Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kozmikus tarot

A tarot exoterikus szempontból csak egy kártyajáték. Ezoterikus értelemben azonban egy olyan eszköz, amelynek segítségével az emberi testbe zárt szellem visszatalálhat az isteni Forrásához. Ez nem más, mint a Lét 22 fő arkánuma, mely egyszerre kapu és titok a Szellem előtt. Ha ezeket a kozmikus küszöböket átlépi, akkor valóban megdicsőül, üdvözül és megistenül. De ehhez végig kell járnia a bölcsesség útját.

A Tarot tehát kozmikus hatásokat vetít a fizikai világba, konkrétabban az emberi életbe. Ezért elválaszthatatlan a Tarot megértése a csillagok tudományának és bölcsességének elsajátításától. Ez az oka annak, hogy a fent és a lent között a hermetikus irányzatok mindig hangsúlyozták a fennálló analógiát. Ugyanakkor ezért lehetséges az is, hogy a Tarot a szakavatott kezekben kitűnő jövendőmondó, személyiségfejlesztő, önismereti és meditációs kellék.

 

Éliphas Lévi azt állítja, hogy a Tarot a héber beavatottak (a kabbalisták) bölcsességének kvintesszenciája. Sok mágus az ősi egyiptomiak ezoterikus tudásának gyűjteményeként tartja számon és kapcsolatba hozza Hermész Triszmegisztosz legendás bölcsességével. De hazudnánk, ha nem állítanánk, hogy a Tarot megtalálható volt a káldeus, a perzsa és a későbbi misztériumok titkai között is.

Ennek oka abban jelölhető meg, hogy a kozmikus tudás fő gyökere a maga viszonylag egységes formájában még Atlantisz idején megvolt. A Tarot szimbólumai pedig egyértelműen a mágia szent jelképei, melyek a képi világba próbálják beleszorítani az univerzális igazságokat, amelyek persze intuitív látás nélkül megismerhetetlenek.

A Tarot egyes nagy arkánumai dimenziókapukként is felfoghatóak, melyek valódi transzcendentális erőknek a kulcsai, ezért nem célszerű kiragadni őket a sorozatukból, hanem mindig összefüggéseiben értelmezendők.

 

A 22 Nagy Arkánum olyan, mintha az isteni Szellem 22 különböző szerepbe bújhatna bele, miközben végigvándorol a leszületések körforgásán, bejárva a legnagyobb mélységeket és magasságokat. A szerepek álarcok, melyeket megfejtve és hatástalanítva a legigazabb valóság, a kozmosz tiszta tudása, a teremtés alaplogisztikája és tervszerűsége lepleződik le a beavatott előtt. Ez a megvilágosodás útja, melyhez sok kis halálon keresztül vezet az út.

 

Az emberi létből való kitörés, a felülemelkedés és az önuralom elnyerése által a szellem és a lélek egyesül isteni részeivel, és egyfajta újjászületés történik. A lélek felismeri eme úton, hogy milyen látszatokat teremtett saját magának, milyen karmát és személyiségkaraktereket próbált ki, s mennyi mindent tanult általuk. Rájön, hogy minden tudás a lélek álcája, s hogy ő szabadon dönthet a sorsa felől. Onnantól nem kötik le őt többé a mulandóság és az átmenetiség kötőerői, tudata szárnyal az univerzumban és lelke részt vesz a Teremtő imaginációiban.

 

A Tarot így bemutatva egyáltalán nem tűnhet gyerekjátéknak, vagy kártyajátéknak. Valóban nem. A Tarot a láthatatlan és a látható világok összefüggéseinek a megmutatója, a többsíkú univerzum titkainak szintézise az emberre vetítve.

 

A Tarot-nak eredetileg 78 lapja van, melyeket két csoportra különíthetünk el:

22 Nagy Arkánumra (kártyalapra)

56 Kis Arkánumra

 

A Nagy Arkánum 22 lapját római számmal szokás jelölni: a Mágus az I-es, a Világ vagy az Univerzum nevű a XXI-es, illetve a 0-át viseli a Bolond lapja.

 

A Kis Arkánumok 56 lapja a következőképpen alakul:

– a Botok sorozata, mely a tűz elemhez tartozik,

– a Kelyhek sorozata, mely a víz elemet képviseli,

– a Kardok sorozata a levegő elemmel analóg,

– az Érmék (Korongok) sorozata a föld elemet reprezentálja.

 

Minden egyes sorozat az ásztól a tízesig tart, ami ugyebár összesen 40 lap. Ehhez járulnak még az udvari kártyák, amelyek általános elnevezése: király, királynő, herceg, hercegnő. Így összeáll az 56 Kis Arkánum.

 

A Tarot-ból úgy lesz kozmikus Tarot, hogy a fentebb ecsetelt szellemiséggel alkalmazzuk. Ahhoz pedig el kell mélyednünk a természetfeletti világok megismerésében és spirituális (asztrális) érzékszerveket kell „növesztenünk”, melyekkel a valóság mélyebb burkaiban zajló folyamatokra hangolódhatunk rá. Ez az út sok évet vesz igénybe és minden lerövidítési kísérlet csak meghosszabbítja a kalandot.

 

Vannak, akik már előző életeikben elérték ezt a csodálatos adományt, s most újra emlékezhetnek korábbi tudásukra. Nekik értelemszerűen hamarabb megadatik a kozmikus Tarot rendeltetésszerű használata.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..