kerül előrefelé vagy hátrafelé, akkor a Föld gravitációja még éppen annyira erős, hogy visszafordítsa a sodródást és megtartsa a kisbolygót, így aztán soha nem tud nagyjából 100 holdtávolságnál messzebbre távolodni.”

 

2,4

A 2016 HO3 aszteroida egy közeli kísérőnk

 

“Ugyanez a hatás akadályozza meg az aszteroidát abban, hogy 38 holdtávolságnál közelebb kerülhessen hozzánk. Ez a kisbolygó táncba kezdett a Földdel.” – magyarázta Paul Chodas, a NASA Földközeli Objektumaira szakosodott Központjának igazgatója.

 

A 2016 HO3 aszteroida túl távol van ahhoz, hogy bolygónk egy igazi holdjának tekinthessük, ugyanakkor a mai napig ez a legjobb és legtartósabb példa egy földközeli társra vagy „kvázi-holdra”.

 

Így a második hold rejtélye megoldatlan marad, viszont mint láttuk, számos teória létezik, mely magyarázatul szolgálhatna erre a dologra. A kozmosz fantasztikus és tele van olyan titkokkal, melyeket lépésről lépésre próbálunk feltárni.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/cosmic-mystery-happened-earths-second-moon/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

2017.06.17. jpg

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..